LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet elektrotehnike i računarstva

Dekan FER-a otkrio i da tamo nekad roditelji dolaze urgirati

I na FER roditelji dolaze urgirati za svoju djecu.

I na FER roditelji dolaze urgirati za svoju djecu.

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva, na glasu kao jedan od najprestižnijih u državi, tradicionalno svake godine upisuje 650 studenata, a prijavi ih se dvostruko više, odnosno 1300 maturanata stavlja FER kao prvi izbor. Od 650 upisanih oko 400 spada među tisuću najboljih matematičara i fizičara na državnoj maturi, piše jutarnji.hr.

O svemu tome dekan FER-a prof. dr. sc. Gordan Gledec govorio je u Briefingu Jutarnjeg lista.

Dekan je govorio o tome kakvi studenti upisuju FER, a naglasio je da su zainteresirani i inozemni studenti.

- Problem je što je Hrvatska u zadnje 4 godine izgubila 10.000 18-godišnjaka. Naš put nije povećavati upisne kvote nego se otvarati većem broju studenata, a to znači privlačiti studente iz drugih zemalja. Javljaju nam se studenti iz Makedonije i Kosova, ali i Indije, Kine, Nepala koji žele kod nas studirati. Očekujemo da će stranih studenata biti sve više. Oni plaćaju godišnju školarinu. Ne bi bilo loše da oni ostanu živjeti i raditi u Hrvatskoj kojoj trenutno treba oko 5000 IT stručnjaka, a godišnje ih diplomira oko 1400 - kaže Gledec napominjući da njihovi studenti imaju dovoljno znanja ne samo da programiraju nego da stvaraju nove informacijske sustave, odnosno nove proizvode za svjetsko tržište.

Otkriva kako FER ostvaruje značajne prihode na tržištu. Od 720 zaposlenika, 380 ih financira država dok ostale financiraju razni projekti, uglavnom europski i kroz njihove plaće se svaki mjesec državi uplaćuje više od 1,5 milijuna kuna poreza i doprinosa.

– Krajem 2020. smo zahvaljujući projektima s gospodarstvom u tri mjeseca zaposlili 120 ljudi, uglavnom naših studenata. Sada nam je problem prostor koji je isti još od 1989. godine i koji je predviđen za oko 350 zaposlenika, a mi ih imamo dvostruko više. Nedostaje nam prostora za rad naših istraživača i skupu opremu. Rješenje je preseljenje na novu lokaciju ili dogradnja nove zgrade na postojećoj lokaciji. Za to nam treba podrška Ministarstva obrazovanja. Nadam se da će se u Fondu solidarnosti za to naći novca – govori Gledec dodajući kako im je jako teško zadržati najbolje studente i nastavnike na fakultetu jer im se u realnom sektoru nude barem dvostruko veće plaće.

Govorio je i o odnosu prema nastavnicima. Smatra kako su učitelji potplaćeni, što je šteta, jer budućnost svake države leži u obrazovanju.

– Nedavno sam gledao fakultetske zapisnike iz 60-ih godina prošloga stoljeća. Glavni prigovori nastavnika na studente tada su bili da imaju sve manje poštovanja prema nastavnicima i da sve manje znaju matematiku. Istu stvar ja mogu ponoviti danas. Tu se ništa ne mijenja. Mojim roditeljima ne bi palo na pamet propitivati kako učitelj mene uči i ocjenjuje niti bi došli na njega vikati. Obično bi se nastavnik izvikao na mene, a onda još i roditelji. Nažalost, danas i učenik i roditelji viču na nastavnika. Vrijednosti su poremećene. Učitelji su potplaćeni, a budućnost svake države leži u obrazovanju. Možda bi se nastavnike trebalo tretirati kao službene osobe, kao na primjer policiju. Pa da vidim tko će na njih vikati – ističe Gledec i otkiva kako su u zadnjih nekoliko godina imali nekoliko slučajeva da je tata došao na fakultet urgirati za sina. Prodekan mu je rekao: – Sada ću ja zvati svog tatu pa možete razgovarati.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR