LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PRAVILNO RASPOLAGANJE

Preuzmite kontrolu nad svojim novcem

Jeste li svjesni na što sve trošite, uspijete li uštedjeti novac i planirate li budućnost? Pročitajte savjete koji vam mogu pomoći u kvalitetnijem upravljanju budžetom.

Jeste li svjesni na što sve trošite, uspijete li uštedjeti novac i planirate li budućnost? Pročitajte savjete koji vam mogu pomoći u kvalitetnijem upravljanju budžetom.

Dobili ste prvi posao ili možda radite već neko vrijeme? Možete li sami sebe nazvati financijski neovisnima? Ako da, onda znate pravilno raspolagati zarađenim novcem i ne trošiti iznad svojih mogućnosti. No, velike su šanse da među vama postoje i oni koji nerijetko plaću potroše u vrlo kratkom roku i sami sebe pitaju gdje je nestao novac. U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će pomoći, ne samo onima koji slabije raspolažu vlastitim novcem, već i onima koji su vrsniji u tome, s obzirom na to da se neki od savjeta odnose i na planiranje budućnosti.

Zaboravite na impulzivnu kupnju

Jeste li se našli u situaciji u kojoj ste kupili neki proizvod bez promišljanja pa kasnije shvatili da je ta kupnja u potpunosti bila promašena? Ako se ovakvi scenariji ponavljaju, često i negativno utječu na vaš budžet, idući put natjerajte sami sebe da prespavate svoju konačnu odluku. Do jutra se možda predomislite, odnosno shvatite da vam taj proizvod uopće ne treba te ćete tako izbjeći impulzivnu potrošnju.

Odbacite strah od provjere stanja bankovnog računa

Ako u svakom trenutku ne znate s koliko novca raspolažete, kako ćete onda znati koliko uopće možete potrošiti? Ne izbjegavajte kontinuirano provjeravati koliko novaca vam je preostalo do iduće plaće. Prema trenutnom stanju bankovnog računa planirajte svoje daljnje troškove kako biste smanjili mogućnost nepotrebnog ulaska u minuse.

Evidentirajte sve troškove

Ako ne vodite evidenciju zarađenog i potrošenog, vrlo vjerojatno ste manje svjesni svojih financija i mogućnosti. Kontinuiranim bilježenjem svih troškova imat ćete realniji uvid u vlastite financije i tako otkriti gdje „curi“ vaš novac, a gdje ima prostora za nove uštede. Evidenciju možete voditi na razne načine – u papirnatom obliku, kao i u brojnim besplatnim aplikacijama za ovu namjenu dostupnima na pametnim telefonima.

Ostavite prostora za štednju

Zlatno pravilo štednje je odvojiti svakog mjeseca 10 posto svoje plaće „sa strane“. Naravno da to ponekad neće biti moguće, ali pokušajte štednju uvesti kao svoj fiksni trošak, kao što su to primjerice režije za tekući mjesec. Na taj način umanjujete mogućnost nepotrebnih zaduživanja u slučaju neplaniranih troškova koje ste onda u mogućnosti pokriti upravo iz štednje. Štednja vam osim takve vrste sigurnosti nudi  i mogućnost ispunjavanja određenih želja, poput putovanja na neku od dalekih destinacija i slično.

Planirajte budućnost dugoročno

Iako ste danas mladi i cijeli život je pred vama, jednog dana i vi ćete otići u zasluženu mirovinu. Morate biti svjesni kako visina mirovine neće biti ista kao visina plaća koje ćete imati kroz svoj radni staž – bit će manja. Još jedan zlatni savjet je da se za te dane, iako su oni daleko, pripremate na vrijeme kako biste izbjegli scenarij  s kojim je suočeno čak dvije trećine hrvatskih umirovljenika, a taj je da su njihove mirovine na granici sa siromaštvom.

Štedjeti za mirovinu možete kroz dobrovoljni mirovinski fond, odnosno treći stup mirovinskog sustava u zemlji. Prednost ove štednje je ta što možete samostalno kreirati visinu i dinamiku uplata onako kako vama odgovara. Štedjeti možete početi i s manjim iznosima koje s vremenom možete povećati. Osim toga, ostvarujete pravo na državna poticajna sredstva u iznosu od 15 posto ukupne godišnje uplate u fond do maksimalno 750 kuna. Jedan od dobrovoljnih mirovinskih fondova prisutnih na našem tržištu koji posjeduje dugogodišnje iskustvo upravljanja i ulaganja te je odličan primjer spoja sigurnosti, tradicije, znanja i iskustva u upravljanju mirovinskim fondovima je Raiffeisen dobrovoljni mirovinski fond. U ovaj fond možete se učlaniti čak i putem online zahtjeva i tako uštedjeti vrijeme koje biste inače utrošili odlaskom na jednu od fizičkih prodajnih lokacija.

 

 

FOTO: RBA, PRESS