LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jednakost ili nepravda?

Imaju li erasmusovci bolje uvjete smještaja u domovima; SC izbjegava odgovor

Dok se studenti žale na prednosti koju imaju erasmusovci u studentskom smještaju u odnosu na hrvatske studente, od Studentskog centra nema odgovora. Ima li nejednakosti između domaćih i stranih studenata? Koji je razlog tome?

Dok se studenti žale na prednosti koju imaju erasmusovci u studentskom smještaju u odnosu na hrvatske studente, od Studentskog centra nema odgovora. Ima li nejednakosti između domaćih i stranih studenata? Koji je razlog tome?

Mjesta u studentskom domu pripadaju redovnim hrvatskim studentima te stranim studentima na razmjeni u Hrvatskoj. No pripadaju li im ravnopravno? Studenti često govore da erasmusovci imaju bolje uvjete smještaja, odnosno da se njima posvećuje veća pažnja. Na primjer, primjetili su da se njihove sobe spremaju, dok je domaćim studentima prepušteno samostalno spremanje kod useljenja. Studenti također negoduju što stranci dobivaju bolje sobe, kako kažu, i što im se tolerira više kod kršenja kućnog reda.

Iz ovoga proizlazi da su erasmusovci privilegirani, prinčevi i princeze, kako hrvatski studenti znaju reći u gnjevu zbog nepravde. Pretjeruju li studenti ili erasmusovci zaista imaju bolje uvjete smještaja u studentskom domu, upitali smo Studentski centar u Zagrebu, no pitanje nije bilo dobro primljeno. Nakon zbunjenog odgovora da svi studenti imaju iste uvjete konkretizirali smo pitanje navođenjem primjera slučajeva nejednakosti koje studenti spominju. Nakon toga upućeni smo na pisani upit na koji odgovor nikad nije stigao. 

Osim toga da se radi o financijama nije vidljiv drugi razlog izbjegavanja odgovora. Pretpostavka ima temelja: studenti na međunarodnoj razmjeni u zagrebačkim domovima plaćaju 200 kn više od ostalih studenata, što se poklapa sa subvencijom za njih Ministarstva za obrazovanje. Na stranici Studentskog centra u Zagrebu posebno su navedene cijene smještaja za strane studente. Tako erasmusovci za smještaj u naselju Ante Starčević plaćaju 500 umjesto 300 kn, u Cvjetnom naselju 775, dok drugi plaćaju 575, a mjesto u naselju Stjepan Radić za strane studente stoji čak 800 kn.

Kao što razlog boljim uvjetima erasmusovaca SC nikad nije potvrdio, tako nije objašnjen ni razlog prednosti pri useljenju koju imaju u odnosu na hrvatske studente. Mnogi su svjedočili upraviteljevom skrivanju istine o slobodnim mjestima u domovima. Iako su studenti znali da su njihove kolege iselili, u upravi su tvrdili da i dalje nema mjesta. U te su sobe potom useljavali erasmusovci. Čini se da je razlog prednosti koja se daje erasmusovcima jednak razlogu što se o smještaju stranih studenata vodi veća briga, koji god to bio.

FOTO: FACEBOOK