LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Deklaracija #Erasmus500

Pokrenuta inicijativa za povećanje Erasmus stipendija na iznos od 500 € mjesečno

Kako bi svaki student imao jednake uvjete za iskustvo studiranja diljem Europe, objavljen je prijedlog pojednostavljenja sustava Erasmus stipendija i postavljanje minimalnog iznosa od 500 € za svakog sudionika.

Kako bi svaki student imao jednake uvjete za iskustvo studiranja diljem Europe, objavljen je prijedlog pojednostavljenja sustava Erasmus stipendija i postavljanje minimalnog iznosa od 500 € za svakog sudionika.

Europska sveučilišna zaklada, Europska studentska unija i Erasmus Student Network (ESN) objavili su prijedlog za temeljnu univerzalnu potporu Erasmus mobilnosti u iznosu od 500 € mjesečno od 2021. godine pa nadalje. Njihova se #Erasmus500 deklaracija temelji na prijedlogu Nacionalne agencije (NA) iz 2019. godine i usmjerena je na rješavanje ključnih pitanja poput inkluzivnosti, jednostavnosti i snažne podrške.

Naime, tijekom godina dokazano je kako su financijske prepreke najveće prepreke u programu mobilnosti. Velik broj studenata radi uz studij, ali im taj prihod podmiruje troškove života. Kako im same Erasmus stipendije nisu dovoljne za troškove mobilnosti, mnogi nemaju mogućnost sudjelovanja.

Naime, prema istraživanju provedenom na 24 000 studenata, 70% ispitanika navelo je da potpora za Erasmus pokriva polovinu ili manje njihovih ukupnih troškova. Također, razine bespovratnih sredstava trenutno su raspoređene u 18 kategorija koje se često primjenjuju nedosljedno između država, a u postojećem sustavu ne može se dodijeliti značajan iznos tih sredstava svake godine.

Jednostavniji sustav stipendija, koji se predlaže Deklaracijom, omogućio bi bolju promociju programa, ali i bolje uvjete budućim sudionicima, posebice studentima nižeg socio-ekonomskog podrijetla. Stoga bi nepovratna sredstva od minimalno 500 € mjesečno, uz mogućnost dodataka, pružila svim studentima Erasmusa daleko veći izbor destinacija za mobilnost koje si mogu priuštiti.

Jednostavniji sustav omogućio bi i smanjenje administrativnog tereta i troškova, što bi dodatno osiguralo raspodjelu sredstava prema korisnicima odnosno samim studentima. Iz inicijative također potiču i omogućavanje Erasmus studentima jeftiniji javni prijevoz te pozivaju europske institucije i države članice da razmotre i usvoje navedene prijedloge.

FOTO: PIXABAY