LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Olimpijske igre

Peking domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022.

Peking će postati prvi grad koji će organizirati ljetne i zimske Olimpijske igre.

Peking će postati prvi grad koji će organizirati ljetne i zimske Olimpijske igre.

Nakon uspješno organiziranih Ljetnih olimpijskih igara 2008. godine Peking će ugostiti Zimske olimpijske igre 2022. godine Kineski grad u tijesnoj je utrci pobijedio kazahstanski Almaty. Presudna su bila četiri glasa u korist Pekinga.

44 glasa za Peking nasuprot 40 koje je osvojio Almaty iznenađenje su s obzirom na to da je kineski grad bio veliki favorit u utrci za domaćinstvo. Komercijalni uspjeh igara 2008., stabilna financijska situacija i veliki gospodarski rast govorili su u prilog Pekingu. Ali Kina gotovo uopće nema vlastitu povijest zimskih sportova.

Kazahstanski grad Almaty smješten je u središnjoj Aziji, okružen planinama i snijegom. Dvije trećine potrebnih lokacija i borilišta za Igre već su spremne i sve su geografski međusobno jako blizu. Ali Kazahstan je bivša sovjetska država koja je, unatoč golemom bogatstvu nafte, i dalje u razvoju.

Pekingu je u korist išao i njegov status turistički popularnog odredišta, glamur i novac koji se koncentriraju u tom kineskom gradu. Kineske vlasti istaknule su kako će se neki objekti korišteni za Igre 2008. koristiti i 2022. Među njima je i poznati stadion Ptičje gnijezdo.

Peking stadion
 
Foto: Wikipedia.org
 
 

Kina je čak pokrenula program „težak” 30 milijuna dolara kojim će se trenirati domaći sportaši za zimske sportove poput nordijskog skijanja i boba. Kandidatura Pekinga podrazumijevala je i pravljenje velikih količina umjetnog snijega i plan za gradnju superbrzog vlaka koji bi povezivao međusobno udaljena borilišta.

Kazahstanci su se nadali kako će prevagu u utrci donijeti klima koja je povoljna za zimske sportove. Isticali su kako su Zimske olimpijske igre za njih zlatna prilika da pokažu svijetu da i male države u razvoju mogu uspješno organizirati Igre.

Mišljenje građana Kazahstana o mogućnosti za domaćinstvo bilo je podijeljeno. Mnogi su bili u strahu zbog velikih troškova pa su odahnuli kad je Peking osvojio domaćinstvo. Kinezi su, s druge strane, slavili zbog domaćinstva, ali ne kao 2001. kad su saznali da će ugostiti ljetne Igre 2008. Klima, naime, nije zimska i zimski sportovi nisu toliko popularni.

Oslo i Stockholm, unatoč povoljnoj klimi i bogatoj povijesti zimskih sportova, ranije su odustali od kandidature. Kao razloge su naveli različite političke i financijske situacije.

FOTO: HOLMESREPORT.COM