LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROJEKT FIN EDU

Ovo je 5 vještina koje su potrebne svakom (mladom) poduzetniku

Cilj projekta FIN EDU bio je osnažiti mlade s područja Grada Zagreba za poduzetništvo, a danas smo za vas probrali 5 vještina za koje smatramo da su krucijalne za svakog budućeg mladog poduzetnika.

Cilj projekta FIN EDU bio je osnažiti mlade s područja Grada Zagreba za poduzetništvo, a danas smo za vas probrali 5 vještina za koje smatramo da su krucijalne za svakog budućeg mladog poduzetnika.

Kažu da se sve može naučiti i to je, vjerujemo, istina, a ako želite postati poduzetnik, na nekim vještinama morate početi raditi još danas. Kada govorimo o poduzetništvu, moramo biti svjesni da je to puno više od prizora koje smo vidjeli u našim omiljenim serijama gdje su poduzetnici nerijetko ljudi u New Yorku koji jurcaju s profinjenom aktovkom. To je zapravo splet nekakvih vještina i određeni mindset koji vas izdvaja od mnogih drugih ljudi. 

Cilj projekta FIN EDU bio je osnažiti mlade s područja Grada Zagreba za poduzetništvo, a danas smo za vas probrali 5 vještina za koje smatramo da su krucijalne za svakog budućeg mladog poduzetnika. Izdvojili smo financijsku pismenost, upravljanje vremenom, orijentiranost na rješavanje problema, kreativnost i moć persuazije.

Imaš neke od njih? Odlično, već si na pravom putu!

 Financijska pismenost

Budžetiranje i znanje o tome kako pratiti financije ključni su za poduzetnike, a da biste to mogli raditi danas-sutra, svoja financijska znanja treba početi izgrađivati još danas. Vlasnici malih tvrtki moraju biti u stanju razumjeti financijska izvješća koja predstavljaju zapise koji sadrže pojedinosti o aktivnostima poduzeća i njegovom ukupnom financijskom učinku. One su zapravo uvid u to koje stvari se rade dobro, a koje se moraju popraviti.

Upravljanje vremenom

Upravljanje vremenog često je alfa i omega uspješno obavljenog posla u svijetu poduzetnika. Potrebno je znati odrediti prioritete svog radnog dana pa tako često ne odrađivati ono što nam je draže, već ono što je bitnije i/ili hitnije. Uspostavljanje ove vještine omogućit će vam povećanje učinkovitosti, a organizirati se za početak možete pomoću različitih kalendara u koje ćete stavljati popise određenih obaveza. Ako vam baš ne ide, možete zaposliti nekoga da vam u tome pomogne, no da bi to bilo uspješno, morate za početak naučiti pojmove kao što je neto i bruto plaća te porez i prirez kako biste uopće znali koliko će vas taj zaposlenik koštati.

Orijentiranost na rješavanje problema

Ako ne možete riješiti probleme, onda možda niste za poduzetništvo. Poduzetnici na probleme zapravo gledaju kao na izazove. Bit će nezadovoljnih klijenata koji zahtijevaju vašu pozornost, internih problema ili procesa koji ne čine da vaš brod plovi glatko. Ali gledajte na ovo kao na kap u moru svih problema koji se mogu pojaviti. Rješavanje problema je vještina koja se sastoji od dva dijela; prvo postoji sposobnost identificiranja problema, a zatim pronalaženje rješenja koja će pomoći u pomicanju poslovanja naprijed. To možete? Onda je poduzetništvo vaš put.

Kreativnost

Danas je gotovo nemoguće ne imati konkurenciju, stoga je kreativnost jako važna vještina jer pomaže kod diferenciranja prezentacije na oko iste usluge ili proizvoda. Kreativnost je također važna kada se pojave komplicirani problemi. Vaša sposobnost razmišljanja o nekonvencionalnim rješenjima pomoći će vašoj tvrtki da raste u smjerovima o kojima drugi možda nikada nisu razmišljali. 

Persuazija

Iako smo mogli navesti komunikacijske vještine, ući ćemo više u strukturu istih pa ćemo istaknuti persuaziju kao važan dio prodajnog procesa. Bez prodaje na kraju nema ni poslovanja. Uvjeravanje znači pomaganje ljudima da vide vaše stajalište, ali opet s ciljem donošenja odluka koje su u njihovom najboljem interesu, čak i ako su te odluke u suprotnosti s onim što su prethodno odlučili da je najbolje za njih. Sposobnost uvjeravanja drugih nije isto što i manipulacija, to je jednostavno poslovna vještina.

Projekt „FIN EDU" provodi Centar za razvoj mladih u partnerstvu s  Institutom za stručno usavršavanje mladih, uz financijsku potporu Grada Zagreba.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA