LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati ankete

Nemaju svi studenti bankovni račun, a na odabir banke onih koji imaju utjecali su – roditelji

Iako smo očekivali da svi studenti već imaju svoj bankovni račun, anketa je pokazala drukčije. Doznajemo o kojem se postotku radi, ali i kada su ga otvorili oni koji imaju te što je utjecalo na njihov odabir banke.

Iako smo očekivali da svi studenti već imaju svoj bankovni račun, anketa je pokazala drukčije. Doznajemo o kojem se postotku radi, ali i kada su ga otvorili oni koji imaju te što je utjecalo na njihov odabir banke.

Budući da se u modernom društvu od rane dobi javlja potreba za otvaranjem bankovnog računa te da je u doba studiranja on doista neophodan, zanimalo nas je koliko je studenata već otvorilo svoj, kada su to učinili i što je utjecalo na njihov odabir banke. Iz tog smo razloga anketnim upitnikom na portalu proveli istraživanje među nekoliko stotina čitatelja, a analiza rezultata u najmanju je ruku – zanimljiva.

Nemaju svi studenti račun u banci

Iako smo očekivali da svi studenti već imaju svoj bankovni račun, anketa je pokazala drukčije. Za to se pobrinulo 97,2% studenata, a njih 2,8% još ga nema.

Premda se radi o vrlo malom postotku, ova činjenica iznenađuje. Možda još nisu obavljali nekakav studentski posao ili ne primaju stipendiju, ali kako primaju uplate roditelja, kako preživljavaju bez online shoppinga, kako plaćaju račune i rade sve ono što osobe koje imaju svoj račun uzimaju zdravo za gotovo, a za što im je upravo račun u banci nužan?

Najveći broj ispitanika bankovni račun otvorio je još u srednjoj školi

Ispitanici koji su naveli da imaju otvoren bankovni račun otkrili su nam i kada su ga otvorili. Najveći broj njih, 53,1%, označava da je to bilo u srednjoj školi, 44,4% po upisu na fakultet, a, kao što se moglo očekivati, tek 2,4% u osnovnoj školi.

Na odabir banke utječu – roditelji

Posljednje pitanje o razlozima odabira određene banke iznjedrilo je možda najznimljivije rezultate. Ispostavilo se da roditelji u najvećoj mjeri utjecali na odabir banke kod ispitanika, kod njih 52,7%. Slučajni odabir bio je slučaj za 9,7% studenata. Da su to bile sugestije prijatelja, odgovara njih 8,7%. Informacije iz medija bile su važne u 6,8% odgovora. Neki drugi razlozi – razlozi su za ostalih 22,2%.

Koji god da su razlozi u pitanju i čije god sugestije, prilikom odabira svakako je važno uključiti i komponentu potreba onog koji tek otvara račun (ili onog koji bi možda promijenio banku u potrazi za boljim uvjetima). Primjerice, student ste koji i dalje ovisi o roditeljima kada su financije u pitanju, a k tomu hodate u korak s vremenom pa ne shoppingirate u trgovinama, nego na internetu – treba vam račun u OTP banci jer su za vaše potrebe izvrsne prepaid kartice koje ondje možete ugovoriti. Posebne su to kartice koje možete koristiti za sigurniju online kupovinu te su izvrstan odabir za roditelje koji svoju djecu žele financijski podržati na moderan način uz učinkovitu kontrolu troškova. Limit prepaid kartice određuje se uplatom. Na taj se način jednostavno smanjuje rizik zlouporabe jer na računu imate sredstava upravo onoliko koliko planirate potrošiti. U ponudi su Visa web prepaid kartica te Mastercard prepaid kartica koju možete ugovoriti i ako nemate tekući račun u OTP banci.

FOTO: PIXABAY