LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Učim o novcu, učim o medijima.”

Počeo projekt kojim će CERM do kraja školske godine s učenicima razvijati vještine financijske i medijske pismenosti

Kroz projekt „Učim o novcu, učim o medijima” do kraja trajanja školske godine će se učenike 3. i 4. razreda osnovne škole inovativnim i zabavnim metodama podučavati osnovama financijske i medijske pismenosti, a učenici će imati i priliku sudjelovanja na literarnom natječaju koji će obuhvatiti navedene teme i gdje će se najkreativniji radovi i nagraditi.

Kroz projekt „Učim o novcu, učim o medijima” do kraja trajanja školske godine će se učenike 3. i 4. razreda osnovne škole inovativnim i zabavnim metodama podučavati osnovama financijske i medijske pismenosti, a učenici će imati i priliku sudjelovanja na literarnom natječaju koji će obuhvatiti navedene teme i gdje će se najkreativniji radovi i nagraditi.

Da su mladi budućnost, ne moramo više niti govoriti, a zadaća onih malo starijih je prepustiti im bavljenje društvenim zbivanjima, ali sa sveprisutnim kompetencijama koje će im pomoći da razmišljaju razborito i kritički o onome što im može unaprijediti (ili unazaditi) kvalitetu života. 

U radu s mladima fokus je ključno staviti na razvoj vještina koje se koriste u svakodnevnom životu, a koje nisu nužne samo za uključivanje u poslovnu zajednicu, već i za život. Vještine koje se nameću u tom kontekstu su financijska pismenost i medijska pismenost. Iako možda i nisu suviše komplementarne spomenute same po sebi, činjenica je da su obje vještine važne iz sličnog razloga, a to je osiguravanje kvalitete življenja. Financijska pismenost nam omogućuje da bolje upravljamo financijama kao ključem egzistencije, a medijska pismenost da razumijemo što se oko nas događa.

Zapravo, možemo reći da je medijska pismenost preduvjet svakoj drugoj pismenosti. Ako mediji kažu da ne treba štedjeti i daju niz konkretnih razloga, a ako mi nemamo razvijenu „žicu” kritičkog promišljanja o medijskom sadržaju, vjerojatno nećemo štedjeti. Zašto? Zato što se naši stavovi formiraju u javnom prostoru, a mediji su tamo glavni te moramo naučiti snalaziti se u njihovim sadržajima.

Shodno tome, Udruga Centar za razvoj mladih s Osnovnom školom Dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori, udrugom Ženska soba – Centar za seksualna prava i Institutom za stručno usavršavanje mladih (ISUM) krenula je s realizacijom projekta pod nazivom „Učim o novcu, učim o medijima”.

Do kraja trajanja školske godine će se učenike 3. i 4. razreda osnovne škole inovativnim i zabavnim metodama podučavati osnovama financijske i medijske pismenosti, a da bi se njihova motivacija dodatno zagrijala, najkreativnijima od njih dodijelit će se i nagrade za sudjelovanje na literarnom natječaju koji će obuhvatiti navedene teme.
 

Projektom se problematika nedovoljne financijske i medijske pismenosti mladih približava široj javnosti, a učenike će se motivirati na kritičko promišljanje, praćenje, vrednovanje i analiziranje informacija o financijama te onih koje im se predstavljaju u medijima.

Želja je postići odgovornije društvo budućnosti, a s tom željom CERM će u Osnovnoj školi Dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori provoditi aktivnosti interaktivnih predavanja i radionica na kojima će se razvijati kompetencije učenika i ostalih korisnika projekta. Cilj aktivnosti je, uz opismenjavanje, stjecanje kritičkoga mišljenja, i to sudjelovanjem u debati, izradom vijesti, izradom plana štednje i financijskim kvizom.

Korisnici projekta su učenici škole, roditelji, nastavnici i svi zainteresirani koji će moći sudjelovati i informirati se o aktivnostima preko dvaju e-priručnika te informativnih članaka.

Projekt „Učim o novcu, učim o medijima" provodi Centar za razvoj mladih u partnerstvu s Osnovnom školom Dr. Branimira Markovića Ravna Gora, Ženskom sobom i Institutom za stručno usavršavanje mladih, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Za ovaj sadržaj odgovoran je isključivo Centar za razvoj mladih.

 

 

FOTO: STUDENTSKI.HR