LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na korak do visokog obrazovanja

O pauziranju godine kad ne upišeš željeni faks govore osobe koje su – pauzirale godinu

Zbog predrasuda društva pauziranje godine često ne dolazi u obzir. Razgovarali smo s nekoliko osoba koje su nakon prošlogodišnjih upisa na fakultet odlučile ipak to učiniti.

Zbog predrasuda društva pauziranje godine često ne dolazi u obzir. Razgovarali smo s nekoliko osoba koje su nakon prošlogodišnjih upisa na fakultet odlučile ipak to učiniti.

Odluku o izboru fakulteta većina učenika smatra vrlo ozbiljnom te smatra kako će ona utjecati na njihovu budućnost. No što ako ne uspiju upisati onaj koji smatraju idealnim? Neki će rješenje pronaći u upisivanju srodnog fakulteta ili bilo kojeg jer pauziranje ne smatraju opcijom, dok će drugi pauzirati i tijekom godinu dana fokusirati se na ono što im je važno. 

Zbog predrasuda društva pauziranje godine često ne dolazi u obzir, no bilo bi dobro da u trenutku odluke o svojoj budućnosti slušate sebe. U slobodnoj godini možete donijeti neke bolje odluke i pomnije spoznati svoje interese, pripremiti se za ono što zbilja želite ili se odlučiti na nešto novo. Neki u tom periodu rade te si na taj način olakšaju studiranje u gradu u kojem ne žive narednih godina. 

Razgovarali smo s nekoliko osoba koje su nakon prošlogodišnjih upisa na fakultet odlučile pauzirati godinu, evo što su nam rekle:

– Odlučila sam pauzirati jer nisam uspjela upisati fakultet koji mi je bio jedina opcija, stoga ove godine planiram ponovno pisati maturu koja će mi omogućiti upad. Samim time što sam si dala vremena, ne odustajem od svog prvog izbora. Za maturu sam se počela pripremati u 12. mjesecu, a aktivno u 2. mjesecu. Motivacija za učenje često izostaje, no kad sjetim svog cilja, potakne me na učenje. Što se tiče odluke o pauziranju, nisam se puno dvoumila, išla sam na sve ili ništa i do sada nisam požalila.

– Prihvativši svoj neuspjeh oko upisa željenog fakulteta, odlučila sam pauzirati godinu jer mi je to rješenje zvučalo puno bolje nego upis nekog fakulteta na kojem se ne mogu zamisliti i na kojem neću biti sretna. Nije mi bilo teško donijeti ovu odluku jer sam oduvijek znala što želim biti. Ove ću godine ponoviti maturu iz dva izborna predmeta s ciljem poboljšanja ocjena koje će mi osigurati upad na željeni fakultet. Počela sam učiti u 12. mjesecu i jako sam zadovoljna kako napredujem. Puno mi je lakše učiti sad, nego kad sam išla u školu. Sada se mogu orijentirati samo na predmete koji su mi zaista važni i koji će odrediti moju budućnost. Imam puno motivacije, iako i nje nekad ponestane, no tu su prijatelji i obitelj koji su mi u svakom trenu podrška. Posebno me motivira činjenica da prošle godine nisam uspjela, pa je želja za uspjehom ove godine još veća.

– Na pauziranje ove godine najviše je utjecao pad mature iz matematike. Ali sigurna sam da bih pauzirala i da sam položila jer na jesenskom roku ne bih upala na svoj prvi izbor. Mišljenje o prvom izboru fakulteta nije se promijenilo, no sada se ne bih žalila ni da upišem nešto drugo jer sam tijekom ovih mjeseci shvatila da me zanimaju i drugi fakulteti. Počela sam se već pripremati za maturu, sada mi nije toliko stresno budući da imam samo jedan predmet koji trebam učiti. Godinu dana pauze bilo mi je lako prihvatiti jer sam znala da ću tijekom dana provedenih doma naučiti puno toga i skupiti motivaciju za godine na fakultetu koje slijede.

Razni su razlozi zbog kojih učenici ne upadaju na željene fakultete; jedan je od najčešćih pad na državnoj maturi ili nedovoljna ocjena iz određenih predmeta. Zbog toga se državnu maturu treba shvatiti ozbiljno, dati sve od sebe i imati cilj. Pojedini neće uspjeti, stoga je dobro imati plan B. Naše sugovornice odlučile su pauzirati jer su u tome vidjele jedini smisao, netko drugi će upisati srodni fakultet ili bilo koji drugi pa iduće godine opet pokušati – u svakom slučaju, mogućih je izlazaka iz takve situacije puno.

FOTO: PIXABAY