LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kratki vodič financijskih pojmova

Nikom ne priznaj da ne znaš osnovne financijske pojmove, nauči ih ovdje!

Ako si se ikad našao u neugodnoj situaciji jer ne poznaješ neke od osnovnih financijskih pojmova i radnji, ne brini se. U kratkim crtama objasnit ćemo ti ono najosnovnije.

Ako si se ikad našao u neugodnoj situaciji jer ne poznaješ neke od osnovnih financijskih pojmova i radnji, ne brini se. U kratkim crtama objasnit ćemo ti ono najosnovnije.

Koliko ti se puta u razgovoru s prijateljima i kolegama, pri online kupovini ili običnom posjetu banci dogodilo da ne znaš razliku između kreditne i debitne kartice? Mnogo je ekonomskih pojmova koje čuješ na svakodnevnoj razini, ali ne razumiješ ih sve u potpunosti? Upravo smo za tebe sastavili kratki vodič kroz osnovne pojmove i radnje, a koji će te na brzinu financijski opismeniti.

Što je tekući račun, a što žiroračun?

Ako si već započeo s radom preko student servisa, zasigurno već imaš otvoren žiroračun. Ali, o kakvu je računu riječ? Upravo na žiroračun primaš naknadu ili honorar za svoj rad putem student servisa, a transakcije putem žiroračuna podliježu nadzoru po osnovi fiskalnih obveza. S druge strane, na tekući ćeš račun primati svoja redovna primanja kada se zaposliš i potpišeš ugovor o radu.

Koja je razlika između debitnih, kreditnih i prepaid kartica?

Jednom kada pri plaćanju provučeš svoju debitnu karticu, iznos sredstava će se prilikom transakcije odmah skinuti s tvog računa. Kreditna pak kartica, kako joj i sam naziv daje naslutiti, omogućuje korisniku da spomenuta sredstva otplati u obrocima ili s odgodom (primjerice, sljedeći mjesec). Postoje i prepaid kartice, a ovaj je model specifičan jer uplatom određenih sredstava kontroliraš i iznos raspoloživ za potrošnju, odnosno kartični limit. Posljednje spomenuta kartica izvrsna je stoga za internet kupovinu ako strahuješ od njezine zloporabe, ili ako postoji svojevrsni rizik da karticu izgubiš ili ti je ukradu na nekom putovanju, koncertu i sl.

Kako se otvara račun u banci?

Račun u banci donedavno je bilo moguće otvoriti na način da posjetiš najbližu poslovnicu i ondje ga otvoriš uz potrebnu dokumentaciju. Međutim, sad postoji opcija koja ti neće oduzimati vrijeme čekanjem u redu, niti stvarati knedlu u grlu prilikom razgovora s bankarom. Primjerice, OTP banka nudi ti jednostavan način otvaranja tekućeg računa putem online forme, a pritom imaš priliku dogovoriti i MasterCard prepaid karticu. U miru svojeg studentskog doma ili stana ispuni jednostavni online obrazac, a sve drugo za tebe priprema OTP banka.

Što je digitalno bankarstvo?

Danas je gotovo nepojmljivo da vlasnici bankovnih računa ne poznaju i ne koriste mogućnosti digitalnih bankarskih proizvoda. Kada jednom kreiraš račun, svoje financije možeš u potpunosti kontrolirati ovim putem, što znači da u svakom trenutku možeš provjeriti stanje i promet po računima i karticama, a pritom značajno štediš svoje vrijeme. Ukoliko, na primjer, otvoriš račun u OTP banci putem gore spomenute online forme, korištenjem proizvoda digitalnog bankarstva sasvim ćeš lako upravljati svojim računom i transakcijama. Neki su od osnovnih proizvoda digitalnog bankarstva mobilno i Internet bankarstvo te 3-D secure program.

Ako već nemaš otvoren tekući račun, iskreno ti savjetujemo da to učiniš već danas i samostalno kontroliraš svoje financije. Pametnim korištenjem bankarskih proizvoda moći ćeš uštedjeti određenu svotu novca, koristiti brojne pogodnosti, a vjerujemo i da nećeš upoznati neke druge pojmove kao što je bankrot.

FOTO: FLICKR