Sveučilište u Dubrovniku
„Agrumfest” donosi bogat program koji povezuje turizam, gastronomiju, znanost i poljoprivredu
Za sve ljubitelje gastronomije pripremljen je i poseban agrumski meni u restoranu Akademis, koji će pružiti priliku za uživanje u jelima koja naglašavaju bogatstvo okusa agruma.

Za sve ljubitelje gastronomije pripremljen je i poseban agrumski meni u restoranu Akademis, koji će pružiti priliku za uživanje u jelima koja naglašavaju bogatstvo okusa agruma.
Sveučilište u Dubrovniku je najavilo prvi Agrumfest, manifestaciju koja će okupiti ljubitelje agruma i stručnjake iz različitih područja, a održava se povodom 80. godišnjice osnutka Stanice za južne kulture – Zavoda za mediteranske kulture. Ovaj jedinstveni događaj posvećen agrumima hrvatskog juga donosi bogat program koji povezuje znanost, poljoprivredu, turizam i gastronomiju.
Agrumfest će okupiti vodeće stručnjake, ugledne chefove, poljoprivrednike, ali i sve zainteresirane za agrume. Tijekom manifestacije posjetitelji će imati priliku sudjelovati u raznovrsnim aktivnostima, među kojima su kulinarske edukacije i radionice, prezentacije knjiga te degustacije.
Jedan od ključnih događanja bit će predstavljanje knjige Budućnost hrvatskog agrumarstva – u sjećanje na Frana Tabaina (1898-1984), osnivača Stanice za južne kulture, koja je imala ključnu ulogu u razvoju agrumarske industrije na hrvatskom jugu. Osim toga, održat će se okrugli stol na kojem će sudjelovati vodeći stručnjaci iz agronomije i poljoprivrede, koji će raspravljati o budućnosti agrumarstva u Hrvatskoj.
Ljubitelji gastronomije moći će uživati i u kulinarskoj radionici proslavljene slastičarke Petre Jelenić, koja će demonstrirati kako agrumi mogu obogatiti slastičarsku ponudu. Edukaciju će nastaviti renomirani chefovi Stevo Karapandža, Željko Neven Bremec, Petar Vlak i Marin Vučković (ŠKMER), koji će podijeliti svoja iskustva o primjeni agruma u gastronomiji, čineći ovaj dio festivala izuzetno vrijednim za ugostitelje i hotelijere.
Program također uključuje Dane otvorenih vrata Zavoda za mediteranske kulture i tvrtke Medardo d.o.o., koji će posjetiteljima omogućiti uvid u proizvodne procese i istraživanje agruma. Za sve ljubitelje gastronomije pripremljen je i poseban agrumski meni u restoranu Akademis, koji će pružiti priliku za uživanje u jelima koja naglašavaju bogatstvo okusa agruma.
OZNAKE:
IZVOR:
SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU
FOTO:
FREEPIK / ILUSTRACIJA