LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stipendije u Europi i svijetu

Stipendije u inozemstvu nadmašuju hrvatsku državnu stipendiju; u Švicarskoj iznos i do 7000 kn

Usporedbe radi promotrit ćemo u kolikom se iznosu stipendije u nekim stranim državama razlikuju od državne stipendije u Hrvatskoj, koja iznosi mjesečno 1200 kuna te kakvi su opći uvjeti za stipendiranjem u inozemstvu u usporedbi s Hrvatskom.

Usporedbe radi promotrit ćemo u kolikom se iznosu stipendije u nekim stranim državama razlikuju od državne stipendije u Hrvatskoj, koja iznosi mjesečno 1200 kuna te kakvi su opći uvjeti za stipendiranjem u inozemstvu u usporedbi s Hrvatskom.

Sustav stipendija postoji u svakoj državi, a razlika je u kriterijima za prijave i iznosima kojima se potpomažu studenti. No, oni ovise o životnom standardu pojedine zemlje i studentskim uvjetima. Ipak, usporedbe radi, promotrit ćemo u kolikom se iznosu stipendije u inozemstvu razlikuju od državne stipendije u Hrvatskoj, koja iznosi mjesečno 1200 kuna.

Povoljna situacija za studente je u Švicarskoj. Iznos stipendije ovisi o području, tj. kantonu u kojem se nalazi sveučilište. U 27 kantona iznosi stipendija variraju od 5300 do 12 800 švicarskih franaka za godinu dana. Proizlazi da najmanji iznos stipendije mjesečno za švicarske stipendiste iznosi 2900 kn, a najviši 7000 kn.

Njemački studenti za stipendiju se prijavljuju posredstvom svojeg fakulteta. Mjesečni iznos stipendije iznosi 300 eura, dakle oko 2300 kn. Stipendiju financira jednim dijelom njemačko ministarstvo, a drugim dijelom privatne tvrtke koje daju doprinos. Za njemačku stipendiju presudan je uspjeh studenata. Prošle je godine podijeljeno 25 900 stipendija.

U SAD-u postoji nekoliko vrsta državne stipendije, slično kao u Hrvatskoj. Iznos stipendija s kriterijima socio-ekonomskog statusa mijenja se svake godine, a najviši iznos može biti 6095 dolara, odnosno oko 39 000 kn godišnje, što na mjesec proizlazi 3250 kn.

Za razliku od ovih zemalja svijeta, države u regiji po iznosima stipendija slične su Hrvatskoj. U Srbiji je stipendija iznosila oko 750 kn mjesečno, no prošle je godine iznos udvostručen te sada iznosi približno 1500 kn. Međutim, broj stipendista uvelike je manji nego u Hrvatskoj. Prošle je godine stipendirano 362 studenta srpskih sveučilišta koji se ističu po uspješnosti na studiju.

Dok se u europskim zemljama stipendije dodjeljuju uglavnom prema uspješnosti, u Sloveniji je, kao i u Hrvatskoj, stipendija temeljena na socio-ekonomskom statusu pa tako iznosi ovise o dohotku po članu obitelji. Prema tome najviša stipendija iznosi 190 eura, odnosno 1400 kn, a najniža 70 eura ili 520 kn.

Usporedivši iznose stipendija iz nekih zemalja Europe, regije i SAD-a, proizlazi da je hrvatska državna stipendija po iznosu među nižima na ljestvici. Ipak treba uzeti u obzir da se životni standardi razlikuju među državama.

 

 

FOTO: STUDENTSKI.HR