LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska prehrana

Crvi, dlake i novčići u zagrebačkoj menzi: Evo što kažu iz Studentskog centra...odgovornost je preuzeta, ali ne u potpunosti

Bošnjak je u javnom priopćenju naveo kako se pregledom utvrdilo da pohano meso nije sadržavalo crve, već se radi o riži koja je slučajno dospjela u panirani dio bečke šnicle.

Bošnjak je u javnom priopćenju naveo kako se pregledom utvrdilo da pohano meso nije sadržavalo crve, već se radi o riži koja je slučajno dospjela u panirani dio bečke šnicle.

Jučerašnja dramatična situacija koja se dogodila u studentskom restoranu Stjepan Radić, izazvala je veliku medijsku pompu. Podsjetimo, student Nemanja Dobroja u zatvorenu grupu Studentskog doma „Stjepan Radić” postavio je fotografiju svog, prema njegovom navodu, obroka iz menze s opisom Specijalitet dana te izazvao lavinu komentara. Prema onome što je Nemanja rekao, a što je bilo i vidljivo na priloženim fotografijama, pohano mesu je u svom paniranom djelu sadržavalo nešto što neupitno nalikuje na sićušne crve brašnare.

Komentari su doslovno eksplodirali, a studenti su mahom postavljali fotografije studentskih obroka koji su u sebi sadržavali kosu, novčiće i slično. Odmah naglašavamo kako fotografijama nije potvrđena autentičnost, no neupitno se radi o većem broju prijavljenih slučaja, što svakako ukazuje na možebitni problem s higijenskim uvjetima rada u menzi Stjepan Radić.

Primoran i pod medijskim pritiskom, ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu Mirko Bošnjak naložio je hitan inspekcijski pregled spornog studentskog restorana.
 

'Nije riječ o crvima'


Bošnjak je u javnom priopćenju naveo kako se pregledom utvrdilo da pohano meso nije sadržavalo crve, već se radi o riži koja je slučajno dospjela u panirani dio bečke šnicle.

U trenutku nadzora od navedenih spornih namirnica u kuhinji je zatečena samo pečena piletina, dok ostale navedene namirnice nisu zatečene u gotovom stanju. Pregledom jelovnika utvrđeno je da je pečena piletina na jelovniku u kuhinji 1 dok je panirani bečki odrezak na jelovniku u kuhinji 2. Sve namirnice koje su upotrijebljene za pripremu ručka dostavljene su u kuhinju istog dana s urednim deklaracijama koje su dane na uvid. Sve namirnice koje su zatečene su uzorkovane i nalaze se u zasebnom rashladnom uređaju za dodatne analize. Pregledom fotografija na društvenim mrežama i portalima vidljiv je dio paniranog bečkog odreska koji po svojoj površini nije svojstven za taj proizvod jer sadrži bjelkaste tvorevine veličine 5-6 mm, ispucane površine nalik na crve. Prema izričitim tvrdnjama voditeljice kuhinje, kao i zaposlenika koji su obavljali pretpripremu i pripremu namirnice, nije riječ o crvima nego se radi o zrncima riže koji su dospjeli u smjesu za paniranje, te su nakon toga podvrgnuti prženju u fritezi. 

U priopćenju stoji kako su djelatnici studentske menze, zajedno s članovima inspektorata, proveli i svojevrstan test koji bi trebao potkrijepiti ranije navedeno.

Radi dokaza navedenih tvrdnji, izvršeno je probno paniranje s normalnim krušnim mrvicama i onima kojima je dodana riža. Nakon prženja u fritezi vidljiv je identičan nalaz kao na fotografijama koje su prikazane na portalima jer je riža na površini poprimila ispucani izgled koji neodoljivo podsjeća na crve. Također valja spomenuti i činjenicu da su crvi bjelančevine te da bi na visokoj temperaturi prženja potamnili poput ostatka mesa. 

 

Isprika je tu, ali što je s dlakama?

Prema svemu navedenom, ne odričući odgovornost za propust, vidljivo je kako navedena namirnica nije predstavljala opasnost za zdravlje i život konzumenata, nego svojim izgledom nije zadovoljavala. Iz konverzacije putem poruka sa studentom, namirnica je reklamirana na šalteru za povrat prljavog suđa (konverzacija bilo kojeg drugog tipa nije bila prihvatljiva za studenta). Prema riječima voditeljice kuhinje navedeni prigovor nikad nije prenesen odgovornim osobama kuhinje i linije posluživanja - pravda se Bošnjak.


Crvi ili ne, iz ovog primjera postaje evidentno da u studentsku hranu itekako mogu dospjeti strana tijela. Stoga, postoji opravdana sumnja da su studenti u svojim obrocima uistinu pronalazili kosu i razne umjetne predmete poput kovanica. 

Što o svemu kažu iz Studentskog centra, pročitajte u nastavku.

Pregledom fotografija na društvenim mrežama i portalima o većoj količini kose na rubu tanjura koja je prema izjavi konzumenta putem poruka (konverzacija bilo kojeg drugog tipa nije bila prihvatljiva za studenta), pronađena na rubu tanjura u K1 oko 11,44 sati. Konzument navodi da nikome nije prijavio navedeni događaj jer nije znao da postoji ta mogućnost reklamacije hrane, iako je na svim linijama posluživanja jasno naznačen protokol o reklamacijama. Detaljnim pregledom protokola pripreme namirnica, utvrđeno je da su sve namirnice pripremane prema pravilima struke iz svježih namirnica. Međutim ostaje nejasan izvor i podrijetlo stranog tijela iz priložene fotografije te Studentski centar u Zagrebu bez detaljne analize ne može u potpunosti prihvatiti odgovornost za nastalu situaciju.

U zaključku je studentima upućena još jedna isprika te se navodi kako je Studentski centar spreman na suradnju.

Studentski centar u Zagrebu još jednom izražava žaljenje i ispriku svim konzumentima koji su se našli pogođeni ovom situacijom te još jednom poziva sve korisnike usluga na aktivnu komunikaciju i suradnju, a sve u cilju poboljšanja životnog standarda studenata za vrijeme studiranja u Zagrebu.

FOTO: PIXABAY