LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska potpora

Zašto neujednačeni kriteriji? – studenti i dalje nezadovoljni rezultatima natječaja za državne stipendije

Studenti su i dalje nezadovoljni, kako kažu, nepravednim i besmislenim rezultatima natječaja za dodjelu državnih stipendija. Promjena u bodovanju degradirala je studente prve godine diplomskog studija – svrstani su na rang-ljestvicu s brucošima.

Studenti su i dalje nezadovoljni, kako kažu, nepravednim i besmislenim rezultatima natječaja za dodjelu državnih stipendija. Promjena u bodovanju degradirala je studente prve godine diplomskog studija – svrstani su na rang-ljestvicu s brucošima.

Svake se godine dodjeljuje 10 000 državnih stipendija studentima lošeg socio-ekonomskog statusa, financijskim sredstvima Državnog proračuna i Europskog socijalnog fonda. Prijave na natječaj započele su u listopadu, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja 18. prosinca objavilo je rezultate, da bi par sati nakon objave stigla obavijest o njihovu uklanjanju zbog tehničke pogreške, s napomenom da će ažurirane rang-liste stići sljedeći dan. Novi su rezultati trebali ublažiti negativne reakcije studenata koji su, unatoč velikom broju postignutih bodova, bili uskraćeni za stipendiju i onih studenata prve godine preddiplomskog i prve diplomskog koji su stavljeni na istu listu. 


Vezano: Izašli su novi rezultati natječaja za državne stipendije


Od 17 880 prijavljenih studenata pravo na stipendiju ostvarilo je njih 9799. Unatoč ispravljenim greškama u sustavu mnogima i dalje nije jasan razlog neostvarivanja prava. Na objavi poveznice MZO-a s novim rezultatima na Facebook stranici Državne socio-ekonomske stipendije nalazi se čak 290 komentara mahom nezadovoljnih studenata i njihovih roditelja koji smatraju da liste dobitnika nisu valjane. Neki od komentatora prema prvim su rezultatima dobili stipendiju, samo da bi je izgubili nakon ažuriranja liste dobitnika. Dio ih se požalio na gubitak stipendije koja je im je nužna za život u mjestu studiranja zbog loše financijske situacije, pri čemu su, kako navode, njihovi kolege, kojima je financijska slika poprilično dobra, stipendiju ostvarili. Roditelji su pak istaknuli da se kao problem javlja neprijavljeni financijski dohodak po članovima obitelji ili prijavljenost članova na minimalac, dok im je zarada zapravo puno veća.

Glavni razlog za nezadovoljstvo jesu dvije rang-liste dobitnika kojih prijašnjih godina nije bilo – podijeljene su na studente prvih i viših godina, što se opravdava kontroliranjem trošenja novca iz EU fondova. Studenti ističu da je promjena sama po sebi nelogična i nepromišljena jer je rezultirala svrstavanjem studenata prve godine preddiplomskog i diplomskog na istu listu, čime su studenti prve godine diplomskog studija ostali degradirani, a njihov uspjeh na faksu i skupljeni bodovi postali su uzaludnima. Iz MZO-a tvrde da su promjenu mogli pročitati prilikom prijave za stipendiju, ali ona ni u kakvoj službenoj obavijesti nije bila istaknuta, niti je ijedno predstavničko tijelo studenata prethodno na nju reagiralo.

Postupak isplate prvih triju rata –  za listopad, studeni i prosinca –  započeo je 24. prosinca. Rok za prigovore je završio, a rješenja su na čekanju. Iako bi promjena u pravilniku trebala olakšati dodjelu stipendije onim potrebnima, rezultirala je neujednačenim kriterijima – ne uzima u obzir različitost strukture pojedinih studija.

FOTO: PIXABAY