LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademska zajednica uz Hajduk

„Za sva vrimena”: Splitski PMF zapečatio jedinstvenu privrženost Hajduku

Prirodoslovno-matematički fakultet pokazao je privrženost Hajduku upisivanjem svog imena u Park u kojem će se naći s više od tisuću navijača.

Prirodoslovno-matematički fakultet pokazao je privrženost Hajduku upisivanjem svog imena u Park u kojem će se naći s više od tisuću navijača.

U hajdučkom moru onih koji već imaju svoje mjesto u parku Za sva vrimena „plivat“ će i Prirodoslovno-matematički fakultet iz Splita.

– Neka pločica s imenom Fakulteta bude tamo za sva vrimena i svjedoči pobjedama i porazima, smiju i plaču novih generacija, neka i naša pločica na slovima parka bude znamen ljubavi i studenata i profesora – ističu akademski starosjedioci sa splitskog PMF-a.

Pojašnjavajući kako su došli na ideju da PMF upišu u Park, profesori i studenti vratili su se cijelo stoljeće unatrag, u vrijeme kad su Hajduk osnovali splitski studenti u Pragu, a profesor Josip Barač dao klubu ime. Nekoliko godina kasnije, kad je osnovano Sveučilište u Splitu, ono je postalo jedan od simbola grada, centar znanstvene, umjetničke i akademske izvrsnosti sa značajnim odjekom i izvan granica Dalmacije.

Najstarija sastavnica splitskog sveučilišta osnovana je 1945. i prije samog Sveučilišta, a Prirodoslovno-matematički fakultet prošle je godine proslavio 75 godina neprekidnog postojanja pod različitim imenima i kontinuiranog školovanja mladih ljudi iz cijele regije u području prirodoslovlja. Poveznica Hajduka i PMF-a nije samo u akademskoj pozadini ni u tradiciji obiju institucija.


Naime, Hajduk je i nastavna baza PMF-a, a u dvorištu zgrade na sveučilišnom kampusu ponosno stoji Hajdukova murva nastala sofisticiranim genetskim metodama iz originalne Hajdukove murve. Bio je to, kako kažu, tek okidač za upis PMF-a u Park.

– Nigdje na svijetu kao kod nas u Dalmaciji jedna institucija nije toliko sinonimizirana s cijelom regijom i njezinim žiteljima. Dalmacija je prepuna simbola, ali sve te slike, zvukove, boje i mirise Hajduk spaja u jedinstveni simbol sviju nas. Nigdje kao ovdje jedan klub nije toliko integriran u društvenu zajednicu da ga možete vidjeti na svakom zidu, čuti u svakoj pjesmi, osjetiti u svakoj pori i domu ovog podneblja. Tu jaku privrženost i spojenost nemoguće je ne primijetiti i svakom fureštu koji posjeti naše more. Stranac bi to nazvao fanatizmom, ostacima tradicionalnog načina života koji iznimno poštuje predaju i tradiciju, racionalno to pokušao objasniti strašću tipičnom za mediteranski temperament. Ali nijedan argument ne može potpuno otkriti što je to u svima nama, koja je to ludost i vatra. Najjednostavnije je reći: to je čista ljubav. Zbog svega je toga Hajduk oduvijek bio narodni klub, klub svih onih koji ga vole, i takav treba zauvijek i ostati. To je njegova esencija, ali i snaga – poruka je koju su odaslali s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

FOTO: NAŠ HAJDUK