LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti i financije

Pandemija je utjecala na prihode studenata; kako pokriti troškove u narednom periodu?

Izgleda da se stvari vraćaju u normalu i da treba opet krenuti živjeti, slagati budžete i kovati planove. Ako vam je kasica prazna, evo što poduzeti.

Izgleda da se stvari vraćaju u normalu i da treba opet krenuti živjeti, slagati budžete i kovati planove. Ako vam je kasica prazna, evo što poduzeti.

Posljednjih godinu dana gotovo sve se odvija online. Nema odlazaka na predavanja, nema sportskih aktivnosti, putovanja, više-manje zatvoreni su svi objekti u kojima studentski budžeti često dotaknu dno. Dobra vijest je da stvari idu na bolje – dolaze ljepši i duži dani, mjere popuštaju, stoga je pravo vrijeme za reviziju financijskog stanja i kovanje planova za ostatak godine.

Jeste li uspjeli u ovom vremenu ograničenog življenja uštedjeti novac ili je financijsko stanje još gore jer je ponuda studentskih poslova bila lošija? Možda se niste snašli u novom normalnom, ali svejedno morate upisati novu godinu? U slučaju da su glavni financijski problemi upis u novu godinu, prenošenje ispita i plaćanje ECTS-bodova, možda je pametno rješenje kredit za obrazovanje. Namijenjen je svim redovnim i izvanrednim studentima, kamate su povoljne pa uz redoviti studentski posao bez problema možete otplaćivati rate.

Nedostaje li vam stari život ili ste već poprilično naviknuti na ovaj novi? Što ćete si priuštiti kad se stvari vrate u normalu? Obrazovanje bi vam svakako trebalo biti na prvom mjestu, ali nemojte zanemariti ni gušte. Priuštite si stvari koje vas vesele, dobro je za zdravlje. Gdje želite otputovati, što želite raditi ovo ljeto, što želite sebi kupiti, a već dugo odgađate? Krenite već sad slagati plan i raditi na realizaciji!

Možda je dobra ideja već sad krenuti u potragu za sezonskim poslom. Razmislite čime se želite baviti, koje mjesto vam je već duže vremena na listi želja te upravo tamo nađite posao i spojite ugodno s korisnim.

Potrudite se da vam novac ne bude najveće ograničenje u životu, pogotovo sad dok vam studentski status donosi niz pogodnosti kao što su rad preko studentskog ugovora, popusti uz iksicu, popusti za prijevoze, smještaje i slično. Budite odvažni i krenite sebi ispunjavati želje!

FOTO: PIXABAY