LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vodič za nove studente

Prvi tjedan na fakultetu: pojmovnik za brucoše

Svaki novi student prvog će se tjedna na fakultetu osjećati malo zbunjeno. Studentski svijet donosi velike promjene u život svakog brucoša. Jedna od njih su i neki novi termini s kojima se studenti prve godine počinju upoznavati već prvog tjedna nastave.

Svaki novi student prvog će se tjedna na fakultetu osjećati malo zbunjeno. Studentski svijet donosi velike promjene u život svakog brucoša. Jedna od njih su i neki novi termini s kojima se studenti prve godine počinju upoznavati već prvog tjedna nastave.

Upisom na fakultet mnoge riječi koje koristi prosječni srednjoškolac prestaju biti aktualne. Na fakultetu nema više velikog odmora, školskog zvona, klasičnih udžbenika, a često ni domaće zadaće. Ipak, brucoši se na fakultetu suočavaju s nekim novim pojmovima kao što su kolokvij, ECTS bod ili Studomat. 

Kolegij
Ono što je u srednjoj školi predmet, na fakultetu je kolegij. Svaki fakultet propisuje određen broj obveznih i izbornih kolegija koje student mora upisati i položiti svake godine

Kolokvij 
Usmena ili pismena provjera znanja, često iz jednog dijela ispitne građe. Ponekad je polaganje kolokvija preduvjet za izlazak na ispit, dok je češći slučaj u kojem nekoliko položenih kolokvija vrijedi kao položeni ispit. Zato se brucošima uvijek savjetuje da izlaze na kolokvije i tako si smanje ispitno gradivo. 

ECTS
Tijekom studija student prikuplja ECTS bodove koji predstavljaju studentsko opterećenje tijekom ispunjavanja fakultetskih obaveza. Svaki položeni kolegij donosi određen broj ECTS bodova koji se određuju prema broju radnih sati koje student uloži u određeni kolegij. Jedan ECTS predstavlja 25 – 30 radnih sati studenta, od vremena provedenog na nastavi do vremena provedenog za učenje, pisanja seminarskih radova i slično.

Indeks
Plava knjižica u koju profesori studentima upisuju ocjene i prikupljene ECTS bodove. Na hrvatskim fakultetima već se godinama govori kako će se indeks sasvim ukinuti kako bi se smanjila papirologija, ali ta odluka još uvijek nije posve zaživjela.

Za dio studenata indeks odlazi u povijest

Foto: Studentski.hr

Iksica 
Studentska iskaznica kojom student ostvaruje razne povlastice, primjerice pravo na subvencioniranu prehranu u menzama, studentske popuste na autobusni prijevoz, ulaznice za kazališne predstave i slično.

Sve tajne korištenja iksice u menzi


Studomat
Modul koji je studentima dostupan preko interneta, a na kojem se prijavljuju i odjavljuju ispiti. Na Studomatu student također može pratiti svoje ocjene, mjesto i vrijeme održavanja ispita itd. Početkom svakog semestra studenti na njemu upisuju kolegije koje će slušati.

Brucošijada
Konačno nešto zabavniji pojam iz ovog malog brucoškog rječnika. Brucošijada je velika zabava koja se organizira za brucoše nekog fakulteta i često se održava na samom fakultetu uz puno dobre glazbe. Njen je cilj, osim dobre zabave, međusobno upoznavanje studenata nekog fakulteta. 

Studentski.hr 
Portal koji vode studenti i koji druge studente diljem Hrvatske svakodnevno obavještava o svim glavnim zbivanjima u sveučilišnom svijetu. Studentske vijesti, intervjui s uspješnim studentima, natječaji za stipendije, kolumne te najave festivala, koncerata i drugih događaja samo su dio onoga što nudi svojim čitateljima.

FOTO: FLICKR