LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europske sveučilišne igre 2016.

Europske sveučilišne igre: Dvije trećine domaćinstava Zagrebu, Rijeci jedna trećina

Domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje zadnji su puta cjelovito obnovljeni prije Univerzijade 1987. godine. Organizatori vjeruju da su Europske sveučilišne igre u Zagrebu i Rijeci prilika da se domovi ponovo obnove.

Domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje zadnji su puta cjelovito obnovljeni prije Univerzijade 1987. godine. Organizatori vjeruju da su Europske sveučilišne igre u Zagrebu i Rijeci prilika da se domovi ponovo obnove.

Europske sveučilišne igre 2016. godine održat će se u postojećim sportskim objektima u vlasništvu sveučilišta i gradova Zagreba i Rijeke. Važnija finala i ceremonije poput otvaranja i zatvaranja Igara održat će se na kapitalnim objektima poput Arene, Maksimirskog stadiona  i sportskog centra na Kantridi, rekli su nam iz odjela marketinga Europskih sveučilišnih Igara u Zagrebu i Rijeci.

Ostala će se natjecanja po skupinama održavati u adekvatnim osnovnoškolskim, srednjoškolskim i sveučilišnim dvoranama, kao i sportskim terenima i prostorima.

Prema trenutnoj razradi iz Europskih sveučilišnih Igara Zagreb će biti domaćin natjecanja u nogometu, rukometu, ragbiju 7, bridžu, golfu, šahu, futsalu, košarci, tenisu, stolnom tenisu, odbojci na pijesku, badmintonu i veslanju. U Rijeci pak će se održavati  karate, taekwondo, odbojka, košarka 3x3, judo, plivanje i vaterpole, dok će se u Delnicama odvijati slobodno penjanje.

Na pitanje planira li se izgraditi nešto tom prigodom, iz marketinga su nam rekli kako vjeruju da Zagreb i Rijeka posjeduju sve materijalne i intelektualne kapacitete potrebne za organizaciju sjajnih Igara, kako u sportskom i akademskom, tako i zabavno-društvenom smislu. Međutim, kao Organizatori Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka potiču sve uključene partnere da Igre iskoriste kao platformu za iskorak prema studentskoj populaciji. 

Naime, organizatori vjeruju da će "dugoročno najvrjednija ostavština Europskih sveučilišnih igara biti unaprjeđenje kvalitete studentskog života te dizanje participacije studenata u rekreativnim tjelesnim aktivnostima. Nasljeđe je ono što ostaje, kao što je bilo i nakon Univerzijade 1987. koja je bila važna prekretnica u hrvatskom sportu, a studenti i danas koriste objekte koji su izgrađeni te godine "

Stjepan Radić i Cvjetno naselje obnovljeni još 1987.godine

Domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje su baš te godine zadnji puta cjelovito obnovljeni. Organizatori vjeruju da je sad prilika da se domovi ponovo obnove.

Što se tiče Rijeke, tamo se ni kroz povijest nije mogao riješiti problem studentskog smještaja, međutim, sada se stvorio konsezus svih dionika te započinje izgradnja tri smještaja objekta sa Studentskim centrom u Sveučilišnom kampusu. Rok izgradnje je 500 kalendarskih dana, a radovi moraju biti gotovi do 15. svibnja 2016. godine

Tri paviljona s ukupno 650 ležajeva financira se iz europskih strukturnih fondova. S gradnjom prve faze studentskog smještaja, priprema se i dokumentacija za drugu fazu gradnje koja podrazumijeva sedam do osam objekata koji će imati više od dvije tisuće ležajeva.

Studentski centar u Zagrebu trenutno priprema dokumentaciju za raspisivanje natječaja uređenja dvaju studentskih domova s planom završetka također sredinom 2016.

FOTO: FACEBOOK