LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prilika za studentice u STEM područjima

Plaćena stručna praksa za talentirane studentice tehničkih znanosti

Gotovo sve zemlje Europske unije i dalje se suočavaju s nezapamćenim nedostatkom žena na radnim mjestima i u obrazovnim programima u području STEM-a. Program STEMfemme pruža zainteresiranim studenticama priliku da rade na svojoj karijeri i pozitivno utječu na trenutno poražavajuću statistiku.

Gotovo sve zemlje Europske unije i dalje se suočavaju s nezapamćenim nedostatkom žena na radnim mjestima i u obrazovnim programima u području STEM-a. Program STEMfemme pruža zainteresiranim studenticama priliku da rade na svojoj karijeri i pozitivno utječu na trenutno poražavajuću statistiku.

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti obilježen je 11. veljače odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda s ciljem većeg uključivanja žena u znanstvena područja. Međutim, prema izvješću Europskog parlamenta o promicanju rodne ravnopravnosti u obrazovanju i karijerama u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM), gotovo sve zemlje Europske unije i dalje se suočavaju s nezapamćenim nedostatkom žena na radnim mjestima i u obrazovnim programima u području STEM-a. Hrvatska pritom nije iznimka.

STEMfemme

Upravo ovim povodom još prošle godine pokrenut je A1 STEMfemme program za studentice treće, četvrte ili pete godine studija iz STEM područja na fakultetima kao što su FER, PMF, FOI, TVZ, FERIT, VVG te srodni fakulteti. Riječ je o plaćenoj stručnoj praksi u tehničkim odjelima korporacije A1 Hrvatska. Tijekom 8 tjedana, uz stručne mentore i strukturirani edukacijski program, studentice će dobiti priliku raditi na konkretnim projektima i aktualnim tehnološkim proizvodima na tržištu rada, kao što su AI, cloud computing, machine learning i drugi.

„Kroz ovih godinu dana upoznala sam odlične ljude, produbila znanje o bazama podataka i stekla kvalitetne komunikacijske vještine u poslovnom okruženju. Kao jednu od zapaženijih edukacija svakako bih istaknula Storytelling i prezentacijske vještine jer je, osim dobre analize i pripreme podataka, bitno znati objasniti ih i prezentirati kolegama“, objasnila je Katarina Lehman Pavasović, junior IT Billing Specialist u A1 Hrvatska.

Bivša STEMfemmovka Katarina ističe kako prilika za učenje i stjecanje novih vještina, nakon završenog diplomskog studija Financijske i poslovne matematike na PMF-u, nikako nije nedostajalo, upravo zahvaljujući STEMfemme programu. Tijekom pohađanja programa imala je konstantnu podršku mentorice i menadžerice, kako u okviru poslovnih zadataka, tako i u rješavanju fakultetskih obaveza, upravo zbog fleksibilnosti u vremenu kolokvija ili ispita. Nakon ove prakse, Katarina je karijeru nastavila u IT Billing odjelu u A1 Hrvatska. Tako je i broj PMF-ovaca u timu porastao, istaknula je njezina mentorica Maja Kubat, što dodatno govori kako IT industrija dobro prihvaća i ovu struku.

 
Foto: A1 Hrvatska

Svjesni važnosti ženskog pristupa poslu i znanosti, kao i statističkoj podzastupljenosti žena u STEM-u, pokretači programa A1 STEMfemme nastoje pružiti talentiranim i zainteresiranim djevojkama najbolje prilike za učenje i razvoj karijere. U tehničkom dijelu kompanije A1 Hrvatska još uvijek prednjače muški zaposlenici, dok su žene zaposlene u manjem postotku u tehničkom sektoru, a uglavnom su na menadžerskim pozicijama. Njegujući ravnopravnost i ideju o raznolikosti kao ključnoj sastavnici uspješnog i kreativnog tima, iz tvrtke poručuju – želimo ohrabriti buduće generacije talentiranih djevojaka da se odluče za karijeru u STEM-u.


Zašto odabrati baš ovaj program?

Zainteresirane studentice mogu već tijekom studija svoje znanje primijeniti na konkretnim projektima u praksi, proširiti svoje iskustvo i obogatiti životopis i za buduće poslove nakon studija. STEMfemme, naime, nije obična praksa, već set poslovnih edukacija uz mentorovu podršku i sudjelovanje u naprednim procesima digitalne transformacije. Ovaj će im program otvoriti vrata do najsuvremenije tehnologije, a pritom će raditi uz vrhunske stručnjake koji će podijeliti savjete iz svoje svakodnevice rada u visokotehnološkom okruženju.

STEMfemme je program zamišljen da ohrabri djevojke da se odluče za karijeru u STEM-u i kao takav mi se odmah svidio. Strukturiran je i dobro posložen. Studentice će dobiti mentoricu ili mentora te dodatne edukacije s ciljem da tranzicija iz studentskog života u poslovni prođe što ležernije. Nadam se da će u budućnosti više žena biti zastupljeno u IT-u, a A1 STEMfemme  upravo ide u tom smjeru. Poručila bih svim djevojkama koje razmišljaju o STEM fakultetima da svakako učine korak u tom smjeru, a nakon faksa – cure, mi vas čekamo! IT industrija nosi toliko mogućnosti u zapošljavanju tako da se nemojte dvoumiti“, naglasila je Maja Kubat, senior IT Billing Specialist u odjelu IT Billing A1 Hrvatska.

Dodatno, djevojke polaznice STEMfemme programa dobit će direktnu šansu za intervju za pripravnički program naziva A1 Start, plaćeni program profesionalnog razvoja. Riječ je o popularnom programu za diplomante i one koji su tek završili fakultet, uz sve benefite A1 zaposlenika.
 

Mogu li paralelno studirati i pohađati STEMfemme?

Naravno! A1 STEMfemme program trajat će od 10. travnja do 4. lipnja 2023. godine, a radno je vrijeme fleksibilno te kako je i sama bivša STEMfemme praktikantica Katarina rekla mentori uvelike izlaze ususret studentima. Svi zainteresirani za ovu osmotjednu praksu mogu se prijaviti na poveznici.

FOTO: UNSPLASH