LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
"Dražen – čudesan život i naslijeđe"

Prva potpuna biografija o košarkaškom Mozartu

Knjiga se razlikuje od ostalih po tome što je prvi put obuhvaćena cjelokupna Draženova biografija i detalji iz njegove karijere.

Knjiga se razlikuje od ostalih po tome što je prvi put obuhvaćena cjelokupna Draženova biografija i detalji iz njegove karijere.

Dražena Petrovića ne treba puno predstavljati jer se o tom velikanu hrvatske, ali i svjetske košarke sve već vrlo dobro zna.

O takvoj ljudskoj i sportskoj veličini treba stalno govoriti i pisati kako bi mlade generacije zapamtile tko je bio Dražen Petrović.

Iz tog razloga, prva opsežna i u cijelosti napisana biografija o košarkaškom Mozartu vrlo je značajna za sport, ali i za hrvatsku sportsku i državnu povijest.

Naravno, Draženovu iscrpnu biografiju napisao je stranac.

Todd Spehr, australski novinar iz SAD-a, napisao je biografiju o najvećem košarkašu i sportašu hrvatske povijesti na 488 stranica. Knjiga pod nazivom "Dražen – čudesan život i naslijeđe" dostupna je samo na engleskom jeziku, a ovim putem valja potaknuti hrvatske prevoditelje na prevođenje teksta na hrvatski jezik, koji je Dražen s tolikom ljubavi nosio u svijet. U knjizi je opisana bogata košarkaška karijera od Šibenika i Cibone, preko Reala do najjače košarkaške lige na svijetu.

Najveći dio knjige pisac je posvetio Draženovom putu u NBA ligi gdje je, kao jedan od tada vrlo rijetkih europskih košarkaša, lomio više i jače američke košarkaše. Neki ga nazivaju pionirom europske košarke u NBA ligi, a autor ga opisuje kao odskočnu dasku drugim velikanima europske košarke kojima je svojom igrom i karizmom otvorio vrata najjače svjetske košarke.

Njegovim stopama krenuli su Kukoč, Nowitzki, Parker, Gasol i drugi, no niti jedan nije ostao zapamćen kao košarkaški Mozart. Tragična smrt koja je sustigla Petrovića, ugasila je jednu veliku životnu i sportsku priču, no kroz sjećanje i tekstove poput Spehrovog, legenda o Draženu živi zauvijek. Onim mlađima koji nikada nisu imali privlilegiju gledati Draženovu čaroliju na terenu, zauvijek će ostati videosnimke u kojima se jasno vidi razlika između Dražena Petrovića i ostalog košarkaškog svijeta.

 

FOTO: MUNDODEPORTIVO