LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predbožićne strategije

Načini pomoću kojih možete uštedjeti novac u prosincu

Svi pokušavamo biti oprezni i racionalni kada je u pitanju trošenje novca, ali kada prosinac stigne, novčanici se lako stanje. No, ako si postavimo jasne prioritete, možemo njime jasno raspolagati pa čak i u prosincu.

Svi pokušavamo biti oprezni i racionalni kada je u pitanju trošenje novca, ali kada prosinac stigne, novčanici se lako stanje. No, ako si postavimo jasne prioritete, možemo njime jasno raspolagati pa čak i u prosincu.

Prosinac je mjesec koji odiše blagdanskim radostima, a uz sve to može biti vrlo skup. Kroz cijeli mjesec našim mislima struje razne ideje koje bismo mogli provesti u djelo te darovati savršene darove našim najmilijima i prijateljima. No, ako ne postavimo neke određene granice u budžetu. mogli bismo se iznenaditi koliko one mogu stanjiti naš novčanik pa je korisno imati vlastitu strategiju štednje.

Rasporedite svoj budžet

Postoji zaista mnogo načina kako uštedjeti novac u ovom blagdanskom razdoblju. Za početak zapitajte se koji su vaši prioriteti u prosincu i napravite svoj plan potrošnje  Naravno, ne zaboravite mu ostati vjerni tijekom cijelog mjeseca. Općenito, puno se ljudi često pita zašto je toliko bitno imati raspoređen budžet, pogotovo u blagdansko doba. Imajući na umu osobne troškove te realnu situaciju koja je pred vama, bit ćete realističniji kada dođe vrijeme kupnje darove te ćete se jednostavnije moći ograničiti u potrošnji. Tada ćete znati koliko novca smijete potrošiti.

Kreirajte plan darivanja

Sada kada imate svoj budžet, možete napraviti plan darivanja koji će uključivati ideje darova koje ćete kupiti drugima. Često se ljudima dogodi da tijekom blagdana uđu u trgovinu bez plana što će kupiti nekome i u tim situacijama kupuju mnoge nepotrebne stvari te kasnije žale jer su i puno potrošili. Razmislite što osoba kojoj kupujete poklon voli te se prema tome orijentirajte. Ponekad jedna posebna stvar može vrijediti više od nekoliko nasilu kupljenih stvari koje će osobi koja ih je dobila vrlo malo značiti.

Poklon kartice i thirft shop

Koliko puta ste u trgovini naišli na poklon kartice koje možete kupiti i pokloniti nekome? Ova zanimljiva tehnika darivanja može biti baš korisna jer određenu svotu novca koju sadrži poklon kartice poklonite nekome te on može samo odlučiti na što će i kako će potrošiti taj novac. Uz poklon kartice, uštedjeti se može i kupnjom u second hand trgovinama. Mnogo njih nudi vrlo unikatne stvari koje zasigurno nećete pronaći u običnoj trgovini.

Uživajte u besplatnim stvarima

Tijekom blagdanske sezone, gradovi sjaje ukrašeni lampicama, jelkama te se miris kuhanog vina širi ulicama. Ako ste razmišljali o izlasku van s prijateljima, evo vam još jedne prilike da uštedite novac. Umjesto kafića i restorana, povedite prijatelje u šetnju parkom tijekom adventa. Zajedno možete uživati u predivnoj atmosferi za nula kuna.

Iskoristite besplatnu dostavu

Tijekom prosinca mnoge online trgovine nude priliku da, ukoliko potrošite određenu svotu novca na njihovoj stranici, imate osiguranu besplatnu dostavu. To zaista može sačuvati dosta novca ako živite podalje od shopping centara te da dođete do njih, morate si osigurati prijevoz ili kupiti gorivo koje vas košta isto koliko i dostava. 17. prosinca je dan besplatne dostave!

Sniženja poslije Božića

Nasreću, sniženja ne prestaju nakon Božića. Većina trgovina organizira postblagdanska sniženja na kojima možete uštedjeti mnogo novca. Možda tada više ne štedite na kupnji božićnih darova, no bez obzira na to, stavljate neki novac na stranu koji vam uvijek dobro dođe.

Stavite svoje ime na listu

Okej, ovo možda nije način da uštedimo novac, no često, poneseni žurbom svakodnevnog života zaboravimo nagraditi sebe. Priuštite si bilo što, može to biti i odlazak u vaš omiljeni restoran, što god volite. Studeni i prosinac za većinu studenata najstresniji su mjeseci. Nakon bezbrojnih sati učenja i ponavljanja kraj je prosinca vrijeme za odmor i nagrade. Stoga se nagradite, zaslužili ste!

FOTO: FLICKR/ALAN CLEAVER