LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sportsko-edukativni projekt

Stotinu Osječana osvijestilo fokus na Mentalnom treningu „Aktivne Hrvatske”

– Uz neke naše alate možete biti fokusirani na sada i ovdje, preuzeti kontrolu nad svojom svakodnevicom i unaprijediti svoju izvedbu neovisno o tome čime se bavite. – istaknula je psihologinja Ana Kotzmuth. 

– Uz neke naše alate možete biti fokusirani na sada i ovdje, preuzeti kontrolu nad svojom svakodnevicom i unaprijediti svoju izvedbu neovisno o tome čime se bavite. – istaknula je psihologinja Ana Kotzmuth. 

Nedostatak fokusa najčešća je prepreka ostvarivanju naših ciljeva i potencijala. Mentalni trening sportsko-edukativnog projekta Aktivna Hrvatska predstavio je tehnike usavršavanja vještine fokusa kao alata nužnog za uspjeh. Radionica se održala u osječkom hotelu Osijek gdje je više od stotinu polaznika pažljivo slušalo savjete vrhunskih psihologa i liječnika.

Psiholozi Mentalnog treninga Ana Kotzmuth i Igor Čerenšek svakodnevno rade s vrhunskim hrvatskim sportašima i važan su dio njihovih sportskih uspjeha. Polaznicima ovog susreta otkrili su važnost fokusa kao vještine koju možemo uvježbati. Iako mnogi misle da on s vremenom opada, zapravo se razvija ako u njega ulažemo. Biti fokusiran zapravo znači biti prisutan u trenutku i to nije lako, ali ovaj trening nudi vrlo konkretne alate kako to postići.

Jedan je od tih alata mindfulness meditacija kojom treniramo naš um da bude usmjeren na sada i ovdje dok puštamo prošlost i budućnost tamo gdje im je mjesto. Fokus nam je potreban kako bi naša izvedba bila uspješna, ali ako ne možemo zamisliti savršenstvo, teško ga možemo izvesti u stvarnosti. Zato se polaznike podučava kako pravilno koristiti tehniku mentalne simulacije i pripremiti se za izvedbu koja im je važna. Uz malo truda, pravi pristup i vježbu, moguće je biti fokusiran.

– Uvijek smo fokusirani, samo nekad na previše stvari, a ponekad na krive stvari. Uz neke naše alate možete biti fokusirani na sada i ovdje, preuzeti kontrolu nad svojom svakodnevicom i unaprijediti svoju izvedbu neovisno o tome čime se bavite. Vaš je fokus samo vaš, a trenutak koji imate danas više se neće ponoviti, zato je naš cilj pomoći vam da ga dobro iskoristite! – istaknula je psihologinja Ana Kotzmuth

Događaj je otvorila osobna izaslanica Predsjednice RH i bivša veslačica Mirna Rajle Brođanac koja je u ime Predsjednice pozdravila sugrađane te Osijek opisala kao grad aktivnih ljudi. Mentalni trening odradili su i Tea Šojat, višestruka državna rekorderka, najbolja dizačica utega u Hrvatskoj, Petar Krpan, izbornik U-17 nogometne reprezentacije i Mario Zelić, osječki kondicijski trener te voditeljica Mirna Šitum.

Projekt Aktivna Hrvatska održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a generalni je partner HEP. Partneri su, također, Kineziološki fakultet u Zagrebu, Definicija hrane, poliklinika Vaš pregled, Biotrening te Hrvatska liječnička komora čiji su liječnici educirali u Osijeku. Sve sudionike treninga razveselili su prigodnim poklonima: NIVEA poklon paketom za njegu tijela, Mivela Mg vodom vašeg srca, a na štandovima Merkur osiguranja, Hrvatske liječničke komore i Decathlona dobili su brojne zanimljive informacije. Partneri projekta jesu i Falkensteiner Hotel & Spa Iadera te hotel Valamar u Dubrovniku. Polaznici su prolistali i Jutarnji list, Gloriju te magazine Lijepa&Aktivna i Men's Health.

Idući trening Aktivne Hrvatske održava se u Karlovcu u subotu, 21. travnja, u 11 sati u OŠ Dubovac. Tim Kineziološkog fakulteta u Zagrebu predstavit će trening vlastitom težinom kojem mogu pristupiti svi bez obzira na razinu tjelesne spremnosti. Vježbajte i vi diljem Hrvatske. Za sve informacije i prijave, posjetite službenu stranicu.

FOTO: FILIP POPOVIĆ