LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Informativni petak: mobilnost mladih

Sportske ideje za mlade mogu se financirati iz budžeta Erasmus+ programa

Erasmus+ Sport programom organizacije koje se bave sportom mogu financirati projekte kojima nastoje razviti stupanj sudjelovanja mladih u sportu, potaknuti tjelesnu aktivnost i volonterski angažman. Među dobitnicima financijske potpore su i projekti Riječkog sportskog saveza, kao i Društva Superkid.

Erasmus+ Sport programom organizacije koje se bave sportom mogu financirati projekte kojima nastoje razviti stupanj sudjelovanja mladih u sportu, potaknuti tjelesnu aktivnost i volonterski angažman. Među dobitnicima financijske potpore su i projekti Riječkog sportskog saveza, kao i Društva Superkid.

Erasmus+ Sport program je Europske unije za potporu aktivnosti koje su povezane s područjem sporta, odnosno koje rezultiraju razvojem i provedbom sportskih ideja na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Njima bi se trebao razviti stupanj sudjelovanja u sportu kod mladih, potaknuti tjelesna aktivnost te volontiranje. 

Aktivnosti koje podupire Erasmus+ Sport odnose se na:

  • suradnička partnerstva kojima je cilj razvijati i provoditi sudjelovanje u sportu i tjelesnu aktivnost, štititi integritet sporta, odnosno suzbijati doping i boriti se protiv namještanja utakmica, podržati provedbe i strategije EU-a vezane uz sport, tjelesne aktivnosti, volontiranje, zapošljavanje u sportu te obrazovanje
  • mala suradnička partnerstva kojima je cilj razvijanje socijalne uključenosti i jednake mogućnosti u sportu, promicanje tradicionalnih europskih sportova, podržavanje mobilnosti volontera, trenera, voditelja i osoblja neprofitnih sportskih organizacija te zaštita sportaša
  • neprofitna europska sportska događanja, odnosno organizaciju aktivnosti osposobljavanja za sportaše i volontere, svečanosti, popratne aktivnosti kao što su konferencije i seminari te provedbu aktivnosti koje slijede nakon događanja
  • jačanje baze dokaza za donošenje politika pomoću studija.

Godišnji poziv za prijavu projekata objavljuje Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualne medije i kulturu, sa sjedištem u Bruxellesu. Na poziv se prijaviti mogu javna tijela zadužena za sport na lokalnoj, regionalnoj ili nacionalnoj razini, olimpijski odbori ili sportski savezi, sportski klubovi itd. Ovogodišnje prijave zatvorene su 4. travnja, a trenutno se provode projekti prijavljeni 2018. godine, među kojima su i projekt Riječkog sportskog saveza Bocce together, active forever, kao i HEPA2RKids Društva sportske rekreacije Superkid.

Projektom Riječkog sportskog saveza promovira se tradicionalni sport – boćanje kako bi se i današnja mladež upoznala sa sportom koji većini nije uopće ili je vrlo malo poznat. Planirane su radionice u sklopu projekta gdje će zainteresirani teorijskim i praktičnim dijelom naučiti nešto novo o boćanju, a održat će se i turnir na kraju svake radionice.

HEPA2RKids je projekt koji se bazira na grupi djece migranata i drugih marginaliziranih skupina djece s ciljem održavanja treninga kako bi im se olakšao proces migracija i omogućila socijalizacija s ostalom djecom. Ostale projekte koji su dobili zeleno svjetlo i potporu Europske unije možete pogledati na stranici Središnjeg državnog ureda za šport, a oni koji već imaju ideje kako razviti sport među mladima, neka pričekaju sljedeći poziv za prijavu projekata. 

Članak je objavljen u sklopu serije članaka Informativni petak: mobilnost mladih pokrenute projektom Kutak za informiranje mladih, koji provodi udruga Studentski informativni kutak uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

FOTO: FLICKR