LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Udruga "Pravnik"

7. kongres studenata prava u Zagrebu

Naziv i glavna tema ovogodišnjeg Kongresa studenata prava je „Gospodarski kriminalitet“.

Naziv i glavna tema ovogodišnjeg Kongresa studenata prava je „Gospodarski kriminalitet“.

7. Kongres studenata prava održat će se od 19. do 21. listopada 2015. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Tijekom tri dana eminentni stručnjaci održat će deset predavanja zainteresiranim studentima prava, ali i drugih fakulteta.

Sudjelovanje na Kongresu studenata prava nije rezervirano isključivo za studente Pravnog fakulteta već je otvoreno i za studente drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a sve sudionike se potiče na aktivno sudjelovanje i konstruktivnu raspravu s predavačima.

Naziv i glavna tema ovogodišnjeg Kongresa studenata prava je „Gospodarski kriminalitet“. Problematika gospodarskog kriminaliteta specifična je, složena i raznovrsna, a reakcija društva na njegovu sve učestaliju pojavu ključna je za osobni i društveni prosperitet. S obzirom na aktualnost ove teme, kroz interdisciplinarni pristup analizirat će se različiti oblici gospodarskog kriminaliteta, s posebnim naglaskom na određena gospodarska kaznena djela, njihov modus operandi te načine njihova otkrivanja i sprječavanja. Posebna pozornost posvetit će se trenutnom zakonodavnom okviru gospodarskog kriminaliteta u RH, s ciljem uočavanja njegovih nedostataka i slabosti te predlaganja potencijalno primjenjivih rješenja. Pritom, gospodarski kriminalitet će se obraditi ne samo sa stajališta pravne teorije, nego i s praktičnog, ekonomskog, sociološkog i kriminološkog aspekta.

Neposredan cilj ovogodišnjeg Kongresa je detaljna analiza i osvješćivanje ozbiljnosti gospodarskog kriminaliteta i njegovog utjecaja na ekonomiju države te na samo društvo u cjelini. Posredan cilj usmjeren je prema nužnom aktiviranju i uključivanju šire akademske zajednice u raspravljanje i znanstveno angažiranje oko ovog aktualnog pitanja.

Sudjelovanjem na Kongresu studenti će dobiti mogućnost da od eminentnih stručnjaka iz određenog područja steknu korisna znanja, nedostupna unutar programa redovitog fakultetskog kurikuluma. Želim se posebno istaknuti kako sudjelovanje Udruge Pravnik, studentske udruge s gotovo polustoljetnom tradicijom na Pravnom fakultetu u Zagrebu, jamči visoku kvalitetu provedbe ovog važnog projekta. Udruga Pravnik svojim dugogodišnjim iskustvom u organiziranju velikih studentskih projekata jamči profesionalnost, ozbiljnost i stručnost u provođenju ovogodišnjeg Kongresa studenata prava i ostvarivanju navednih ciljeva.

Kongres studenata prava izvorni je projekt Udruge Pravnik, pokrenut 2009. godine, kada je u suradnji i pod pokroviteljstvom Pravnog fakulteta održan 1. Kongres studenata prava „Instrumenti zaštite ljudskih prava u RH”.

Ove će se godine održati sedmu godinu zaredom, a svih ovih godina organizatori streme najvišim standardima, što se posebno očituje kroz prethodnu suradnju s dvije specijalizirane ustanove Ujedinjenih naroda. Suorganizator i pokrovitelj 2. Kongresa studenata prava i medicine održanog 2010. godine pod nazivom „Pravo i medicina pred izazovima bioetike“ bila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO), dok se 3. Kongres studenata prava održao pod visokim pokroviteljstvom UNHCR-a (UN-ove agencije za izbjeglice) pod nazivom „Međunarodne migracije, izbjegličko pravo i bezdržavljanstvo“. Četvrti Kongres studenata prava „Svjetska gospodarska kriza“ održan je u suradnji s Hrvatskom studentskom asocijacijom, a tema 5. Kongresa bila je „Međunarodni sukobi u 21. stoljeću“. Prošlogodišnji 6. Kongres studenata prava pod nazivom „Položaj prava radnika u suvremenom društvu i zaštita prava radnika“ posvećen je temama radnog prava, na kojem se, kroz intedisiciplinaran i interaktivan pristup, analiziralo probleme radnog zakonodavstva i radnih odnosa u RH.

Osim uspješnih prethodnih realizacija Udruga može s ponosom istaknuti i kvalitetu predavača i suradnika dosadašnjih Kongresa studenata prava, među kojima se ističu: predsjednik RH, predsjednica Ustavnog suda RH, ministar pravosuđa, ad hoc sudac Međunarodnog suda, predsjednica UN-ovog odbora za uklanjanje diskriminacije žena, predstavnik UNHCR-a u RH, pučki pravobranitelj te brojni sveučilišni profesori, kao i istaknuti praktičari, znanstvenici i drugi stručnjaci na područjima od posebnog interesa za do sada održane kongrese. Sveučilište u Zagrebu prepoznalo je vrijednost i značaj ovakvog projekta te je organizatorima 2009. godine dodijelilo posebnu Rektorovu nagradu. Također, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu svake godine ovaj projekt odabire kao jedan od najboljih u studentskoj populaciji te nam pruža materijalnu i nematerijalnu potporu za njegovu realizaciju, kao i naša matična institucija Pravni fakultet u Zagrebu.