LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upravljanje osobnim financijama

Najavljuju krizna vremena; donosimo par savjeta kako ih učiniti bezbolnijima

Promišljeno upravljanje financijama važno je za kvalitetu života, a u vremenima ekonomske krize to posebno dolazi do izražaja. Budući da jednu takvu upravo najavljuju, donosimo ti par savjeta kako je učiniti što bezbolnijom.

Promišljeno upravljanje financijama važno je za kvalitetu života, a u vremenima ekonomske krize to posebno dolazi do izražaja. Budući da jednu takvu upravo najavljuju, donosimo ti par savjeta kako je učiniti što bezbolnijom.

Stručnjaci nam već naveliko najavljuju da nas čeka teška jesen – s jedne je strane još neizvjesno koliko će se uspjeti obuzdati pandemija koronavirusa, ali je s druge strane sasvim jasno da će dosad provedene epidemiološke mjere dovesti do ekonomske krize. Budući da će je i studenti osjetiti na svojoj koži, prije svega zbog smanjene ponude studentskih poslova, bit će još važnije pažljivo upravljati osobnim financijama. Donosimo par savjeta kako u tome uspjeti.

Zarada

Znatno manji broj turista u Hrvatskoj u odnosu na protekle godine rezultirao je i smanjenom ponudom poslova za studente, a i brojne druge tvrtke koje ih tijekom cijele godine zapošljavaju ove će godine prezimiti bez njih. Ipak, ako platforme na kojima se inače oglašavaju ne vrve oglasima, ne znači da je nemoguće zaraditi džeparac.

Podsjećamo te da uvijek možeš slati otvorene molbe, ali i da je važno svakodnevno spomenute platforme pregledavati kako ti neki relevantni oglas ne bi promaknuo. Nadalje, možeš pokušati unovčiti neke svoje vještine. Primjerice, ako imaš oko za fotografiju, ispromoviraj to na društvenim mrežama, ponudi svoj talent za low budget svadbe, krstitke ili slične prigode. Ako si dobar u matematici, ili još bolje ako je studiraš, zašto ne bi održavao instrukcije?

Ako baš zaškripi, riješi se nekih stvari koje ti ne trebaju. Ako ti je pun ormar odjeće koju ne nosiš, na policama nemaš mjesta zbog knjiga koje te ne zanimaju, a stari ti laptop samo skuplja prašinu, prodaj ih – kupaca ima na različitim online kanalima. 

Ušteda

Svjesni smo da je štedjeti teško kad je budžet ionako mali, ali kuna po kuna... Iako su ti roditelji već sigurno više puta savjetovali da trebaš paziti na svoje izdatke i da ti rashodi nikad ne bi smjeli biti veći od prihoda, nije naodmet to s vremena na vrijeme ponoviti.

Da bi uspio u tome, ključno je da vodiš evidenciju o zaradi i potrošnji. A pišući troškove, obećajemo, uvidjet ćeš gdje oni mogu biti manji. Kad shvatiš da piješ 30 kava mjesečno, odluči taj broj smanjiti na 20 i već si uštedio stotinjak kuna. Umjesto kupnje karte za javni prijevoz, prošetaj do faksa (i tijelo će ti biti zahvalno). Ne naručuj baš tako često hranu, nego pričekaj red u menzi. Načina je doista bezbroj.

Alati za pomoć
 
Ma koliko krizne bile, godine u 21. stoljeću lakše su nego sve prethodne. Sve ove evidencije koje smo spominjali vrlo je lako voditi uz pomoć niza besplatno dostupnih aplikacija koje štošta odrađuju umjesto tebe.

Jednako tako, u svojem poslovanju s bankom u samo tri jednostavna koraka možeš odabrati uslugu ili proizvod koji odgovaraju tvojim potrebama. Naime, novi web alat OTP banke pomaže ti odabrati najbolju opciju za tebe, bez obzira na to započinješ li tek poslovanje s bankom ili već odavno koristiš financijske proizvode i usluge.
FOTO: PIXABAY