LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klub studenata informacijskih znanosti Ex libris

Besplatna mala knjižnica za studente i profesore Sveučilišta u Zadru

Ispred zgrade Sveučilišta u Zadru na Novom kampusu nalazi se drvena kućica prepuna knjiga koje možete posuditi. Riječ je o projektu „Besplatna mala knjižnica“ u organizaciji Kluba studenata informacijskih znanosti Ex libris.

Ispred zgrade Sveučilišta u Zadru na Novom kampusu nalazi se drvena kućica prepuna knjiga koje možete posuditi. Riječ je o projektu „Besplatna mala knjižnica“ u organizaciji Kluba studenata informacijskih znanosti Ex libris.

Klub studenata informacijskih znanosti Ex libris predstavit će svoj projekt Knjiga na faksu: besplatna mala knjižnica u srijedu, 2. studenoga 2016. godine, u 12 sati ispred zgrade Sveučilišta u Zadru na Novom kampusu.

Projekt Besplatna mala knjižnica nastao je prema svjetski poznatim projektima Little Free Library i BookCrossing. Ideja projekta je postavljanje drvenih kućica s knjigama na javno dostupnim mjestima s ciljem poticanja čitanja, razmjene knjiga i poticanja suradnje među institucijama. Besplatna mala knjižnica funkcionira prema pravilu uzmi knjigu, pročitaj, vrati ili donesi svoju u zamjenu. Namijenjena je prvenstveno studentima i profesorima, te drugim zaposlenicima Sveučilišta u Zadru, ali i široj zainteresiranoj javnosti.

Projekt je pokrenuo Klub studenata informacijskih znanosti Ex libris, a financirao ga je Studentski zbor Sveučilišta u Zadru. Projekt se realizirao u suradnji sa Strukovnom školom Vice Vlatkovića i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru. Učenici Strukovne škole u zanimanju stolar izradili su drvenu kućicu pod vodstvom profesora Ante Miškovića, a učenice ŠPUD-a u zanimanju slikarski dizajn, Marija Bare, Melani Marketin i Klara Rušev, oslikale su kućicu decoupage tehnikom pod vodstvom profesorice Martine Beneta. Prikupljene knjige donirali su profesori Odjela za informacijske znanosti.

Besplatna mala knjižnica postavljena je ispred zgrade Sveučilišta na Novom kampusu. Svaka je knjiga označena ex librisom na kojem su naznačena pravila posudbe knjiga. Noću i vikendom kućica će biti spremljena u zgradu Sveučilišta kako bi se izbjegla oštećenja.

Ako projekt bude uspješan i dobro prihvaćen, planirano je postavljanje besplatnih malih knjižnica i na drugim mjestima u gradu Zadru. U budućnosti, knjige će se prikupljati donacijama, a namjerava se ostvariti i suradnja s drugim studentskim udrugama Sveučilišta.

FOTO: WIKIPEDIA