LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodna veslačka regata

Ponajbolji sveučilišni osmerci na regati Sv. Duje, stiže i ekipa s Oxforda

– Naš se grad ozbiljno pozicionirao na turističkoj karti Europe i veseli nas što regatu možemo ubrojiti u niz događaja koji privlače turiste u Split, a čije 17. izdanje potvrđuje kako je za sveučilišni sport ovo vrlo važan događaj. – istaknuo je splitski gradonačelnik.

– Naš se grad ozbiljno pozicionirao na turističkoj karti Europe i veseli nas što regatu možemo ubrojiti u niz događaja koji privlače turiste u Split, a čije 17. izdanje potvrđuje kako je za sveučilišni sport ovo vrlo važan događaj. – istaknuo je splitski gradonačelnik.

Proslava Dana grada Splita i njegovog zaštitnika Sv. Duje bit će još jednom obilježena tradicionalnom Međunarodnom veslačkom regatom Sv. Duje. Ponajbolji sveučilišni osmerci okupit će se na 17. izdanju veslačkog spektakla u gradu pod Marjanom, a tisuće gostiju uživat će u dva dana regate – 5. svibnja na regatnoj stazi u Spinutu te dan kasnije na splitskoj Rivi.

Na utrci sveučilišnih osmeraca u Spinutu sudjelovat će 12 muških i 10 ženskih posada, među kojima se zasigurno najviše ističe ekipa Oxforda, koja je na prošlogodišnjoj regati nosila pobjedu u muškoj i ženskoj konkurenciji, ali i na utrci legendi. Tradicionalno, u muškoj će konkurenciji nastupiti i ekipa Sveučilišta Cambridge, kao i domaći predstavnici Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Dubrovniku te druga sveučilišta iz Europe. Utrka legendi Oxforda, Cambridgea i Splita kao i prethodnih godina održat će se u splitskoj luci u nedjelju, 6. svibnja, u 12 sati.

Četrnaestu godinu zaredom Split je domaćin sportske poslastice kakvom se ni jedna sredina na svijetu ne može podičiti – repriza Boat racea, revanš najboljih osmeraca Oxforda i Cambridgea, i to samo mjesec dana nakon njihove utrke na Temzi. Na ovaj način grad i blagdan Svetog Dujma postaju dio najpoznatije sportske tradicije na svijetu.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara otvorio je konferenciju za medije istaknuvši:

– Uz toliki broj sudionika iz cijele Europe, značaj je regate u turističkom segmentu nedvojben. Sve ovo ne bi bilo postignuto bez sjajnog branda koji regata veže uz svoje ime. Brojni studenti iz cijele Europe s velikim žarom prate londonski Boat Race, ali isto tako i našu regatu, na što smo iznimno ponosni. Naš se grad ozbiljno pozicionirao na turističkoj karti Europe i veseli nas što regatu možemo ubrojiti u niz događaja koji privlače turiste u Split, a čije 17. izdanje potvrđuje kako je za sveučilišni sport ovo vrlo važan događaj. 

Sveučilište u Splitu broji više od 4000 studenata koji se bave sportom i čiji se prvi sportski rezultati upisuju u povijest upravo u studentskim danima. Alen Soldo, prorektor Sveučilišta u Splitu za znanost i međunarodnu suradnju, dodao je:

– Ovo je najznačajnija sveučilišna manifestacija, ali i jedini sportski sveučilišni događaj koji dobiva ovakvu medijsku pozornost. Trudimo se na našem sveučilištu svim studentima pružiti mogućnost rekreativnog bavljenja sportom, a posebno nas veseli kako vidimo da neki od naših studenata ozbiljno veslaju rame uz rame velikom Oxfordu ili Cambridgeu. Čestitam organizatorima na vrhunskom radu i nadamo se kako ćemo s godinama biti sve veći i sve bolji – koliko je to moguće s obzirom na vrhunske rezultate koje ostvarujemo već danas. 

Silvia Bareša iz ureda Uprave i komunikacija OTP Splitske banke istaknula je:

–  OTP Splitska banka prepoznala je važnost ovog projekta i vrlo ponosno stoji uz regatu. Čestitamo organizatorima i želimo svu sreću mladosti koja će ovoga vikenda veslati svoje najbolje zaveslaje.

U ime organizatora Luka Grubor izjavio je:

– Kada sljedeći put budete gledali OI u Tokiju, vrlo jednostavno ćete moći prebrojati sve veslače koje ste ranije već mogli vidjeti na regati Sv. Duje. Ponosni smo što na zadnjih 5 Olimpijskih igara gledamo veslače koji su svakoga svibnja ovdje u Splitu i veslaju na regati. Svake godine imamo barem dva osvajača olimpijskih medalja, svjetske prvake i brojne druge nositelje naslova i osvajača medalja. Takvi rezultati govore o kvaliteti našega natjecanja. Naravno, u nama tinja želja da cijelu regatu u budućnosti prebacimo na Rivu kako bi ona zasjala u svom punom sjaju.

Naposljetku, Mirko Ivančić iz HVK-a Gusar dodao je:

–  Regata je vrhunski show i za natjecatelje i za turiste, što potvrđuje dolazak Oxforda i Cambridgea već 14. godinu zaredom. Više od 30 osmeraca koji sudjeluju na sveučilišnoj regati dovoljan je dokaz da je veslanje među najvažnijim studentskim sportovima.

Tijekom godina regata se može pohvaliti da je stekla epitet jedne od najjačih europskih studentskih regata, prvenstveno zahvaljujući nastupu ekipa Oxforda i Cambridgea koje dolaze u identičnom sastavu u kojem su nastupili na nedavno održanom Boat raceu na Temzi.

FOTO: PR FOTO