LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Larom Santini

Najsnažnija Hrvatica, studentica kineziologije: „Vjerujem da bodybuilding i ženstvenost idu zajedno”

Razgovarali smo s Larom Santini o bodybuildingu, prehrani, reakcijama okoline na odluku o bavljenju ovim sportom...

Razgovarali smo s Larom Santini o bodybuildingu, prehrani, reakcijama okoline na odluku o bavljenju ovim sportom...

Splićanka Lara Santini najtrofejnija je hrvatska sportašica u bodybuildingu, svjetska prvakinja u kategoriji wellness fitnessa. Trenira još od malih nogu, a nakon završene gimnazije u Splitu život ju je odveo u Zagreb na studij kineziologije. U razgovoru za Studentski.hr najsnažnija Hrvatica ispričala je više o sebi. 

Koliko dugo se baviš sportom? Kako si krenula u bodybuilding i zašto baš bodybuilding?

– Ukupno sam 17 godina u sportu, započevši s gimnastikom i atletikom, a posljednje dvije godine sam u bodybuildingu. Također, studiram kineziologiju. Čak i prije nego sam se odlučila natjecati išla sam u teretanu i živjela veoma slično, samo što sam odlučila dati šansu i natjecanjima.

Kako je okolina reagirala na tvoju odluku da se baviš bodybuildingom

– Pošto je dosta ljudi neupućeno u sam sport, tako su bili malo šokirani, ali s rezultatima je došla i njihova podrška .

Koliko često treniraš?

– Treniram 4-5 puta tjedno.

Postoje li stereotipi oko bodybuildinga?
– Na stereotipe nalazimo gotovo svugdje pa tako i ovdje. Općenito, stereotipi koji se vežu uz ovaj sport ponajprije su ti da žene izgledaju kao muškarci, što i nije baš istina, a razlog je zašto se povlače takve priče opće neznanje o samom sportu i njegovim kategorijama.
Ide li bodybuilding pod ruku sa ženstvenosti?
– Ono što se ocjenjuje jesu ženstvenost, prezentacija, ljepota i skladnost, barem u mojoj kategoriji. Tako da vjerujem da idu.
Zgriješiš li ikada s prehranom?
–  Rijetko griješim zato što nemam potrebu, a kad pogriješim to svjesno napravim jer smatram da sam zaslužila.
Kako izgleda tvoj dnevni jelovnik i tvoj prosječan dan?
– Većinom jedem iste namirnice koje pripremam na različite načine. Sve se vrti oko piletine, ribe, jaja, povrća, zobenih, krumpira, riže i sl. Jedem otprilike 4-5 obroka u danu.
Je li bodybuilding nešto čime se planiraš baviti cijeli život? 
– Na bodybuilding gledam kao hobi u kojem uživam. Hoću li od toga živjeti čitavi život? Možda da, možda ne. Ne planiram nikad toliko daleko. Bilo kako bilo, treba iskoristiti iz svake situacije maksimum.
Što bi poručila djevojkama koje se žele tim baviti, a možda se boje reakcije okoline?
– Da sam se zamarala reakcijom i mišljenjem okoline – vjerojatno nikad ne bih bila svjetski i europski prvak. Nitko ne živi vaš život, stoga vas njihova mišljenja ne bi trebala previše opterećivati. Što će drugi reći? – rečenica koja je ubila više snova nego ijedna druga. Činite danas ono što želite da sutra ne biste žalili.
FOTO: INSTAGRAM / LARA SANTINI