LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podrška žrtvama nasilja

Četiri osobe s FFZG-a prijavile zlostavljanje, pravobraniteljica poziva i druge da se jave

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu do sada su četiri osobe prijavile seksualno uznemiravanje, a svi oni koji to nisu učinili u bilo kojem trenutku mogu se javiti studentskoj pravobraniteljici.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu do sada su četiri osobe prijavile seksualno uznemiravanje, a svi oni koji to nisu učinili u bilo kojem trenutku mogu se javiti studentskoj pravobraniteljici.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu obratio se bivšim i sadašnjim studentima kako bi ih pozvao da se jave u slučaju da su doživjeli seksualno uznemiravanje na Fakultetu, odnosno ako imaju ikakav doticaj s njime. Objava je nastala kao javna podrška regionalnoj inicijativi Nisam tražila, ali i nakon što su se među svjedočanstvima našle i objave studenata FFZG-a.
– Nažalost, među svjedočanstvima smo dosad imali prilike pročitati i o neugodnostima koje su doživjele i kolegice s našeg Fakulteta. Jedna tijekom prakse u MSU Zagreb od strane osobe zaposlene u toj instituciji, druga od strane osobe zaposlene na samom Filozofskom fakultetu. Našim kolegicama, ali i svima ostalima koji su iznijeli svoje svjedočanstvo na spomenutoj stranici, želimo zahvaliti na hrabrosti. – pišu studentski predstavnici.

Vezano: NE znači NE – u kratkoj suknji ili trapericama
Studentskoj pravobraniteljici na Filozofskom fakultetu Normi Trkovnik javile su se do sada četiri osobe koje su doživjele nekakav oblik zlostavljanja ondje, od kojih su dvije osobe imale identičan slučaj. Ispostavilo se da se uistinu radi o dvije različite osobe s identičnom pričom koje se međusobno ne znaju, a obje su priče vezane uz istog profesora. Moguće je da se radi o osobi s razvijenom strategijom, naša sugovornica vjeruje da nijedna od ovih cura nije prva žrtva nasilja tog profesora.
– Drago mi je da se ovakva inicijativa pokrenula i drago mi je što smo već više puta slučajeve zlostavljanja na Fakultetu rješavali veoma uspješno, bez obzira na to radilo se o tome da uznemirava nekakav profesor ili samo netko tko izvana dolazi posjetiti naš Fakultet ili Knjižnicu. Potičem da se još više ljudi javi ako su, nažalost, prošli takvo iskustvo na Fakultetu, mi ćemo učiniti sve da ga probamo riješiti. – zaključila je pravobraniteljica Trkovnik.
Svi koji imaju neugodno i/ili traumatično iskustvo mogu joj se javiti putem njezinog Facebook profila, Facebook stranice Ured studentskih pravobranitelja na kojoj je dostupan i kontakt broj te putem e-adrese studprav@ffzg.hr. Onima koji to učine zajamčena je anonimnost i potpuna pomoć.
– Ono što se činilo svima jasno nažalost i dalje treba ponavljati – seksualnom uznemiravanju nema mjesta na Filozofskom fakultetu i u našem društvu. Vrijeme je da prekinemo šutnju. Vrijeme je da ovakvim iskustvima stanemo na kraj tako da o njima krenemo glasno pričati. #NisamTražila #NisiSama – zaključio je Zbor.
FOTO: PIXABAY