LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Posljedice koronavirusa

Moguć pad cijena najamnine: stanodavci ne žele ništa komentirati, studenti otkrivaju što planiraju

Koronavirus bi mogao ostaviti svoj utjecaj i na cijene najma stanova. Pokušali smo doznati što kažu studenti koji mahom žive kao podstanari i drugi građani, ali i što kažu stanodavci.

Koronavirus bi mogao ostaviti svoj utjecaj i na cijene najma stanova. Pokušali smo doznati što kažu studenti koji mahom žive kao podstanari i drugi građani, ali i što kažu stanodavci.

Epidemiološke mjere koje su stupile na snagu zbog koronavirusa ostavljaju svoj utjecaj i na tržište nekretnina. Novac.hr piše o smanjenoj potražnji za oko 70% te posljedično i o smanjenju cijena najamnina. 

Situacija je vrlo nestabilna jer su sva razgledavanja stambenih objekata odgođena do daljnjega, a oni već iznajmljeni stanovi, na našem konkretnom primjeru studentima, uglavnom trenutno zjape prazni. Razgovarali smo s nekoliko građana; oni smatraju kako će najmodavci konačno shvatiti istinsku vrijednost stanova i kuća te ih sukladno tome i iznajmljivati, odnosno prodavati. 

Stanodavci s kojima smo stupili u kontakt nisu bili raspoloženi komentirati trenutačnu situaciju!

 


Vezano: Studenti zabrinuti zbog plaćanja stanova: „Možda da otvorimo crno tržište i prodajemo organe”


Pitali smo, stoga, studente što misle o mogućem pojeftinjenju najamnine te misle li da će im trenutačni najmodavci biti blagonakloni, barem tijekom pandemije kada uopće ne borave u stanovima. 

– Iskreno se nadam da će nam se stanodavci na neki način smilovati te da, barem kao studenti koji uglavnom nemaju svoja stalna primanja, nećemo morati plaćati punu cijenu najma. Teško je sada razmatriti i reći tko je u pravu jer stanodavci s pravom traže svoj dio, ali mislim da bi ipak trebali ili smanjiti cijenu stanarine barem na pola ili možda i maknuti punu cijenu stanarine te naplatiti samo režije koje dolaze svaki mjesec bez obzira na trošenje (poput zajedničke vode u zgradama, odvoza smeća i sl.). Ovo je teško doba za sve nas i sada je najbitnije da jedni prema drugima budemo brižni i da skupa prebrodimo ovu situaciju što prije da se možemo vratiti normalnom životu, pritom i u naše stanove u mjestu studiranja. – kaže Josipa, studentica u Osijeku.

Još nekoliko studenata smatra kako sve ovisi o dogovoru s najmodavcem i potrebno je plaćanje svesti na minimum jer su financije brojnim obiteljima u ovo, a i buduće vrijeme srezane, a studentica iz Pule, s druge strane, izjavljuje kako sve ovisi o mjestu studiranja i ne vjeruje da će se cijene najamnina uvelike promijeniti jer se ne zna sa sigurnošću što će se dogoditi s turističkom sezonom. 

– Cimerice i ja ćemo se pokušati dogovoriti s gazdom da stanarinu smanji upola ova dva mjeseca dok traje karantena, a preko ljeta bismo, naravno, plaćale punu cijenu jer ćemo vjerojatno imati i nadoknadu na faksu. Naše su financijske mogućnosti trenutno ograničene, a stvari iz stanova želimo na sigurnom, stoga mislim da je u redu i od nas izdvojiti nešto novca. Stan se ipak ne koristi, ali obećaješ povratak polovičnim plaćanjem tijekom karantene te punom cijenom kasnije. Najviše mi je žao studenata koji će biti prisiljeni plaćati sve u ovom razdoblju. 

– Budući da ćemo, kako stvari stoje, ovu akademsku godinu završiti online, studentski stanovi neće biti od prevelike koristi osim ako netko boravi u tom prostoru i tijekom izolacije. Osobno smatram kako će cijene stanova i teška dostupnost ostati jednaka početkom sljedeće akademske godine kada se situacija s virusom normalizira. Svima će trebati koja kuna više zbog novonastale krize i visokih cijena nužnih životnih potrepština. – smatra Matej, student iz Osijeka.

Andrea Bilić, direktorica agencije za nekretnine, za oglasnik Crozilla.com rekla je kako će kretanje cijena najma stanova uvelike ovisiti o trajanju krize. Ukoliko se ona protegne na nekoliko mjeseci, moguće je poticanje recesije odnosno katastrofalnih scenarija poput onih iz 2008. godine.

Što misli o tome hoće li stanodavci spustiti cijenu najma ili će one ostati iste unatoč smanjenoj potražnji, odgovara nam Tomislav, također osječki student.
– Sudeći prema mom dosadašnjem stanodavcu – cijene će i dalje biti previsoke, znam da mu financijsko stanje otprije nije zavidno. Sudeći prema ostatku tržišta – vrlo vjerojatno. Cijene nekretnina neminovno idu dolje, ne vidim zašto se to ne bi odrazilo i na najamnine. Osim toga, žarko priželjkujem da osjetno padnu cijene garsonijera - mnoge su tek marginalno povoljnije od 60-ak kvadrata u kojima sestra i ja boravimo.
FOTO: PIXABAY