LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi studentski „minimalac”

ANKETA: Uz najavljeno povećanje bruto plaće raste i minimalna studentska satnica. Ali, raste li dovoljno?

Iako povećanje minimalne studentske satnice djeluje značajno, mnogi se pitaju je li to dovoljno s obzirom na rastuće troškove života.

Iako povećanje minimalne studentske satnice djeluje značajno, mnogi se pitaju je li to dovoljno s obzirom na rastuće troškove života.

U Hrvatskom je saboru, premijer Andrej Plenković najavio da će Vlada od 1. siječnja 2025. godine povećati minimalnu bruto plaću na 970 eura, što predstavlja rast od 130 eura u odnosu na prethodnu godinu. To će izravno utjecati i na minimalnu studentsku satnicu, koja se računa prema minimalnoj bruto plaći. S ovim povećanjem, minimalna studentska satnica iznosit će 6,06 eura.

Plenković je u svojem godišnjem izvješću istaknuo da je povećanje minimalne plaće dio Vladine strategije za poboljšanje životnih uvjeta građana s najnižim primanjima, što obuhvaća oko 100 tisuća radnika. Uz ovu mjeru, najavio je i reforme u mirovinskom sustavu, kao i nove mjere za potporu obiteljima s djecom, uključujući povećanje staža za majke i povećanje jednokratnih naknada za novorođenu djecu na 618 eura.

Hrvatski sabor: Orešković ministru Šipiću poručila da je simbol uhljebljivanja i loša poruka za mlade u inozemstvu



Premijer je također najavio kako je cilj Vlade do kraja mandata podići prosječnu neto plaću na 1 600 eura, što će, prema njegovim riječima, pridonijeti stabilnijem životnom standardu svih građana.
 

Studenti, je li to dovoljno?


Plenković na predstavljanju Vlade najavio podizanje studentske satnice na 7,81 euro


Iako povećanje minimalne studentske satnice s 5,25 na 6,06 eura djeluje značajno, mnogi se pitaju je li to dovoljno s obzirom na rastuće troškove života. Cijene najma, prehrane, prijevoza i drugih osnovnih potreba u Hrvatskoj u posljednjih su nekoliko godina osjetno porasle. Primjerice, inflacija je učinila život u studentskim gradovima poput Zagreba i Splita financijski izazovnijim, što često znači da studenti moraju raditi više sati kako bi pokrili osnovne životne troškove.

Osim toga, neki studenti ukazuju na činjenicu da njihova zarada još uvijek nije usporediva s plaćama za slične poslove u zemljama Europske unije, unatoč tome što su troškovi života sve sličniji onima u inozemstvu. S obzirom na to da sve veći broj studenata traži dodatne izvore prihoda, pitanje adekvatne studentske satnice i dalje ostaje u fokusu, dok studenti apeliraju na daljnje prilagodbe kako bi njihova primanja bila u skladu s aktualnim ekonomskim uvjetima.

Studentska satnica narasla za više od 50% u pet godina: Inflacija nije pojela sve


 

IZVOR: INTERNET TV HRVATSKOG SABORA / YOUTUBE
FOTO: INTERNET TV HRVATSKOG SABORA / YOUTUBE, SCREENSHOT