LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Virtualni savjetnik OTP banke d.d.

Što uvođenje eura znači za studente i studentske račune?

Što će se dogoditi sa studentskim računom nakon prelaska na euro? Trebate li imati devizni račun? Odgovaramo i na niz drugih pitanja vezanih uz putovanja i korištenja kartica, mijenjanje valuta i tečajne liste.

Što će se dogoditi sa studentskim računom nakon prelaska na euro? Trebate li imati devizni račun? Odgovaramo i na niz drugih pitanja vezanih uz putovanja i korištenja kartica, mijenjanje valuta i tečajne liste.

U zadnje se vrijeme sve više priča o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj, a dokaz tome i prepun sandučić pitanja upućenih Virtualnom savjetniku OTP banke. Što će se dogoditi sa studentskim računom nakon prelaska na euro? Trebate li imati devizni račun? Niz je drugih pitanja vezanih uz putovanja i korištenja kartica, mijenjanje valuta i tečajne liste. Vrijeme je za edukaciju kroz odgovore.

Valute i tečajne liste

Za početak – mijenjanje nacionalne valute. O svim važnim informacijama vezanim za prijelaz s nacionalne valute na novu službenu valutu euro, banka će na vrijeme informirati klijente kako bi se pripremili na nadolazeće promjene. Ovdje pogledajte i pratite sve aktualne novosti po pitanju uvođenja eura. I nastavno na valute, u poslovnicama OTP banke d.d. možete mijenjati valute koje se nalaze na tečajnoj listi.

Tečajnu listu, kao i tečajni kalkulator pronađite ovdje. Za one koji žele znati više, tečajna lista mijenja se na dnevnoj bazi, osim vikendom kada u subotu i nedjelju vrijedi ista tečajna lista. Također, kada imamo praznike u kalendarskoj godini, za njih vrijedi tečajna lista koja je formirana prethodni dan.

Računi i kartice u inozemstvu

Ako se selite u neku drugu državu, a imate kartice i račun OTP banke, Mastercard ili Visa karticu možete koristiti u inozemstvu na svim prodajnim mjestima gdje je istaknut Visa Classic debitni ili Mastercard debitni simbol. U slučaju dodatnih pitanja, uvijek se možete obratiti našem Kontakt centru na brojeve telefona 0800 21 00 21 ili 072 21 00 21.

Ako pak radite ili planirate raditi u drugoj državi, a želite primati račun u OTP banki d.d., OTP banka d.d. u sklopu paketa OTP Indeks nudi mogućnost besplatnog otvaranja i vođenja deviznog tekućeg računa na koji je moguće primati inozemnu plaću u bilo kojoj valuti s tečajne liste banke. Za više informacija o deviznom računu posjetite web stranicu banke, a više informacija o paketu OTP Indeks pronađite ovdje. Ako ugovorite studentski paket OTP e-Indeks digitalnim putem, ne brinite, već jednim posjetom poslovnici možete ostvariti pravo na besplatno otvaranje i vođenje deviznog računa. Za više informacija o paketu OTP e-Indeks posjeti web stranicu banke.

Mobilno i internet bankarstvo

Kad ste radite ili putujete u druge države puno više ovisite i o mobilnom bankarstvu. Za one koji su se pitali, aplikaciju mobilnog bankarstva OTP banke d.d., punog naziva OTP m-banking HR, možete instalirati na mobilne uređaje s iOS operativnim sustavom. Poveznicu za preuzimanje aplikacije pronađite ovdje, a detaljne upute kako instalirati aplikaciju možete pronaći ovdje.  

Razlika između internet bankarstva i m-bankinga usluga OTP banke d.d. je u uređaju pomoću kojeg se može pristupiti pojedinoj usluzi. Primjerice, usluzi internetskog bankarstva može se pristupiti s računala i mobilnih uređaja, dok se usluzi mobilnog bankarstva može pristupiti samo putem mobilnog uređaja na kojem je prethodno instalirana OTP m-banking HR aplikacija. Identifikacija u internetskom bankarstvu se može provoditi putem hardverskog token uređaja ili m-tokena koji se aktivira u sklopu aplikacije m-bankinga, dok se u m-banking prijavljujete unosom odabranog PIN broja ili otiskom prsta, odnosno Face ID opcijom. Putem internetskog bankarstva možete samostalno aktivirati svoju aplikaciju mobilnog bankarstva. O vašim osobnim afinitetima najviše ovisi koju uslugu želite odabrati, ali ako online ugovorite studentski paket OTP e-Indeks u samo 15 minuta, uz brojne druge pogodnosti dobivate mobilno i internetsko bankarstvo potpuno besplatno.

I ne morate brinuti ako vam netko ukrade mobitel ili ga izgubite. Korištenje OTP m-banking aplikacije potpuno je sigurno. Aplikacija je zaštićena PIN brojem koji je poznat samo vlasniku mobilnog uređaja. Uz implementirani softverski token, aplikacija osigurava potpunu sigurnost korisnika u slučaju krađe ili gubitka mobilnog uređaja. Podaci vezani uz račune i PIN broj ne pohranjuju se u mobitel, čime je zajamčena tajnost podataka. Aplikacija se automatski isključuje nakon tri minute nekorištenja, a u slučaju tri uzastopna unosa pogrešnog PIN broja, aplikacija se automatski zaključava čime je dodatno osigurana od neželjenog pristupa.

Nadamo se da smo pomogli s odgovorima. Ako vas još nešto muči, javite se Virtualnom savjetniku OTP banke d.d.

FOTO: PIXABAY