LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentske financije

Pet savjeta za bezbolniju uštedu novca

Uštedjeti novac nije lako, posebno ako ušteda znači odricanje od kupovine stvari koje najviše volite. Odgovor na jedno od gorućih pitanja svakog drugog studenta, kako uštedjeti, a da se pritom ne odreknemo vlastitih užitaka, donosimo u nastavku.

Uštedjeti novac nije lako, posebno ako ušteda znači odricanje od kupovine stvari koje najviše volite. Odgovor na jedno od gorućih pitanja svakog drugog studenta, kako uštedjeti, a da se pritom ne odreknemo vlastitih užitaka, donosimo u nastavku.

Ispunjavanje slobodnog vremena hobijima po vlastitom izboru omiljena je aktivnost svakog studenta. Raditi ono što volite je, ujedno, najbolji način odmaranja nakon predavanja ili ispita. Međutim, i hobiji zahtjevaju određeni financijski teret koji na kraju mjeseca studentski račun može dovesti do limita. Bilo da u slobodno vrijeme slikate, trenirate, fotografirate ili izlazite u noćne klubove, potrebna vam je određena suma novca. Imati navedeno i, u isto vrijeme uštedjeti, moguće je, a evo i kako.

1. Osvijestite situaciju i stvorite budžet

Prvi korak uštede je jednostavan – potrošite manje nego što zaradite. Za one koji nisu spretni s brojkama osmišljen je Mint - popularna aplikacija koja pokazuje na što točno odlazi novac. Također, pomaže stvoriti budžet i predlaže na što možete potrošiti ušteđeni novac. Ako niste zagovornici tehnologije i aplikacija, poslužit će i bilježnica u kojoj možete voditi dnevnik troškova i, s vremenom, osvijestiti na što najviše trošite.

Sljedeći korak je procijeniti na što najviše trošite novac - jesu li to izlasci, slatkiši ili nešto slično. Odricanje od izlaska subotom ili preskakanje kokica u kinu pozitivno će se odraziti na financije. S vremenom ćete uštedjeti dovoljno novca te ćete se moći počastiti onime što stvarno želite ili vam je potrebno, pri tome ne prelazeći limit računa.

2. Koristite kuverte

Pametan način za praćenje troškova je ulaganje u papirnate kuverte. Svaku možete označiti po različitim kategorijama - fakultet, izlasci, hobiji i slično. U svaku kuvertu mjesečno stavite iznos koji planirate potrošiti na spomenute stvari i držite se tog iznosa. Preostali iznos na bankovnoj kartici zaboravite dok ne budete sigurni da ćete ga potrošiti u pravu svrhu.

3. Prepoznajte slabe točke

Nakon što si priznate da su vam rasprodaje, knjige ili brza hrana slaba točka, bit će vam lakše reći ne. U početku možete ograničiti budžet na manji iznos koji smijete potrošiti mjesečno na sitne užitke. Dozvolite si jednu novu majicu ili knjigu mjesečno, ručajte u menzi umjesto u pekari. S vremenom ćete uštedjeti i biti u mogućnosti počastiti se kvalitetnijim artiklima svojih užitaka.

4. Budite kreativni

Ponekad napravite kavu kod kuće i pozovite kolegu ili kolegicu. Napravite filmsku večer u stanu umjesto da idete u kino. Kupujte veće zalihe hrane na rasprodajama i kuhajte sami umjesto da svaki dan idete u menzu. Prošetajte do fakulteta ili posla ako vam je blizu mjesta stanovanja. Mogućnosti je mnogo, potrebna je samo jaka volja.

5. Ne budite strogi prema sebi

Ušteda i postoji kako bismo ušteđeni novac naposljetku mogli potrošiti. Skupljate li novac za vlastiti auto ili slično veće financijsko opterećenje, vizualizirajte cilj svaki put kada želite nepotrebno potrošiti novac. Ali u redu je povremeno i posrnuti te potrošiti malo više nego što biste trebali sve dok to uspijete držati pod kontrolom. Povremeno uzmite najveću pizzu, počastite društvo prilikom izlaska ili si uzmite taksi kada vam se ne da hodati ili ići javnim prijevozom do fakulteta. Mali će vas zabranjeni užitci motivirati da odlučnije nastavite dalje putem do uštede.

FOTO: PIXABAY