LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Riječki studentski servis

Studentski poslovi: Sve što vas zanima, a niste sigurni gdje pitati

Brucoš ste ili se jednostavno prvi put susrećete s radom preko Studentskog servisa? Ako niste sigurni kako se prijaviti, gdje tražiti posao i koja su vaša prava, provjerite ovdje. Za vas smo istražili najrelevantnije podatke vezane uz studentski posao za grad Rijeku.

Brucoš ste ili se jednostavno prvi put susrećete s radom preko Studentskog servisa? Ako niste sigurni kako se prijaviti, gdje tražiti posao i koja su vaša prava, provjerite ovdje. Za vas smo istražili najrelevantnije podatke vezane uz studentski posao za grad Rijeku.

Više od 60% studenata u Hrvatskoj radi preko Studentskog servisa. Iako se najčešće zapošljavaju preko sezone, veliki broj studenata uspjeva raditi i cijelu godinu uz redoviti studij. Uz puno odricanja, stižu izvršiti sve fakultetske i poslovne obaveze u akademskoj godini. Ili barem većinu njih. S obzirom na učestale upite vezane uz studentske poslove, donosimo najvažnije odgovore na pitanja koja se odnose na riječki studentski servis i ponudu poslova. Ako ste brucoš i krećete na sezonu, ili ste se jednostavno prvi put susreli s ovim oblikom zapošljavanja, pronađite u tekstu sve relevantne odgovore.

Koji je postupak upisa na Studentski servis?

U gradu Rijeci postoji jedan Studentski centar, ali je podijeljen na dvije lokacije. Onaj glavni, nalazi se na riječkom Kampusu. Ako do sada još niste postali član servisa, uputite se na adresu Ulica Radmile Matejčić 5 na Kampusu. Na prijamnom šalteru dobit ćete obrazac koji je potrebno ispuniti. Na obrascu ćete moći napisati sve važne podatke o sebi te naznačiti želite li primati ponudu poslova putem e-maila.

Mogu li se učlaniti u studentski servis ako sam tek položio državnu maturu?

Da! Postoji mnogo upita o tome možete li postati korisnik Studentskog servisa ako ste praktički još uvijek maturant. Ali, u Student servis se mogu učlaniti: 

- redoviti studenti koji studiraju na visokim učilištima u RH,

- maturanti tekuće školske godine (učenici koji su u postupku polaganja državne mature i učenici koji su položili državnu maturu) u periodu od 15.6. do 30.9,

- studenti upisani na prve godine studija (brucoši) koji su maturirali u tekućoj školskoj godini.

Koji su mi papiri potrebni za učlanjivanje?

Za utvrđivanje statusa redovitog studenta prilikom učlanjenja u Student servis, potebno je dostaviti potvrdu visokoškolske ustanove o redovitom upisu na studij. Pored ove, prihvaća se i elektronički zapis o statusu studenta koji se od siječnja ove godine može preuzeti putem sustava E-građani. Šalabahter kaže da je potrebno dostaviti:

- potvrdu fakulteta o redovitom upisu na studij ili elektronički zapis o statusu studenata

- osobnu iskaznicu - potrebna je samo na uvid, ali ne šteti prije toga napraviti i jednu kopiju,

- IBAN osobnog žiro računa, potrebno je predočiti bankovnu karticu ili ugovor s bankom,

- OIB koji možete predočiti na nekom od dokumenata (primjerice, zdravstvenoj kartici)

- X-icu, a ukoliko ne posjedujete istu, Indeks ili fotografiju manjeg formata.

Ali ja sam maturant! Što meni treba?

Ne brinite, istražili smo i što treba budućim brucošima. Tako je za učlanjenje maturanata potrebno:

- uvjerenje ili svjedodžba o završnom razredu za tekuću školsku godinu;

- ispis prijave za državnu maturu ili potvrda o položenoj državnoj maturi;

- osobna iskaznica (na uvid, ali ni vama neće biti višak ako sa sobom imate i kopiju);

- OIB (predočen na nekom dokumentu),

- fotografija manjeg formata;

- IBAN osobnog žiro računa (predočiti bankovnu karticu ili ugovor s bankom). Nakon predaje svih ovih dokumenata, ispunit ćete već spomenuti obrazac prijave ili upitnik za pristup Studentskom servisu.

Kako ću naći posao?

Vrlo često pitanje, na koje je poprilično teško odgovoriti. Studentski centar u Rijeci ima na svojoj Facebook stranici široku ponudu poslova koja se redovito ažurira. Počnite pratiti Studentski servis i pažljivo čitajte oglase. Pored ovog načina, portal Studentski.hr nudi veliku ponudu poslova u svojoj bazi poslova u kojoj možete jednostavno pronaći posao te komentirati poslodavca. Potrebno je zapamtiti da vas Studentski centar ne može štititi od neisplate plaće ako radite bez ugovora, jer je rad bez ugovora rad na crno i kao takav je zakonski kažnjiv. Gledajući ponudu grada Rijeka, najčešće se traže studenti u trgovačkim centrima. Slobodno uzmite životopis u ruke i prošećite Tower centrom ili Zapadnim trgovačkim centrom. Velika je mogućnost da će vas netko zbilja i nazvati. 

Kad ću dobiti plaću?

Čestitamo! Učlanili ste se u Studentski servis i dobili posao. Sada vam preostaje saznati kako možete pratiti transakcije. Prilikom učlanjenja, studenti od djelatnika Student servisa dobivaju svoje korisničko ime i PIN. Pomoću njih možete pristupiti stranici Web Servis gdje možete pratiti kada vam je izrađen račun za ugovor i kada vam je poslodavac uplatio plaću. Odlična stvar kod ove stranice je što ovdje možete i sami izraditi ugovor te ga isprintati kod kuće. Važi vam jednako kao da ste ga podignuli na šalteru Servisa. Glede roka isplate, nažalost, nema strogih zakonskih okvira. Veliki je to propust zakonodavstva koji omogućuje poslodavcima da olako shvate isplatu studentima. U praksi je uobičajeno da od dana kada ste izradili račun u Studentskom servisu, vaš poslodavac ima 15 dana roka za uplatu plaće na vaš račun. 

Niste mi objasnili ništa o onom "drugom" Studentskom servisu!

Glavni Studentski centar u Rijeci je na Kampusu. On služi za vaše učlanjenje u bazu podataka. Također služi i za izrađivanje računa. Dakle, ako vam poslodavac kaže da uzmete ugovor i osobno ga odnesete u Studentski na izradu računa, krenut ćete na Kampus. Tamo će vam izraditi račun za vaš ugovor, a vi ćete natrag dobiti dva primjerka. Jedan je za vas, a drugi za vašeg poslodavca. Ovo je ključni trenutak u životu svakog studenta koji radi, jer označava početak čekanja plaće. Naravno, vaš poslodavac ovo isto može i sam napraviti - osobno ili slanjem faksa. Onaj "drugi" studentski servis u Rijeci nalazi se u samom Indexu. Na ulazu u Index, sa desne strane, nalazi se šalter servisa. Na njemu možete samo podizati vlastiti ugovor. Dakle, ovdje se ne možete učlaniti već samo podizati ugovore ako ste već član. Ili pronaći i predati izgubljenu x-icu.

Zdravstveno?

Studenti ne idu na bolovanje i nisu bolesni. Studenti sve rješavaju s nogu. Kada se učlanjujete u Studentski servis, morate imati prethodno rješeno pitanje osnovnog zdravstvenog osiguranja. Stoga, provjerite na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u kojem ste procesu osiguranja.

Kolika će mi biti plaća budem li radio u skladištu? A nedjeljom?               

Zanimljiva je stvar da je satnica individualna ideja svakog poslodavca. Nemojte se iznenaditi ako je netko kao konobar plaćen 14 kuna po satu, a netko 30. Studentski servis ima svoj cjenik, ali satnice se na njemu nazivaju preporučenim satnicama. Između vas i vašeg poslodavca je dogovoriti konačnu satnicu. Ne zaboravite paziti na rad nedjeljom, noćni rad i rad blagdanom. Za sve tri kategorije rada postoje posebne napomene na ugovor. Rad nedjeljom trebao bi se plaćati između 30 i 50 % više nego radnim danom. Noćni rad računa se iza 22 sata i uvećan je za 30 %. Isto se odnosi i na dvokratni rad. Glede rada blagdanom, satnica vam se povisuje za minimalnih 50 %.

Ponovno napominjemo, studentski rad nije strogo reguliran zakonom. Najviše se regulira usmenim dogovorom studenta i poslodavca i to najčešće na štetu studenata. Zato je bitno saznati za koga radite, koliko radite, te koji su vaši radni uvjeti. Studenti prema djelu Zakona o radu, smiju raditi sedam sati dnevno što se uglavnom uvijek prekoračuje. Za dnevni rad u trajanju od minimalno pet sati, student ima pravo na pauzu. Važno je napomenuti i da po generalnim propisima Zakona o radu, vaš dnevni odmor između smjena mora iznositi 12 sati. Tjedno je potrebno imati minimalno jedan slobodan dan. 

Što ako se moj poslodavac ne pridržava pravila?

Ako osjetite bilo kakav oblik zlostavljanja na poslu, neisplate plaće ili slično, hitno se obratite vašem studentskom centru. Glede Rijeke, sada mislimo na onaj glavni na Kampusu. Mnogo je pitanja, ali jako malo odgovora oko toga tko je nadležan za studentske poslove. Često se prebacuju loptice sa Studentsih servisa i Sveučilišta na Ministarstva. Važno je da vi znate da vas nitko ne smije izrabljivati na poslu. Vaš Studentski centar će kontaktirati vašeg poslodavca te će mu slijediti nadzor i kazne. Ako smatrate da to nije dobra ideja ili da će trajati predugo, obratite se studentskom pravobranitelju. I roditeljima. Svakako se obratite roditeljima, jer iako ste već brucoš ili apsolvent, vaši roditelji ili starija braća i sestre su puno duže na tržištu rada. Zasigurno će vam dati pravi savjet i uputiti vas dalje. Mi svakako savjetujemo prijavu Studentskom centru i prijavu Inspekciji rada. Svakako se možete javiti i nama, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da obavijestimo nadležne i javno predstavimo poslodavce koji ne poštuju ugovore.

Što ako se ozlijedim na poslu?

Važno je napomenuti da studenti ne smiju raditi na radnom mjestu za kojeg su pretpostavljeni posebni radni uvjeti. Ovo bi uključivalo rad uz kemikalije, opasnije strojeve i općenito radove za koje su potrebni osposobljeni djelatnici. Iako se i ovo pravilo nerijetko krši, nemojte se dovoditi u takve situacije. Ako se ozlijedite na radnom mjestu, potrebno je javiti se u Studentski centar. Naravno, prije toga ćete se javiti liječniku i podnijeti detaljan izvještaj o tome kako je do ozlijede došlo. Biti će napravljen i inspekcijski zapisnik kojeg ćete trebati potpisati. Detalje prema člancima možete pročitati na poveznici Studentskog centra.

Za početak rada preko studentskog servisa potreban vam je i račun u banci a kako lako ugovoriti tekući račun provjerite klikom na službenu stranicu OTP banke.

FOTO: TUMBLR