LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sportom do zdravlja

Najmanja količina vježbanja koja je dobra za zdravlje

Svjesni ste da je krajnje vrijeme da počnete vježbati, ali svejedno nemate volje? Provjerili smo koliko minimalno truda morate tjedno uložiti u vježbanje kako biste poboljšali svoje zdravlje.

Svjesni ste da je krajnje vrijeme da počnete vježbati, ali svejedno nemate volje? Provjerili smo koliko minimalno truda morate tjedno uložiti u vježbanje kako biste poboljšali svoje zdravlje.

Nije tajna da je vježba dobra za zdravlje, naposljetku to nam govore svi – profesori tjelesnog, doktori, nutricionisti, treneri, mediji. No, iako je ta informacija općepoznata, nije ju uvijek lako poslušati. Između studiranja, druženja s prijateljima, studentskog posla i nebrojnih drugih obaveza za mnoge od nas nije lako u gusti raspored ugurati još i vježbanje. Mladi smo, više-manje zdravi i to nam je zasad dovoljno. No, ako vam savjest ipak ne da mira i želite se početi brinuti o svom tijelu, u ovom tekstu ćete saznati koliko minimalno morate napraviti kako bi se vaš trud, iako silom prilika minimalan, ipak isplatio.

Osnovno pravilo, podržano od strane Američke organizacije za studentsku sportsku medicinu (ACSM) i Američke organizacije srca (AHA) je 150 minuta umjernog aerobnog treninga ili 75 minuta intenzivnog kardija, plus 2 serije treninga snage za cijelo tijelo. Pod kardio ili aerobik vježbe podrazumijevamo sve što će natjerati srce da brže kuca barem po 10 minuta u jednom trenutku treninga. Ako bi vam više pristajalo umjereno, a ne intenzivno vježbanje, kardio tada znači biti aktivan i pošteno se oznojiti, primjerice bicikliranje ili brzo hodanje. Dok za one sa željom za jačim treningom postoje brojne opcije poput primjerice trčanja ili plivanja.

I iako je fizička aktivnost svakog dana naravno idealna opcija, ne postoje nikakvi strogi zakoni o tome koliko morate biti aktivni dnevno. Sve možete prilagoditi sebi i svojim mogućnostima, i ranije spomenutih 75 minuta intenzivnih kardio vježbi (ili 150 minuta umjerenih) odraditi kad vama odgovara. Čak i jedna-dvije serije vježbi tijekom vikenda, dakle dva dana u tjednu, već pomaže zdravlju. Osnovni cilj je odlučiti se i ugurati preporučeno vrijeme za vježbanje u svoj život. Kod vježbi snage ne postoji preporučena tjedna količina. Ono što je važno jest trud i rad uložen u aktiviranje glavnih mišićnih skupina (noge, bokovi, leđa, trbuh, prsa, ramena i ruke) kroz različite vježbe koje ćete odraditi.

Među studentskom populacijom ima mnogo onih kojima tjelovježba i nije visoko na listi prioriteta. No, čak i oni trebali bi je barem malo prakticirati, jer je sjajna za ljudsko zdravlje. Kako to postići ako isprva mrzite vježbati? Nemojte razmišljati samo o dosadnim vježbama koje ste radili na tjelesnom. Postoji mnogo načina da budete aktivni – plesanje, joga, košarka... Pronađite ono što volite.

Sa studentskim budžetom možda si ne možete priuštiti osobnog trenera, a možda čak ni članarinu u teretani, no nećemo dopustiti da vam to postane izlika. Vježbati se može potpuno besplatno. Danas na internetu postoji baš sve. Od članaka o vježbanju i zdravoj prehrani, do YouTube videa za različite razine vježbanja. Možete početak svoje nove odluke o vježbanju prilagoditi sebi, pa čak i upisati ''lazy workout routine'' za one koji u svakodnevnom životu trče samo za tramvajem. Ako sami za sebe znate kako ćete nakon tjedna dana vježbanja vjerojatno odustati, pokušajte nagovoriti cimericu/cimera, curu/dečka ili bilo koga drugog iz svoje okoline da bude vaš partner za vježbanje. Dogovorite se za termine i od toga napravite obavezu. Bit će vam lakše ustati se iz kreveta i otići trčati ako znate da vas na trkačkoj stazi netko čeka.

Napominjemo kako je ovaj raspored vježbanja minimum kojeg stručnjaci preporučuju za odrasle osobe. Dakle, ovakav režim treninga popravit će vaše cjelokupno zdravlje, no ako želite smanjiti obujam bedara, dobiti trbušnjake ili bilo kakav drugi više estetski nego zdravstveni cilj, to zahtjeva i drukčije vježbe i drukčija pravila. Ako želite smanjiti broj koji vaša vaga uporno pokazuje, uz fizičku aktivnost, vrlo je važna i kvalitetna i umjerena prehrana.

Zdravlje nije samo fizička aktivnost. Ono također uključuje i dobru prehranu, kao i vaše mentalno zdravlje, stoga se mučiti oko svake minute u kojoj jeste ili niste vježbali taj dan nikako nije preporučeno. Ako vas pritisne pisanje seminara ili kampanjsko učenje za kolokvij sutra ujutro i ne odradite planirani set vježbi za taj dan, nemojte postati utučeni. Ipak, neka fizička aktivnost je bolja od nikakve fizičke aktivnosti, zar ne?

FOTO: PIXABAY