LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski rad

Sve više studenata radi preko ljeta, u ovim su poslovima najtraženiji

Sezonski rad privlači studente i zbog veće satnice.

Sezonski rad privlači studente i zbog veće satnice.

Umjesto odmaranja na moru, studenti se preko ljeta sve češće odlučuju na rad. Zaposleno ih je više od 80 tisuća, 22 posto više nego prošle godine. Studentska radna snaga najtraženija je u turizmu, ugostiteljstvu, trgovini i administraciji, prenosi HRT.
 
VEZANO: Izazovi studentskih poslova

U Studentskom servisu Studentskog centra u Zagrebu zabilježeno je čak 18 posto više izvađenih ugovora nego u istom razdoblju prošle godine. Dio studenata radi cijele godine, a dio samo ljeti.
– To možemo najbolje reći prema broju ugovora. Recimo, ovo isto razdoblje, ljeto prošle godine i ovo. Ove godine studenti su podigli 114.616 ugovora, skoro 115, a u istom razdoblju prošle godine 96.625, što je povećanje negdje preko 18 posto – rekao je voditelj Student servisa Zagreb Mijo Geljić za HRT.
Dio studenata radi cijele godine, a dio samo ljeti. Većina studenata, ipak, radi tijekom ljeta, dok se tijekom godine posvećuju učenju i povremenim poslovima. Sezonski rad privlači studente i zbog veće satnice, u turizmu i ugostiteljstvu iznosi oko 40 kuna. Poslodavci nude smještaj, topli obrok i prijevoz, jer je bez toga teško privući radnu snagu.

Osim studenata koji su zadovoljni rastom satnice, zadovoljni su i u zagrebačkom Student servisu. Primaju sve manje pritužbi, satnica raste, a uvjeti studentskog rada sve su bolji, ističu. 
FOTO: UNSPLASH