LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kongres za studente fizike

CRES 2018: PRIMUS-ovci upoznaju kolege s karijernim potencijalom u području energetike

CRES 2018 prvi je kongres svoje vrste za studente fizike, ali i ostalih tehničkih fakulteta koje zanima područje energetike. U njegovu će sklopu posjetitelji moći naučiti nešto od najboljih hrvatskih fizičara, kemičara i inženjera koji posjeduju značajno iskustvo u proučavanju tehnologija obnovljivih izvora energije.

CRES 2018 prvi je kongres svoje vrste za studente fizike, ali i ostalih tehničkih fakulteta koje zanima područje energetike. U njegovu će sklopu posjetitelji moći naučiti nešto od najboljih hrvatskih fizičara, kemičara i inženjera koji posjeduju značajno iskustvo u proučavanju tehnologija obnovljivih izvora energije.

Udruga PRIMUS organizira Kongres o obnovljivim izvorima energije, posvećen promoviranju i širenju svijesti o lokalnim i globalnim problemima energetske potražnje, širenju informacija o dosadašnjem napretku hrvatskih i svjetskih znanstvenika i inženjera u rješavanju tih problema te upoznavanju hrvatskih studenata fizike s delegatima raznih tvrtki radi širenja svijesti o mogućnosti karijera u tom području. Održat će se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu 8. i 9. prosinca 2018. godine

CRES 2018 prvi je kongres svoje vrste za studente fizike, geofizike, ali i za studente ostalih tehničkih fakulteta koje zanima područje energetike. U njegovu će sklopu posjetitelji moći poslušati i naučiti nešto od najboljih hrvatskih fizičara, kemičara i inženjera koji posjeduju značajno iskustvo u proučavanju tehnologija obnovljivih izvora energije. Također, dobit će priliku prezentirati svoje radove koje su izrađivali tijekom studija, na taj način promovirajući znanstvene radove, izvrsnost i istraživački duh među svojim kolegama.

Unazad nekoliko godina PRIMUS je prepoznao važnost, ali i zapostavljenost područja primijenjene fizike unutar bolonjskih kurikuluma. Primijenjena fizika primijena je znanosti fizike u svrhu rješavanja novonastajućih problema. Razlikuje se od inženjerstva jer inženjeri rješavaju poznate probleme, a poznat im je i način njihova rješavanja. Primijenjeni fizičari koriste fiziku ili provode fizička istraživanja u svrhu razvoja novih tehnologija s ciljem olakšavanja rješavanja inženjerskih problema.

– Postoje mnoga područja u kojima primijenjena fizika može dovesti do razvoja novih tehnologija i time postavlja temelje za potencijalno poboljšanje ljudskih standarda. Takva su područja, primjerice, medicina, ekonomija, informacijska tehnologija, vojna tehnologija, svemirska tehnologija i među ostalima energetika. Ne umanjujući važnost ostalih područja u kojima se fizika kao egzaktna znanost primjenjuje, posebno stavljamo naglasak na važnost fizike i fizičara u tehnologijama obnovljivih izvora energije. – poručuju organizatori.

Prirodoslovno matematička udruga studenata (PRIMUS) osnovana je 2006. s ciljem povezivanja studenata Prirodoslovno-matematičkog fakulteta različitim interdisciplinarnim aktivnostima te projektima. Djeluje u tri ogranka: matematički, fizički i kemijski, a njeni članovi promiču motivaciju i stručnu edukaciju studenata te podižu svijest o društveno važnim temama vezanim za popularizaciju znanosti i samu struku. Vrijednost ovog njihovog projekta prepoznalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja dajući svoju službenu podršku.

FOTO: WIKIPEDIA