LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Američki studenti posjetili zagrebačko sveučilište, a prorektorica Ostojić najavila početak rada Savjetovališta za studente

Održane su tri paralelne grupne sesije u kojima se raspravljalo o usklađenosti sveučilišne strategije s nacionalnom strategijom, o iskustvima studenata u sustavu i o upravljačkoj strukturi sveučilišta.

Održane su tri paralelne grupne sesije u kojima se raspravljalo o usklađenosti sveučilišne strategije s nacionalnom strategijom, o iskustvima studenata u sustavu i o upravljačkoj strukturi sveučilišta.

Studenti doktorskog studija menadžmenta u visokom obrazovanju sa Sveučilišta u Pennsylvaniji nedavno su posjetili Sveučilište u Zagrebu kao dio svog sveobuhvatnog edukacijskog programa. Ta dvogodišnja studija okuplja visoke rukovoditelje iz sektora visokog obrazovanja, vlade, neprofitnih organizacija i privatnog sektora, koji kroz program usavršavaju svoje vještine u vođenju obrazovnih institucija. Posjet, koji je održan 12. srpnja 2024. godine, omogućio je studentima uvid u funkcioniranje velikog i kompleksnog sveučilišta poput zagrebačkog.

Gosti su imali priliku sudjelovati u plenarnom dijelu programa, gdje su ih primili prorektori Sveučilišta u Zagrebu: prof. dr. sc. Jurica Pavičić, prof. dr. sc. Dubravko Majetić i prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić. Uz njih, predavači uključuju i pravnu stručnjakinju i zamjenicu voditelja UNIC projekta prof. dr. sc. Goranku Lalić Novak, te voditeljice Središnjega ureda za međunarodnu suradnju dr. phil. Branku Roščić i Ureda za odnose s javnošću Sandru Kramar.


Prorektor Pavičić u svom je uvodnom govoru istaknuo važnost razmjene ideja i kontinuiranog pomicanja granica znanja. Predstavio je Sveučilište u Zagrebu naglašavajući njegovu dugu tradiciju, široku paletu studijskih programa, kao i izazove poput demografske krize u Hrvatskoj. Razgovor je obuhvatio ključne teme kao što su uključivost, digitalna transformacija, zaštita okoliša i participativna demokracija. Diskusija se nastavila s pitanjima o rangiranju sveučilišta, upravljanju velikim sustavom, suradnji s gospodarstvom i angažmanu studenata.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Lakušić izabran u prestižnu radnu skupinu EUA, koju čini preko 900 sveučilišta



Prof. dr. sc. Goranka Lalić Novak predstavila je Europsko sveučilište postindustrijskih gradova (UNIC), udruženje koje uključuje deset sveučilišta iz različitih europskih zemalja, a čiji je član i Sveučilište u Zagrebu od 2020. godine. Osvrnula se na suradnju Sveučilišta u Zagrebu s europskim institucijama i istaknula otpornost grada Zagreba u vrijeme krize.

U sklopu posjeta, studenti su sudjelovali u tri paralelne grupne sesije. Prva grupa razgovarala je s prorektorima o usklađenosti sveučilišne strategije s nacionalnim interesima i procesima kreiranja novih studijskih programa. Tematski su se fokusirali na usklađenost s potrebama tržišta rada i integraciju stručne prakse.

Studiraš pravo i fali ti praktičnog iskustva? Sada imaš priliku raditi na stvarnim slučajevima


Druga grupa, koju su predvodili prorektor za znanost prof. dr. sc. Dubravko Majetić i prorektorica za umjetnost prof. dr. sc. Jasenka Ostojić, raspravila je iskustva studenata u sustavu, uključivanje u upravljačke procese i inicijative za poboljšanje studentova karijernog razvoja. Sudionike rasprave zanimalo je kako Sveučilište u Zagrebu svoje studente priprema za karijeru nakon završetka studija, koje su mogućnosti praktičnoga rada tijekom studija te na koji su način studenti uključeni u upravljačke procese na fakultetima i akademijama. Prorektorica Ostojić najavila je osnivanje Savjetovališta za studente koje bi s radom trebao započeti ove jeseni u zgradi SEECEL-a na Kajzerici, privremenom sjedištu rektorata te istaknula uspjehe sveučilišta u sportskoj domeni. 

Treća grupa fokusirala se na upravljanje sveučilištem i strukturu donošenja odluka. Prorektorica Anamarija Musa odgovarala je na pitanja o pravnim procedurama, transparentnosti i međuljudskim odnosima unutar institucije. Raspravljalo se i o sustavu financiranja, europskim fondovima i partnerstvima s gospodarstvom.

Taj posjet pružio je studentima iz Pennsylvanije dragocjene uvide u funkcioniranje i strategije Sveučilišta u Zagrebu te značajnu priliku za razmjenu iskustava s kolegama iz Hrvatske. U sklopu svog posjeta studenti su također obišli druga hrvatska javna sveučilišta i obrazovne institucije.

IZVOR: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
FOTO: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU