LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jednaki u različitosti

AIESEC Osijek organizira radionice u osječkim srednjim školama

Lokalni odbor AIESEC-a Osijek, u suradnji s internacionalnim studentima, četvrtu godinu za redom održava projekt „Jednaki u različitosti”. Ove godine na projektu sudjeluje pet srednjih škola, čiji su učenici već započeli s interaktivnim radionicama stranih studenata.

Lokalni odbor AIESEC-a Osijek, u suradnji s internacionalnim studentima, četvrtu godinu za redom održava projekt „Jednaki u različitosti”. Ove godine na projektu sudjeluje pet srednjih škola, čiji su učenici već započeli s interaktivnim radionicama stranih studenata.

Projekt „Jednaki u različitosti” svečano je otvoren 31. siječnja 2014. u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Republici Hrvatskoj, a otvorenju su nazočili i učenici srednjih škola koje ove godine sudjeluju na projektu. To su:  I. gimnazija, II. gimnazija, III. gimnazija, Ekonomska i upravna školi te Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Kroz interaktivne radionice i predavanja, učenike se upoznalo s temama radionica i samim projektom. Pred njih su se postavili zadatci koji su ih poticali na iznošenje vlastitoga mišljenja na zadane teze.

''Jako mi se svidjelo, istovremeno je i edukativno i zabavno. Voditelji radionica su zanimljivi, čak sam dobila priliku i reći što mislim. Drago mi je što sam dio projekta", izjavila je Monika, učenica II. gimnazije.

Radionice, II. gimnazija Osijek (2)
 
Radionice, II. gimnazija Osijek (2), FOTO: AIESEC
 
 

Kako bi se svi učenici što više uključili u radionice, internacionalni studenti potiču ih na iznošenje vlastitih stajališta, poštivanje tuđega mišljenja i konstruktivne odgovore. Prva predstavljena tema bila je sloboda govora. Na radionicama su učenici i studenti razgovarali o slobodi izražavanja u raznim zemljama u usporedbi s Hrvatskom. Među ostalima, tu su se našli Tajvan, Egipat i Latvija, zemlje iz kojih dolaze studenti koji rade na projektu. Učenici su se trebali izjasniti jesu li za ili protiv ograničenja slobode govora.

''Smatram da se sloboda govora treba ograničiti jer kroz izgovorene riječi možemo pokrenuti lavinu loših reakcija i posljedica”, rekla je Marija, učenica I. gimnazije.

Ovakav oblik predstavljanja tema i pojačavanja interakcije kroz vježbe, glavno je obilježje projekta koji potiče razvijanje komunikacijskih vještina. Osim toga, kroz razgovor i interaktivne vježbe, učenici su stekli hrabrost kako bi rekli svoje mišljenje, a kroz različite načine izlaganja radili su i na poboljšanju svojih prezentacijskih vještina.  Ovaj se projekt organizira i kako bi se učenici međusobno zbližili:

„Radionice su ostavile dobar dojam o projektu i o studentima jer je atmosfera bila opuštena, a kroz zabavu sam naučio neke stvari koje prije nisam znao o tim zemljama i mišljenjima svojih kolega", priznao je Zvonimir, učenik III. gimnazije.

Radionice, Škola primjenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku
 
Radionice, Škola primjenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, FOTO: AIESEC
 
 

Budući da projekt traje već nekoliko tjedana, mnogi od sudionika dobili su priliku bolje se upoznati.
Na projektu sudjeluje više od 80 učenika, zajedno s članovima AIESEC-ovog organizacijskog odbora i četvero stranih studenata. Kroz razgovor, učenici su se bolje upoznali s internacionalnim studentima i otkrili mnogo novih stvari:

„Odlična mi je pomisao da mogu pričati s osobom koja živi u toliko različitom svijetu od našega i sprijateljiti se s njim. Jako mi se sviđaju radionice i planiram na ljeto posjetiti Egipat", izjavio je Marko, učenik I. gimnazije.

I sami učenici priznali su da su imali predrasude i mislili kako neće biti zanimljivo sjediti i slušati predavanja, ali su se ugodno iznenadili:

„Svi su tako opušteni i to pokazuju na prezentacijama, a to nama koji sudjelujemo jako olakšava stvari. Sviđa mi se interakcija i veselim budućim radionicama“, rekla je Marta, učenica II. gimnazije.

Reinis, Latvia
 
Reinis, Latvia, FOTO: AIESEC
 
 

Glavni cilj projekta „Jednaki u različitosti’’ jest prenijeti znanje o drugim kulturama. Zbog toga strani studenti, koji vode projekt, organiziraju interaktivne radionice. Na taj način svi mogu sudjelovati i bolje razumjeti razlike među kulturama te jednog dana upotrijebiti stečeno znanje i vještine.

FOTO: AIESEC