LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kidalica lažnih vijesti

Borbom protiv lažnih vijesti do Bruxellesa – riješite zadatke i osvojite putovanje

Kidalica lažnih vijesti edukativni je projekt u sklopu kojeg možete naučiti kako prepoznati lažne vijesti i osvojiti vrijedne nagrade – ako ste student ili srednjoškolac.

Kidalica lažnih vijesti edukativni je projekt u sklopu kojeg možete naučiti kako prepoznati lažne vijesti i osvojiti vrijedne nagrade – ako ste student ili srednjoškolac.

Još malo vremena ostalo je za sudjelovanje u edukativnom projektu hrvatskog europarlamentarca Tonina Picule. Kidalicu lažnih vijesti čine predavanja, panel-diskusija te naposljetku i nagradni natječaj kojima se nastoji podići svijest među mladima o snazi dezinformacija. Popularno zvane fake news mogu imati znatan utjecaj na javno mnijenje te tako negativno utjecati na vladavinu demokracije i prava.

Za ovaj projekt važno je educirati mlade kako prepoznati, ali i dekonstruirati lažne informacije, također podržati istraživačko novinarstvo i protok dosljednih informacija među mladima. Na YouTube kanalu, Facebooku te službenoj stranici Tonina Picule moguće je popratiti sva tri predavanja uz odgovarajući panel, ali i zadatke namijenjene studentima i srednjoškolcima. U pomoć je, valja napomenuti, priskočio i Lordan Prelog, koji je osnivač i voditelj projekta Muzej lažnih vijesti te predavač u ovome.

Prvo predavanje objavljeno je krajem studenog te je za zadatak imalo pronaći po jedan primjer, u hrvatskom javnom prostoru, za sedam vrsta lažnih informacija. Drugi zadatak, koji još uvijek možete riješiti te tako sudjelovati u nagradnom natječaju, obuhvaća analizu jednog od tri moguća para članaka vodeći se idejom sumnje kao obranom od lažnih vijesti. U videopredavanju možete saznati kojih je devet ključnih pitanja potrebno postaviti kako biste došli do točnih odgovora te se naposljetku obranili od netočnih informacija. Mogući članci za analizu: Članak 1a, Članak 2aČlanak 1b, Članak 2b, Članak 1cČlanak 2c.

Uradci ne smiju imati više od 750 riječi, a potrebno ih je poslati na e-adresu ured@toninopicula.com s predmetom Kidalica lažnih vijesti_zadatak2_ime i prezime najkasnije do 12:00 u srijedu, 9. prosinca. Birat će se 3 studentska i 3 srednjoškolska uratka, a sretni dobitnici bit će objavljeni 11. prosinca.

Sudjelovati možete iz tjedna u tjedan te tako sakupiti što više bodova i približiti se glavnoj nagradi – putu u Bruxelles. Putovanje će biti ostvareno čim to epidemiološki uvjeti dopuste, a možete osvojiti i druge vrijedne nagrade. Sve dodatne informacije nalaze se na linku.

FOTO: PIXABAY