LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Vedranom Bilasom

Dekan FER-a: „Naši magistri inženjeri ne traže posao, poslodavci traže njih“

Prof.dr.sc. Vedran Bilas odlukom Fakultetskog vijeća ostat će dekan Fakulteta u sljedeće tri akademske godine. Zbog čega je zaslužio ovoliku podršku Vijeća, kakvi su mu točno planovi za naredno mandatno razdoblje te što misli o današnjim uvjetima studiranja i okolnostima na tržištu rada, otkrio nam je u razgovoru.

Prof.dr.sc. Vedran Bilas odlukom Fakultetskog vijeća ostat će dekan Fakulteta u sljedeće tri akademske godine. Zbog čega je zaslužio ovoliku podršku Vijeća, kakvi su mu točno planovi za naredno mandatno razdoblje te što misli o današnjim uvjetima studiranja i okolnostima na tržištu rada, otkrio nam je u razgovoru.

Fakultetsko vijeće Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prošli je mjesec na redovnoj sjednici tajnim glasanjem pružilo povjerenje dosadašnjem dekanu prof. dr. sc. Vedranu Bilasu za obnašanje dužnosti u sljedećem mandatnom razdoblju od tri akademske godine. Profesor Bilas zaslužio je podršku od 71% glasova.

Bilas je kao kandidat i ove godine predložio Program rada s ciljem kontinuiteta u ostvarenju misije FER-a kroz program koji je prihvaćen za prethodno mandatno razdoblje. Njegovi se strateški ciljevi i nove aktivnosti zasnivaju na dosadašnjim iskustvima provedbe programa, na podacima i analizama Godišnjeg izvješća dekana za akademsku godinu 2023./2024. te prijedlogu Strategije razvoja FER-a za razdoblje 2024.-2027. godine.

Zbog čega je zaslužio ovoliku podršku Vijeća, kakvi su mu točno planovi za naredno mandatno razdoblje te što misli o današnjim uvjetima studiranja i okolnostima na tržištu rada, otkrio nam je u razgovoru dekan Bilas.
 

Profesore Bilas, Vaš je put do današnje titule dekana Fakulteta započeo s prvim studentskim danima na FER-u. Od studija, do doktorata i danas do ove ponovno izabrane pozicije. Prisutni ste dugi niz godina na ovoj iznimno vrijednoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu, i kako biste prokomentirali razvoj Fakulteta? Kako je bilo studirati ondje u Vaše vrijeme, a kako (pretpostavljate da) je danas?

 
Prijemni ispit sam polagao 1986. godine, a prvu godinu sam upisao 1987. Bilo je to dosta davno. Studente se po gradu prepoznavalo s velikim daskama za crtanje. Režim studiranja „godina za godinu“ je bio vrlo čvrst, ispiti su bili detaljni, a gotovo svi i usmeni s puno interakcije s nastavnicima. Na fakultetu smo boravili po cijele dane. Između ostaloga, i da bismo radili na računalima kojih je bilo relativno malo. Iako nije bilo tehnoloških pomagala, bili smo vrlo povezani, dobro informirani i kolegijalno smo si pomagali.

Danas su dostupni izvrsni materijali za učenje i oprema u laboratorijima. Članstvo u EU omogućuje mobilnost na atraktivna sveučilišta i na prakse u inozemstvo. Imamo vrlo zanimljivih istraživačkih projekata s brojnim međunarodnim partnerima. Međutim, režim kontinuiranih provjera znanja zna biti stresan za studente i teže je naći vremena za dubinski se posvetiti nekoj temi. Prema našim istraživanjima iskustava studiranja, nameće se zapravo potreba za stalnim razvojem novih modela interakcije i uključivanja studenata. 

Standard studiranja na Fakultetu je stalno rastao, ali mnogi elementi studentskog standarda u Zagrebu nisu popravljani dugi niz godina. Hrvatska je ušla u novo razvojno razdoblje. Treba značajno povećati ulaganja u tehnologiju da bi se otvorilo i više dobro plaćenih poslova. Zagreb ima priliku jače se profilirati kao EU centar tehnologije i poslovanja. To nećemo napraviti bez izravnih stranih ulaganja.
 

I ove ste godine izabrani na mjesto dekana temeljem predloženog Programa rada, koji, među ostalim, obuhvaća strateške ciljeve i nove aktivnosti. Biste li izdvojili neke od značajnijih elemenata Programa? O kojim je novim aktivnostima riječ?

 
Pred FER-om su velika infrastrukturna ulaganja kroz obnovu i rekonstrukciju zgrada sagrađenih u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Pripremamo se i na uređenje sportske dvorane. To su izazovni i složeni projekti.

Očekujemo i ulazak u programsko financiranje za što vjerujemo da može dati značajan impuls u razvoju Fakulteta u više dimenzija. Posebice razvoja ljudskih potencijala, povećanja međunarodne vidljivosti i jačanja suradnje s gospodarstvom. FER je složen sustav u kojemu kreativni pojedinici predlažu i realiziraju brojne inicijative i projekte u nastavi, istraživanju ili inovacijama. Naša unutarnja kultura je poduzetnička, a to traži i stalne prilagodbe organizacije i procesa. Unaprjeđenje procesa je jedna od najvažnijih skupina aktivnosti u sljedećih nekoliko godina. 

Konačno, stalno radimo na podizanju kvalitete u svim područjima djelovanja. Tu imamo u planu više projekata, a najvažniji su na podizanju kvalitete mentorskog rada i studentskih radova na diplomskom studiju. Tu se ugledamo na najbolja europska tehnička sveučilišta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FER - UniZg (@fer_unizg)

 

Tri nove godine su pred Vama, što smatrate da će biti ključni izazovi u Vašem radu, kako u kontekstu rada na fakultetu, tako i u industriji i na tržištu rada za mlade talente?

 
Investicije u infrastrukturu će obilježiti sljedećih nekoliko godina i u to ćemo uložiti veliki dio energije i vremena. Fakultet u tom razdoblju ne može stajati. Trebamo se razvijati u svim dimenzijama. To je veliki izazov.

Hrvatska je ušla u novo razvojno razdoblje. Treba značajno povećati ulaganja u tehnologiju da bi se otvorilo i više dobro plaćenih poslova. Zagreb ima priliku jače se profilirati kao EU centar tehnologije i poslovanja. To nećemo napraviti bez izravnih stranih ulaganja. Ponuda poslova za mlade tehnološke talente će biti dobra. Očekujem da će se strukutra mijenjati prema stvaranju proizvoda i složenih sustava, a to će biti uzbudljivo.
 

U dokumentu Strategije razvoja 2024.-2028. donesene ovog mjeseca posebno ste istaknuli i Istraživanje i inovacije, točnije neprekidnu težnju podizanju znanstvene izvrsnosti i jačanju inovacijske djelatnosti. Kako je organiziran istraživački rad na FER-u, hoće li tu biti nekih promjena naspram dosadašnjeg programa?

 
Istraživački rad na FER-u organiziran je kroz istraživačke projekte na kojima sudjeluju studenti (prije svega doktorandi), postdoktorandi i vodeći istraživači (nastavnici). Doktorandi su naša velika snaga. Sada godišnje doktorira 40-50 kandidata koji nalaze vrhunske poslove u znanosti i industriji. Više ćemo raditi na mobilnosti doktoranada i postdoktoranada na jaka sveučilišta i tehnološke kompanije u inozemstvu kako bismo sudjelovali u prenošenju profesionalnih iskustava, ali i organizacijskih iskustava i kulture drugih sredina. Bez toga nema razvoja. Radit ćemo i na treninzima za nove voditelje istraživačkih grupa kako bismo povećeli kvalitetu njihova rada. 
 

Nastavno na pitanje o istraživanju i inovacijama, koje biste recentne projekte i inovacije mogli istaknuti?

 
Na FER-u je aktivno preko 200 projekata i svakodnevno se objavljuju novi radovi. Vrijedi istaknuti svjetski uspjeh naših robotičara koji su pobijedili na natjecanju u operacijama autonomnih robotskih sustava na moru i zraku. Također, upravo smo završili projekt u suradnji s Europskom svemirskom agencijom u okviru kojega je razvijen modul za praćenje svjetlosnog onečišćenja sa satelita.
 

Kolika je danas zapošljivost studenata FER-a na hrvatskom tržištu, raspolažete li tim podatkom?

 
FER-ovi magistri inženjeri ne traže posao. Poslodavci traže njih.
 

Na što ste najviše ponosni u prošlom mandatu?

 
Ponosan sam na sjajne studente FER-a na svim razinama studija. Na naše znatiželjne brucoše, kao i naše izvrsne, energične i kreativne studente diplomskog studija. Na naše doktorande, koji objavljuju top publikacije i dobivaju prestižne nagrade.

Ponosan sam na naše alumnije koji cijene i vole svoj faklutet i na Zakladu FER Alumni koja će uskoro podijeliti prve stipendije studentima, iz sredstava koje prikupljaju alumni.

Ponosan sam što smo otvoreni i povezani s našom zajednicom i što nas cijela Hrvatska prepoznaje kao nešto dobro i pozitivno.
 

Imate li poruku studentima za kraj?

 
Sveučilište je sjajno mjesto za intelektualni i osobni razvoj. Iskoristite priliku, ulažite u sebe, dohvatite visine kolike god bile. Družite se. Brinite o sebi. I dobro se zabavljajte.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FER - UniZg (@fer_unizg)

FOTO: FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA / STUDENTSKI.HR ILUSTRACIJA