Studentska prehrana

Sve tajne korištenja iksice u menzi

Jesti; izvor: https://pixabay.com/en/hunger-hungry-eating-cookie-413685/

Znate li da na temelju triju razina subvencioniranja prehrane možete znati s koliko novca raspolažete i koliko proizvoda u jednom danu možete kupiti u menzi?

Kada je tek počnete koristiti, iksica može biti poprilično zbunjujuća. S vremenom savladate njezine moći, ili barem one koje su vam potrebne, ovisno o razini subvencioniranja prehrane koju imate. Za sve one koji još uvijek nisu sigurni koliko čokoladica mogu kupiti u menzi slijedi pojašnjenje.

U Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata stoji:

Pravo na potporu za pokriće troškova prehrane studenata ostvaruje redoviti student na preddiplomskom sveučilišnom, diplomskom sveučilišnom, integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom, kratkom stručnom, preddiplomskom stručnom i specijalističkom diplomskom stručnom studiju visokog učilišta u Republici Hrvatskoj koji je državljanin države članice Europske unije.

Potpora traje tijekom propisanog vremena trajanja studija produljenog za dodatnih 12 mjeseci u slučaju preddiplomskog sveučilišnog i diplomskog sveučilišnog studija te kratkog stručnog, preddiplomskog stručnog i specijalističkog diplomskog stručnog studija, a u slučaju integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija pravo na potporu traje dodatna 24 mjeseca. Korisnik potpore ne smije biti u radnom odnosu niti u evidenciji o nezaposlenima tijela nadležnog za vođenje takve evidencije.

Tri su razine subvencioniranja: 1, 2 i 2,5.

  • Redoviti studenti koji imaju stalno prebivalište u županiji na čijem sveučilištu studiraju imaju pravo na jedan meni obrok dnevno. Oni nemaju pravo na potporu u vrijeme državnih blagdana te subotom i nedjeljom.
  • Redoviti studenti kojima je mjesto prebivališta izvan županije studiranja imaju pravo na dva menija u danu, kao i studenti koji imaju prebivalište u županiji studiranja, ali je mjesto u kojem žive slabo prometno povezano s mjestom studiranja te studenti na međunarodnoj razmjeni.
  • Razinu potpore 2,5 imaju studenti smješteni u studentskim domovima koji ne pruža uslugu prehrane, vrhunski sportaši koji studiraju izvan mjesta prebivališta i studenti izrazito slabog imovinskog stanja na temelju odluke Ministarstva.

Brojevi označavaju broj menija na koja student ima pravo u jednom danu i na temelju kojih se oblikuje iznos kojim se nadopunjuje iksica svakih pola mjeseca, ali stvarni broj jela koja možete kupiti u jednom danu malo je veći. U jednom danu možete iskoristiti najviše dvostruki iznos dnevne potpore, što može uključivati maksimalno 2 meni obroka (razina 1) ili 3 meni obroka (razina 2 i 2,5), 3 proizvoda koja nisu sastavni dio menija kao što su čokoladice te 5 proizvoda iz podskupine mliječnih proizvoda.

Iksica se puni svakog prvog i četrnaestog u mjesecu, a novac koji do novog razdoblja nije potrošen, briše se. Meni se sastoji od juhe, glavnog jela, priloga ili variva, salate, deserta ili napitka i kruha ili peciva. Za sve sastavnice menija Ministarstvo podmiruje 71,24% cijene, dok ostale proizvode subvencionira s 50%.

Ako niste sigurni koja je vaša razina subvencioniranja, na Studomatu vam je dostupna ta informacija. Prijavite se, kliknite na Podaci o studentu pa na Razina prava na prehranu. A ako vas zanima s koliko još novca na iksici trenutačno raspolažete, prijavite se sa svojim AAi@Edu podacima na mrežnoj stranici Srca. Zanimljivo je da na toj stranici osim stanja iksice možete vidjeti kada ste i u kojoj menzi kupili određeno jelo ili proizvod.

Komentari na članak

Vezani članci

Knjižnica Hrvatskih studija

Denis Mahmutović

Hrvatski studiji su najbolje ocijenjen humanistički studij u Hrvatskoj - točka

Ne namjeravam fanatično braniti boje svog faksa. Ne namjeravam se ni svađati. To je nisko. Time bih upravo išao niz dlaku onima koji su zaslužni za nezavidnu etiketu kampusa na Borongaju. Ne namjeravam ni trljati novopečenu sjajnu titulu o ničiji jalni nos. Rezultati govore sami za sebe.

Menza na Sveučilištu Sjever, kampus u Koprivnici

Studentska prehrana

Sa Sveučilišta Sjever objašnjavaju razloge odgode otvaranja menze

Premda je planirano otvaranje studentske menze u Koprivnici u lipnju, ono je odgođeno za rujan. Sveučilište Sjever u priopćenju navodi i razloge tome.

novac_kovanice

SKRIPTE, MENZA, KAVA

Studenti u prosjeku troše 40 kn dnevno

Koji mjesečni iznos bi bio dovoljan za zadovoljavanje potreba svakog studenta? Važno je napomenuti kako ne postoji univerzalan iznos koji bi odgovarao potrebama svakog studenta jer to ovisi o mnogo čimbenika: živi li student sam ili s roditeljima, hrani li se u menzi, izlazi li često, troši li na cigarete...

Linija u menzi na Cvjetnom

Studentski centar Zagreb

Dio menzi otvara se u subotu, većina ipak tek 3. rujna

Menze u studentskim domovima kreću s radom već 1. rujna, a ostale SC-ove menze vrata otvaraju u ponedjeljak, 3. rujna.

foto

Studentski popusti

Studenti iz Zadra mogu u kazalište uz iksicu za samo 10 kn

Studenti Sveučilišta u Zadru uz iksicu mogu uživati u predstavama Gradskog kazališta lutaka po povoljnim cijenama i tako obogatiti svoj studentski život još jednom vrstom aktivnosti.