LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
"Student jedini član obitelji"

Na temelju jednog kriterija diskvalificirani za dobivanje državne stipendije; rješenja žalbi različita

Ove je akademske godine na natječaju za državnu stipendiju uveden diskvalificirajući uvjet da studenti mlađi od 26 godina ne mogu biti prijavljeni sami u kućanstvo, zbog čega su mnogima stipendije bile odbijene i studenti su reagirali žalbama. No, njihova rješenja pokazala su se različitima, stoga se dovodi u pitanje dosljednost povjerenstva.

Ove je akademske godine na natječaju za državnu stipendiju uveden diskvalificirajući uvjet da studenti mlađi od 26 godina ne mogu biti prijavljeni sami u kućanstvo, zbog čega su mnogima stipendije bile odbijene i studenti su reagirali žalbama. No, njihova rješenja pokazala su se različitima, stoga se dovodi u pitanje dosljednost povjerenstva.

U prosincu prošle godine pristigli su rezultati državne stipendije. Najvećem broju studenata pripala je stipendija E-kategorije, odnosno studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa. Međutim, ove je godine uzeta u obzir odrednica da studenti mlađi od 26 godina ne mogu biti prijavljeni sami u kućanstvu, zbog čega su takvi studenti bili diskvalificirani.

Takav je slučaj imala i Doroteja, studentica 5. godine, koja je do sad svake godine u svojem fakultetskom obrazovanju bila na listi dobitnika državne stipendije. No, ne i ove godine Nije se ni našla na listi stipendista jer je bila diskvalificirana uz objašnjenje studenti jedini članovi obitelji. To znači da studenti mlađi od 26 godina ne mogu biti prijavljeni u kućanstvu sami, kao ni s članom mlađim od 26 godina, jer prema zakonu, osobe u školovanju moraju biti pod skrbništvom do 26. godine života. Međutim, u Natječaju nije precizirano, već stoji:

– Članom obitelji smatra se i dijete koje ne živi na istom prebivalištu s obitelji, a nalazi se na školovanju, do završetka redovitog školovanja, a najkasnije do navršene 26. godine života. – stoji u Natječaju za državnu stipendiju.

Pravilom o nemogućnosti prijave studenata samih u kućanstvo spriječila se zloupotreba državne stipendije iz prethodnih godina, kada su se neki kandidati prijavljivali sami u kućanstvo da bi imali manje prihode jer oni donose najveći broj bodova. No, time se napravila i nepravda za kandidate kao što je Doroteja, koja bi imala oko 1500 bodova i bez bodova za prihode u kućanstvu.

Nakon razočaranja kad je shvatila da su je diskvalificirali, a da nisu uzeli u obzir druge elemente prijave, Doroteja je sastavila žalbu.

– Napomenula sam im kako su nejasno objasnili taj kriterij te nisu uopće istaknuli da je to ujedno i eliminacijski kriterij. I spomenula sam im bodove koje imam po ostalim kriterijima. – rekla je Doroteja.

Nakon gotovo mjesec dana čekanja objavljeni su rezultati žalbi i Doroteji je ipak pripala stipendija. Međutim, ima i studenata koji su imali istu problematiku, a žalba im je odbijena. U takvoj se situaciji našla studentica koja je zadržala anonimnost. Ove se godine prvi put prijavila na natječaj za državnu stipendiju i u prvom ju je krugu dobila. No, nakon nekoliko dana na elektroničku adresu joj je stiglo priopćenje da joj se oduzima pravo na stipendiju jer se prijavila kao jedini član kućanstva, a mlađa je od 26 godina, uz upozorenje da je kažnjivo iznositi lažne informacije.

– Ja sam im uzvratila mail s podacima mojih roditelja i navela im da će naknadnom provjerom vidjeti da moji roditelji ne žive sa mnom na adresi. Dapače, oba roditelja mi žive izvan Hrvatske, stoga nisam navela lažne podatke u prijavi, a moja majka me uzdržava bez obzira na to što ne živimo zajedno. – rekla je.

Nedavnom objavom rješenja žalbi studentici je stigla obavijest da je povjerenstvo odlučilo uskratiti joj stipendiju zbog lažnih podataka koje je navela te jer nije prijavila roditelje kao članove kućanstva iako ne žive na istoj adresi, a što je dužna učiniti.

– Meni osobno to nema smisla jer su to različita kućanstva i u zakonu je navedeno da su u kućanstvu osobe koje žive i privređuju zajedno, što moji roditelji i ja nismo. Smatram da je ta stavka u zakonu suluda jer nema smisla da ja kao osoba s 23 godine ne mogu živjeti sama na adresi i sama se brinuti za sebe. – pobunila se studentica.

Koji su kriteriji prevagnuli u Dorotejinu korist, a nisu vrijedili u slučaju studentice, iako im je prvotno stipendija bila odbijena iz istog razloga, ostaje nepoznanica, a slučaj otvara pitanje dosljednosti povjerenstva u rješavanju studentskih žalbi.

FOTO: PIXABAY