LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prilagodite vježbanje sebi

Izaberite svoju idealnu teretanu pomoću ovih pet pitanja

Nisu sve teretane za svakoga. Ovisno o Vašim željama i predispozicijama, nudimo Vam nekoliko savjeta kako odabrati pravu teretanu.

Nisu sve teretane za svakoga. Ovisno o Vašim željama i predispozicijama, nudimo Vam nekoliko savjeta kako odabrati pravu teretanu.

Odlasci u teretanu i ovog će ljeta biti svakodnevni ritual velikog broja ljudi. Kako izabrati pravu teretanu u skladu s vlastitim mogućnostima? Pomoću ovih pet pitanja pokušat ćemo naglasiti neke osnovne stvari na koje biste trebali paziti pri izboru svoje teretane.

1.) Kolika je članarina? 

„Kol'ko para, tol'ko muzike!" jedna je od najpoznatijih i najistinitijih naših izreka. U našem slučaju stvar je vrlo jednostavna, koliko platiš članarinu, toliko dobiješ zauzvrat. Ako ste rekreativac, možda biste trebali razmisliti o jeftinijoj teretani u kojoj se nalaze samo osnovne sprave. Dobro rješenje za vas mogu biti i studentske teretane. Ako pak želite nešto više (nove sprave, osobnog trenera, saunu), morat ćete ipak posegnuti malo dublje u novčanik.

2.) Kakvi ljudi dolaze u teretanu?

Teretanu posječuju najrazličitiji profili ljudi. Na istom malom prostoru često se nalaze ozbiljni vježbači, glasne i razvikane, sveznajuće gym baje, vježbači početnici, stariji sumnjivi likovi s kriminalnim dosjeom. Ne smijemo zaboraviti ni nekolicinu cura koje često posjećuju teretanu i za koje se ljepe pogledi muškog dijela teretane (čak ima i pokušaja da se impresionira cure dizanjem enormnih serija uz prateće zvukove). Na Vama je želite li vježbati u ozbiljnim teretanama, gdje treniraju pravi sportaši ili u kvartovskim za običan narod. Upozoravamo da nikad ne gledate čudno na metode vježbanja drugih, ma koliko čudne i besmislene bile. 

3.) Postoji li educirano osoblje?

Ako ste početnik, dobar savjet može biti zlata vrijedan. Osoblje u teretanama uglavnom je ljubazno, no koliko je vremena i volje spremno izdvojiti za vaše probleme s vježbanjem? Poželjno je da već u startu uspostavite odnos sa osobljem i vidite koliko su Vam spremni demonstrirati rad na spravama i udijeliti poneki koristan savjet. 

4.) Kakva je oprema?

Kakav je Vaš trening i što njime želite postići? Za vježbe snage idealno je klasično razbacivanje željeza. Dakle, utezi svih vrsta, oblika i težina. Kardio-trening idealan je za otvorena vježbališta, no podjednako uspješno se može odraditi i u teretanama pomoću sobnih bicikala i traka za trčanje. Grupni treninzi također su mogući u pojedinim teretanama, no potrebno se konzultirati s voditeljima.

5.) Koliko Vam je teretana pristupačna?

Nemojte izabrati teretanu koja je jako udaljena od Vašeg doma. Tada iskustvo vježbanja može postati tlaka zbog velikog puta koji morate prijeći kako bi došli do teretane. Također, brzo ćete izgubiti volju za treningom budete li se morali svakodnevno dugo voziti do svoga vježbališta.

Izbirljivost je u ovom slučaju poželjna jer pronalaskom prave teretane, rezultati Vašeg trenenga bit će optimalni.

FOTO: MEN˙S HEALTH