LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Virtualni savjetnik OTP banke d.d.

Razlike između kartica, kupovanje kriptovaluta i ostale studentske financijske dileme

Nova runda odgovora na studentske financijske probleme, dileme i nedoumice. Bacite oko, ima zanimljivih pitanja!

Nova runda odgovora na studentske financijske probleme, dileme i nedoumice. Bacite oko, ima zanimljivih pitanja!

Da studentski život iz financijske perspektive nije nimalo jednostavan jasno je svaki put kad bacimo oko na sandučić OTP Virtualnog savjetnika. Dok jedni razmišljaju o tome kako najsigurnije kupiti kriptopvalute, drugi se pitaju kako podignuti neokrugli iznos novca ili dokad smiju koristiti studentski račun. A neka se pitanja vječno ponavljaju. Pa da jedno zauvijek razjasnimo razliku između debitne i kreditne kartice: debitne kartice poput Visa Classic i Mastercard kartice potrebne su za rad s tekućim računom i služe kao zamjena za gotovinu. Osim toga, debitne kartice omogućavaju pristup gotovini i informacijama o stanju računa putem razgranate mreže bankomata, s oznakama Visa ili Mastercard.

S druge strane, kreditne kartice omogućuju odgodu plaćanja. Ove kartice mogu se koristiti i za kupovinu putem interneta, odnosno telefonsku ili katalošku kupovinu. OTP banka d.d. u svojoj ponudi ima nekoliko različitih vrsta kreditnih kartica, a više o njima možete pronaći ovdje. Također, kad su u pitanju Visa i Maestro kartice, s korisničke strane nema razlike u funkcionalnostima, oba brenda omogućuju sigurnu kupnju, odnosno podizanje gotovine s bankomata.

Ako vam se dogodi da oštetite karticu, posjetite najbližu poslovnicu OTP banke d.d. kako bi djelatnici utvrdili stupanj oštećenja kartice i uputili vas u daljnje korake. Ako slučajno pronađete nečiju OTP karticu – odnesite je u najbližu poslovnicu. U kriznim situacijama, kad na kartici imate manje od 100 kuna, novac možete podignuti u poslovnici.

Osim PIN-a, podatak koji je izuzetno bitan i koji ne biste trebali dijeliti je CVV kod na kartici. To je kȏd kartice, odnosno svrha CVV koda je pružanje dodatne sigurnosti prilikom online kupovine. Potreban je kod svih internetskih plaćanja, kada platna kartica nije fizički dostupna te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice. Sigurnost prilikom online kupovine je iznimno važna – pročitajte više o temi ovdje. Također, CVV kod predstavlja jedinstveni sigurnosni kod kartice te ga nije moguće mijenjati. Za što sigurniju online kupnju, Visa web prepaid kartica must have je za svakog studenta. Osim što ćete se uz nju lakše zaštititi od prijevara za internetu, besplatna je u sklopu studentskih paketa.

Druga tema koja vam je neiscrpan izvor pitanja su studentski paketi. Prvo i osnovno, studentski paket možete koristiti do 26. godine života – čak i ako ranije diplomirate. Za otvaranje studentskog računa potrebno je predočiti uvjerenje o upisu školske godine ili indeks. Studentski tekući račun možete ugovoriti u najbližoj poslovnici OTP banke d.d., dok studentski paket OTP e-Indeks možete ugovoriti online brzo i jednostavno za samo 15 minuta. Pravo na studentski paket imaju i izvanredni studenti. Ako za vrijeme studiranja radite preko ugovora o radu, i dalje možete koristiti studentski paket koji je ujedno puno isplativiji jer je posebno kreiran da zadovoljni sve financijske potrebe studenata.

I na kraju za ove kojima je glavna briga kako na siguran način kupiti kriptovalute, OTP banka d.d. nema u ponudi kriptovalute. Za više informacija o sigurnom transferu sredstava posjetite službenu web stranicu banke. U slučaju da ste zainteresiran za dugoročna ulaganja, banka nudi široku paletu otvorenih investicijskih fondova, u suradnji s OTP Investom. Detaljnije informacije pronađite ovdje.

Sve ostalo i dalje možete pitati OTP Virtualnog savjetnika. Nova runda odgovora se već priprema.

FOTO: UNSPLASH