LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europske sveučilišne igre

Hrvatski parasportaši oduševili na Europskim sveučilišnim igrama

Na ovogodišnjim Europskim sveučilišnim igrama prvi su se put natjecali i studenti s invaliditetom.

Na ovogodišnjim Europskim sveučilišnim igrama prvi su se put natjecali i studenti s invaliditetom.

Europske sveučilišne igre u Zagrebu i Rijeci treće su po redu sveučilišne igre u kojima su sportaši studenti mogli pokazati da se i uz obrazovanje može aktivno nastaviti baviti sportom. Pohvale i pozitivni komentari ovogodišnjih sveučilišnih igara dolaze sa svih strana jer, osim sjajne organizacije, Hrvatska je donijela i novi, hvalevrijedan, koncept Igara. Prvi put na Europskim sveučilišnim igrama natjecali su se i studenti s invaliditetom. Također su se prvi put natjecali u nekom međunarodnom natjecanju kao posebna kategorija pojedinoga sporta.

U Rijeci su se održala natjecanja u para plivanju, dok je Zagreb ugostio para stolni tenis. Osim tih dvaju sportova, studenti s invaliditetom mogli su sudjelovati i u natjecanjima u šahu i bridžu, gdje su se svi sudionici natjecali zajedno. Hrvatska je imala brojne predstavnike koji su svojim sveučilištima donijeli i mnogo medalja.

Sveučilište u Zagrebu imalo je pet predstavnika u para stolnom tenisu, održanom u Domu sportova. Zlato je osvojila Anđela Mužinić, koja će Hrvatsku ove godine predstavljati i na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Srebrom su se u ovome sportu okitile Jelena Šišić te Maja Šuman.

Bazeni na Kantridi ugostili su natjecanje u para plivanju, gdje su hrvatske boje branili studenti Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Splitu.

Zagrebačkom je Sveučilištu tri zlata i jedno srebro donio Antun Brzak, na 100 i 50 metara slobodno, 50 metara leđno i 50 metara leptir. Karlo Knežević postigao je jednak rezultat, također u tim disciplinama, dok je Kristijan Mamić uzeo tri zlata. U ženskoj konkurenciji sa tri se srebra okitila Petra Brletić, koja je nastupala u tehnikama 100 i 50 metara slobodno te 50 metara leđno. Njezina je kolegica Sanja Polić Riječkom sveučilištu donijela čak četiri srebra i jedno zlato, u istim disciplinama kao i Brletić, uz još 200 metara slobodno i 100 metara leđno. Na domaćem su terenu sudjelovali i Antonio Franko i Matija Maraš, koji su se jedini od hrvatskih predstavnika natjecali i u disciplinama 400 metara slobodno te su obojica na ovome natjecanju osvojili po dvije bronce, dok je Antonio pridodao i jedno srebro, a Matija jedno zlato.

Odlično su natjecanje imali i splitski studenti Leonardo Renić i Dino Sinovčić. Sa čak pet zlata u Split se vratio Renić, a Sinovčić je svome Sveučilištu pridodao dva srebra te po jedno zlato i broncu.  

Završetkom Europskih sveučilišnih igara možemo biti ponosni na sve svoje sportaše, koji su Hrvatskoj donijeli najviše medalja na ovome natjecanju. Sport i obrazovanje ne smiju biti ograničeni samo na pojedinu skupinu ljudi i nikako ne smiju biti prepreka u ostvarivanju svojih ciljeva bilo kojoj osobi, bez obzira na spol, rasu, nacionalnost ili fizički i mentalni nedostatak.

FOTO: EUG 2016