LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijski poticaj

Sisačko-moslavačka županija vraća studente: onima koji upišu fakultet na području županije dodijelit će se novčana naknada

Sisačko-moslavačka županija financijskim poticajima želi studente vratiti u Petrinju i Sisak.

Sisačko-moslavačka županija financijskim poticajima želi studente vratiti u Petrinju i Sisak.

Tijekom razornog potresa koji je pogodio šire područje Petrinje stradale su mnoge obrazovne ustanove, pa tako i zgrada Petrinjskog Odsjeka Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te zgrada I. Osnovne škole Petrinja. Zgrade su teško oštećene te su privremeno neuporabljive. Oštećenja koja su nastala na matičnim objektima kao posljedica potresa su velikih razmjera te zgrade iziskuju cjelovitu obnovu. Budući oštećenja ne dopuštaju nastavak provedbe nastave i korištenje učenicima i studentima bilo je potrebno pronaći mjesto na kojem bi se moglo organizirati sigurno i adekvatno provođenje nastave.

Nakon što je Sisačko-moslavačka županija pokrenula postupak radova sanacije nakon potresa na zgradi Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Petrinji, u njoj se organizirala nastava u dvije smjene tako da jednu smjenu pohađaju učenici OŠ Dragutina Tadijanovića, a drugu smjenu učenici I. Osnovne škole Petrinja. Knjižnica i stručna služba I. Osnovne škole također se smjestila u navedenim prostorijama.

No, osim što se radi na pronalasku prostora u kojem bi studenti mogli neometano studirati, Sisačko-moslavačka županija i financijskim poticajima želi studente vratiti u Petrinju i Sisak. Naime, od iduće godine svim će se studentima s područja županije koji upišu fakultet na potresom pogođenom području dodijeljivati jednokratna novčana pomoć. 

– Želim najaviti i novost koju uvodimo od iduće akademske godine, a moći će ju koristiti i studenti Učiteljskog fakulteta ovdje u Petrinji, a to je jednokratna naknada u iznosu od 5.000 kuna koju ćemo dodjeljivati svim studentima s područja županije koji upišu fakultet na potresom pogođenom području. Imamo izvrsne predavače, imamo dobre programe i na Učiteljskom i na Metalurškom fakultetu i želimo mlade zadržati u Sisačko-moslavačkoj županiji. To je konkretna mjera i poticaj mladima, a ovdje danas vidimo kako radimo i na poboljšanju uvjeta studiranja. – istaknuo je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak prilikom obilaska radova na zgradama.

FOTO: PIXABAY