LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti i financije

Studenti otkrivaju na čemu najviše štede i kako upravljaju ograničenim budžetom

Opće je poznato da većina studenata muku muči s financijama zbog mnogobrojnih troškova koje nameće studentski život. Otkrili su nam da štede na odjeći, a evo i na čemu još.

Opće je poznato da većina studenata muku muči s financijama zbog mnogobrojnih troškova koje nameće studentski život. Otkrili su nam da štede na odjeći, a evo i na čemu još.

Studenti i financije dva su pojma koja ne idu baš ruku pod ruku. Stalna izloženost mnogobrojnim troškovima – knjiga, skripti, hrane, odjeće, kava, stanarina i sličnog – uvelike opterećuje njihov budžet. Nastoje ga podebljati na različite načine, prvenstveno stipendijama, različitim studentskim poslovima, a mnogima pomažu i roditelji ili ostala rodbina, sukladno mogućnostima.

Unatoč tomu, mnogi svejedno nemaju novca za sve svoje potrebe, pa moraju donositi odluke o tome što im je prioritet. Pitali smo ih kako upravljaju svojim financijama i na što izdvajaju najviše novca.

Većina naših sugovornika prima neku vrstu stipendije, bilo državnu, gradsku, općinsku, no navode da im to često nije dovoljno niti za pokriti troškove stanarine. Zbog toga uglavnom dobivaju i financijsku pomoć od roditelja, kojom pokrivaju troškove hrane i dijela nastavnih materijala. Preko studentskog servisa, kažu, često rade kako bi mogli pokriti troškove poput hobija i slično. Trenutačno je velik problem epidemija koronavirusa koja je, među ostalim, utjecala i na ponudu poslova, odnosno znatno je umanjila, a zbog čega su mnogi ostali bez izvora financija. Međutim, kažu da im je ipak olakotna okolnost to što su zbog trenutne epidemiološke situacije smanjene mogućnosti trošenje novca.

A na čemu studenti inače štede? Ženska populacija nerado kaže kako je često prisiljena štedjeti na odjeći:

– Ako ovaj mjesec moram kupiti neki skuplji komad, zimske čizme ili jaknu, to znači da je za taj, a možda i idući mjesec gotovo s većim troškovima na ostalu obuću i odjeću.

I muška populacija kaže kako štedi na odjeći kada nije pri novcu, ali im to lakše pada nego studenticama. Još jedna stvar koje se i jedni i drugi nevoljko odriču jesu izlasci, bilo u noćne klubove, pizzeriju, na burger s ekipom i slično.

– Kada niste pri novcu, to je jednostavno luksuz koji si ne možete priuštiti svaki tjedan.

Zbog epidemiološke su situacije ovakvi troškovi su trenutno zamrznuti. Studenti kažu kako ponekad naruče hranu za sebe i ekipu kod kuće, dok su se neki dali i u samostalnu pripremu hrane za druženja, što je puno pogodnije za njihov budžet. Još jedna stvar o kojoj sanjaju, ali to teže ostvaruju ili ne ostvaruju onoliko koliko bi htjeli, jesu putovanja.

– Živio sam za 9. mjesec kada bih nakon ispitnih rokova s novcem od sezone odlazio s curom na putovanja, a sada se to sve čini kao daleka prošlost.

Druga sugovornica dijeli strast prema putovanjima:

– Putovanja su moja velika strast i svake godine sam nastojala negdje otputovati, ali ponekad je to vrlo teško zbog ostalih životnih troškova, a uzmite u obzir da imam stipendiju, povremeno radim preko student-servisa te me i roditelji financijski pomažu.

Kada studenti rade financijske rezove, na tapeti se često nađu treninzi i teretana. Kažu da su članarine poprilično skupe u bolje opremljenim fitness-centrima te da i uz studentski popust iznose između 250 i 300 kuna. Iz tog ih razloga nerijetko zamijene trčanjem u prirodi, šetanjem od lokacije do lokacije ili kućnim treninzima, a dobar dio pomiri se s tim da očito nije suđeno trenirati, pa čekaju neka bolja vremena. Velik trošak predstavljaju im i materijali za učenje, pri čemu su poseban problem originali knjiga:

– Ponekad bih voljela imati originalne knjige iz nekih predmeta, ali kada vidim cijene, uglavnom uvijek se odlučim na kopije.

– Problem je ako je profesor određenog predmeta i autor knjige za taj predmet jer to znači da moraš imati original, osim ako si ne želiš stvoriti dodatne probleme.

Očito je da, s obzirom na sve troškove s kojima se studenti moraju nositi, vrijedi svima dobro poznata uzrečica – svaka kuna zlata vrijedi!

FOTO: PIXABAY