LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
robotsko natjecanje

Borba za dva milijuna dolara: FER-ov besposadni brod u Abu Dhabiju

Unatoč snažnoj konkurenciji od više od šezdeset timova s renomiranih sveučilišta diljem svijeta, uključujući velikane poput Lockheed Martina i svjetski poznati MIT (Massachusetts Institute of Technology), FER-ov tim uspješno se plasirao među prvih pet finalista.

Unatoč snažnoj konkurenciji od više od šezdeset timova s renomiranih sveučilišta diljem svijeta, uključujući velikane poput Lockheed Martina i svjetski poznati MIT (Massachusetts Institute of Technology), FER-ov tim uspješno se plasirao među prvih pet finalista.

Svake dvije godine u Abu Dhabiju održava se jedno od najuglednijih robotskih natjecanja na svijetu. Ovaj put u samom finalu je tim sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER-a). Završno natjecanje pred sucima održat će se 11. siječnja 2024. godine.

S obzirom na to da trenutne robotske sposobnosti ne odgovaraju stvarnim zahtjevima svijeta, cilj natjecanja je poticanje razvoja tehnologije u skladu s potrebama stvarnog svijeta. Cijelo natjecanje je pod sponzorstvom Sheikh Mohameda bin Zayeda, a ovogodišnji zadatak je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima.
 


VEZANO: Dan otvorenih vrata FER-a: Razgovarajte s robotima i osjetite udar munje


 

Dosadašnji uspjeh FER-ovog tima


Tim sa FER-a okupio je stručnjake iz Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) te Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) te predstavio inovativno rješenje. Ono uključuje koordinaciju između bespilotnih letjelica i bespilotnih površinskih vozila s ciljem izvršenja zahtjevnih zadataka navigacije i manipulacije u morskom okruženju, i to bez globalnog sustava lokalizacije, odnosno bez korištenja GPS-a.

FOTO: FER, PR

Unatoč snažnoj konkurenciji od više od šezdeset timova s renomiranih sveučilišta diljem svijeta, uključujući velikane poput Lockheed Martina i svjetski poznati MIT (Massachusetts Institute of Technology), FER-ov tim uspješno se plasirao među prvih pet finalista. U finalu su mladi talenti iz različitih država, uključujući Kinu, Ujedinjene Arapske Emirate, Dansku, Švedsku, Poljsku i Južnu Koreju.

FER-ovci su u prvoj fazi natjecanja predstavili projekt u fazi prijedloga (whitepaper phase) i izdvojili se kao jedan od 50 najboljih timova. U simulacijskoj fazi su uspješno implementirali predložena rješenja, što ih je svrstalo među najboljih devet timova. Nakon ocjenjivanja sudaca, prezentacije laboratorija i opreme te razgovora s članovima tima, uspjeli su osigurati svoj status finalista.
 

VEZANO: Dodjela Zlatnih diploma i nagrada najboljim studentima FER-a: budućnost hrvatskog društva i industrije


 

Nadaju se osvajanju prvog mjesta


Završna testiranja provode se u Rijeci, u Centru za morske tehnologije Pomorskog fakulteta i to od ranih jutarnjih sati do kasno uvečer, zaključno s ponedjeljkom, 27. studenoga 2023.,a onda - pravac Abu Dhabi.
 

„Zadnjih petnaest godina radimo na raznim projektima i vjerujemo u svoje znanje i iskustvo. Put do finala bio je dug te zaista nije bio lagan, a ostalo nam je još odraditi završna testiranja cijelog sustava, kojeg u prosincu šaljemo u Abu Dhabi. Bila nam je čast natjecati se rame uz rame s ekipama koje dolaze sa svjetski priznatih sveučilišta i koje uče od vodećih stručnjaka. Nadamo se, uz veliku sreću i bezvremensku slavu, osvajanju prvog mjesta“, izjavio je Kristijan Krčmar, glavni inženjer besposadnog broda.

FOTO: FOTO: FER, PR