LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilišni odjela za forenzične znanosti u Splitu

Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja u Zagrebu otvorio vrata splitskim studentima

Studenti su posjetili Službu daktiloskopije i identifikacije, Službu kemijsko-fizikalnih i toksikoloških vještačenja, Službu traseoloških vještačenja i Službu za digitalnu forenziku.

Studenti su posjetili Službu daktiloskopije i identifikacije, Službu kemijsko-fizikalnih i toksikoloških vještačenja, Službu traseoloških vještačenja i Službu za digitalnu forenziku.

U ponedjeljak, 3. lipnja 2024. godine, studenti prijediplomskog i diplomskog studija Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti u Splitu posjetili su Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić” u Zagrebu. Tijekom posjeta, studenti su dobili priliku upoznati se s radom različitih službi unutar Centra te su posjetili Službu daktiloskopije i identifikacije, Službu kemijsko-fizikalnih i toksikoloških vještačenja, Službu traseoloških vještačenja i Službu za digitalnu forenziku.

Stručnjaci službe za daktiloskopiju i identifikaciju su studente upoznali sa svojim radom u analizi tragova papilarnih linija, računalnim softwerima za obradu tragova, nacionalnom bazom podataka daktiloskopiranih osoba, a u laboratoriju su prikazali opremu i metode koje koriste za otkrivanje tragova u ovisnosti o dostavljenom materijalu za vještačenje.

Ako studirate u Splitu, prijavite se za financijsku potporu za studijski boravak u nekoj od ovih destinacija u Europi



U laboratoriju za kemijsko- fizikalna vještačenja studenti su se upoznali sa postupcima obrade različitih materijala i postupka vještačenja tragova zapaljivih tekućina, eksploziva, eksplozivnih tvari, eksplozivnih naprava, nepoznatih kemijskih tvari te tragova boje, lakova, polimera, ljepljivih traka i dr. Prilikom obilaska laboratorija za toksikološka vještačenja studenti su doznali koje droge i koji uzorci su najčešće dostavljeni u Centar na analizu i kako se broj zahtjeva za vještačenje kretao nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali i o metodama i tehnikama analize vještačenja droga, pesticida i drugih otrova, te etanola, droge, lijekova i otrova u biološkim uzorcima.

ANKETA: Trebaju li sveučilištu još jedne novine, kad plaća već ionako preskupi „Universitas”?


Posjet Službi za digitalnu forenziku je vjerojatno izazvao najviše pitanja kod većine studenata, jer je ta vrsta vještačenja i ispitivanja jedna od novijih i modernijih i uvelike ovisna o tehnološkom napretku. Od vještaka su studenti doznali više o najnovijim forenzičkim alatima za analizu podataka na mobitelima, računalima i svim elektroničkim medijima te doznali koji su trenutno najveći izazovi u analizi elektroničkih uređaja. Osim analize podataka na elektroničkim uređajima u Službi se također analiziraju i vještače audio zapisi i prilikom posjeta je studentima pokazan laboratorij za analizu zvuka i od stručnjaka su doznali koji su najčešći zahtjevi sudova u slučajevima u kojima se traži vještačenje audio zapisa.

Za vrijeme svog boravka studenti su još posjetili i Službu treseoloških vještačenja gdje su laboratoriju mogli vidjeti kako se provodi analiza zrna i čahura prilikom balističkih vještačenja i kako se provodi usporedba specifičnih tragova sa uzorcima pohranjenim u bazi podataka.

Splitski studenti uživali uz ljetno kino na kampusu



U sklopu ove Službe je i Muzej vatrenog oružja kojeg su studenti također imali priliku obići i vidjeti vatreno oružje različitih tipova i kalibara iz cijelog prošlog i ovog stoljeća, ali i ostatke eksplozivnih naprava iz Domovinskog rata.

IZVOR: SVEUČILIŠNI ODJEL ZA FORENZIČNE ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U SPLITU
FOTO: SVEUČILIŠNI ODJEL ZA FORENZIČNE ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U SPLITU